Fronteers Congres 2009


9 november 2009 - 1123 x bekeken -

Afgelopen donderdag en vrijdag (5 & 6 november) hebben Boye en ik het Fronteers 2009 congres bezocht in Amsterdam. Dit congres wordt georganiseerd door Fronteers, de Nederlandse vakvereniging voor front-end developers.

300 front-end fanaten uit de hele wereld kwamen hier bij elkaar om twee dagen lang te luisteren naar maast liefst 15 top sprekers uit de front-end wereld. We hebben zelfs collega's uit Rusland en Honduras ontmoet, wat duidelijk aangeeft hoe erg een congres als deze leeft in de front-end wereld.

Aangezien het front-end vak ontzettend breed is en de sprekers & onderwerpen zorgvuldig gekozen zijn was er veel variëteit. Alle actuele onderwerpen zijn wel aangehaald. Denk hierbij aan de toekomst van het mobiele web, JavaScript security, front-end performance, embeddable fonts en de toekomst van layouts en grid's. Sommige onderwerpen waren voor mij een welkome herhaling, ook heb ik een hoop nieuwe dingen gezien en bovenal veel inspiratie opgedaan!

De voor mij interessantste presentaties van dag 1 waren Christian Heilmann, Stephen Hay en Steve Souders.


 

Christian Heilmann werkt voor Yahoo en vertelde over Yahoo Query Language. YQL is een soort super-API die je kunt gebruiken om, door middel van pseudo queries, diverse webservices aan te spreken om zo bijvoorbeeld een XML te genereren met alle foto's van Breda die op Flickr gehost zijn. Een andere implementatie zou zijn om middels YQL één zoekquery tegelijkertijd te zoeken in Yahoo, Google en Bing. Dit bespaart ontzettend veel netwerk verkeer omdat het via de servers van Yahoo loopt en je niet zelf de aparte requests hoeft te doen. Alles wordt gecached en gehost op de Yahoo Cloud. YQL kan JSON en XML teruggeven en er zijn zowel front-end als back-end implementaties mogelijk. Ik vond dit super interessant en ben er al mee aan het spelen geweest.


 

Als creatief directeur van collega bedrijf Cinnamon Interactive is Stephen Hay al jaren bezig met de creatieve kant van het web. Zijn presentatie ging over CSS3 en in het bijzonder over "The Future State of Layout". De drie working drafts m.b.t. CSS3 layouts (CSS3-Grid, CSS3-Flexbox & CSS3-Layout) zijn besproken en van alle drie heeft Stephen proof of concepts laten zien. Dit is vooral toekomstmuziek omdat CSS3 helaas nog maar matig gesupport wordt. Zolang we met verouderde browsers te maken hebben is het vooral leuk om mee te spelen en er inspiratie uit op te doen.


 

Steve Souders is een ware performance pionier die -onder andere- verantwoordelijk is voor de welbekende performance analyse tool YSlow. Ik had wel uren naar Steve kunnen luisteren, maar zoals alle andere sprekers kreeg ook hij maar een uur spreektijd. De meeste topics uit zijn twee boeken (High Performace Web Sites / Even Faster Web Sites) werden overgeslagen en de presentatie werd naar een 'advanced' niveau getild. Zodoende kwamen er ook voor de lezers van zijn boeken een hoop nieuwe onderwerpen naar voren. Daarnaast zijn ook diverse andere initiatieven waar Steve aan meegewerkt heeft besproken zoals SpriteMe en BrowserScope. SpriteMe is een simpel maar effectieve JavaScript bookmarklet die van al je losse images één grote sprite maakt en er gelijk de bijbehorende CSS bij genereert. Het werkt nog niet feilloos, maar de basis is er zeker.

Al met al een leuke, leerzame dag die zeker voor herhaling vatbaar is!

Check voor een fotoimpressie het E-sites Flickr account.

Tripess wint Innovation Awards voor best web concept

Door E-sites

Holy shit! Trip Essentials @tripess heeft de Accenture Innovation Awards 2009 voor beste Web Concept gewonnen uit meer dan 100 ingestuurde web…

Lees verder