Fronteers Congres 2009 - Dag 2


9 november 2009 - 1754 x bekeken -

Ook dag twee van het Fronteers congres stapten Joris en ik fris en fruitig de zaal binnen om wederom vooraan plaats te nemen. Dit maal was het Douglas Crockford die de spits mocht afbijten. Douglas is Senior JavaScript Architect bij Yahoo! en is vooral bekend om zijn bijdrage in de introductie van de JavaScript Object Notation (JSON).

De titel van zijn presentatie was "Ajax security" en had – ondanks de naam wel doet vermoeden – weinig te maken met Ajax an sich, maar meer met de slechte security in browsers en het feit dat er na 14 jaar aan ontwikkeling nog steeds een hoop moet gebeuren. Zo begon hij zijn presentatie met een verhaal over zijn persoonlijke "held" Samy die d.m.v. een XSS aanval in no-time miljoenen MySpace accounts kon manipuleren. Hiermee was de toon meteen gezet en ging Douglas met behulp van allerlei pragmatische voorbeelden dieper in op de materie.


Na de ietwat taaie doch interessante kost van meneer Crockford was de beurt aan Pete LePage om ons meer te vertellen over het gebruik van HTML5 features in Internet Explorer 8. Pete is Senior Product Manager bij Microsoft en verantwoordelijk voor developer features en security in de laatste telg van de IE familie. Na een korte introductie over zijn positie bij Microsoft werd het al gauw duidelijk dat er helaas niet ingehaakt zou worden op eventuele IE9 gerelateerde vragen. Wel bood Pete – ironisch genoeg – zijn excuses aan voor al het leed dat de beruchte IE6 berokkend heeft, dit werd uiteraard met een luid applaus ontvangen. Hoe dan ook, de HTML5 features die onder andere belicht werden in de presentatie van Pete waren querySelector, DOM Storage en onhashchange. Ondanks dat het gros van de behandelde features nog niet breed ingezet kan worden is goed om te zien dat ook Microsoft actief bezig is op dit gebied.


Na de pauze was het Jonathan Snook die ons meer ging vertellen over font gebruik op het web, en dan met name de mogelijkheden die CSS3 biedt op dit vlak. Op zijn blog deelt de beste man allerlei tips, tricks en bookmarks over web gerelateerde zaken en is hij coauteur van o.a. The Art & Science of CSS. Zijn presentatie werd onderbouwd met resultaten uit diverse testcases en ging o.a. over de bekende CSS font stacks, de voor- en nadelen van @font-face, alternatieven als Cufón en TypeFace maar ook zaken als Licensing en performance passeerden de revue.

Jonathan werd opgevolgd door Robbert Broersma van XOPUS die "The challenges and rewards of writing a 120K JavaScript application" met ons ging delen. Zijn presentatie was ietwat commercieel ingesteld maar liet goed zien wat er allemaal bij komt kijken wanneer je een omvangrijke JavaScript applicatie gaat ontwikkelen en waar je op moet letten.

De presentatie die hierop volgde was van Thomas Fuchs en ging over JavaScript animaties in combinatie met zijn meeste recente framework Émile. Dit compacte effects framework (+/- 50 regels code) bevat onder andere CSS animaties, timing, chaining en easing. Verder liet hij zien dat je naast Flash ook met JavaScript vloeiende animaties kan realiseren en waar je allemaal rekening mee moet houden.


Als tweede vrouwelijke spreker mocht Nicole Sullivan aantreden om ons kennis te laten maken met Object Oriented CSS. Deze frisse en vooral efficiente manier van CSS ontwikkeling werd aangevuld met zaken als cascading, specificiteit, overerving, modules en de relevantie van code hergebruik.

De laatste presentatie van dag twee ging over "The Future of Web Applications" en werd verzorgd door Dion Almaer en Ben Galbraith, die je wellicht wel kent van Ajaxian. Beide heren werken voor tegenwoordig voor Palm maar zijn ook nauw verwant aan Google, Mozilla en zijn tevens verantwoordelijk voor het Bespin project. Tijdens deze interactieve demonstratie werden de laatste nieuwe technieken getoond die volgens de heren de huidige "status quo" wederom flink op zijn kop kan gaan zetten.


Conclusie

Het Fronteers Congres 2009 had niet alleen een line-up van wereldformaat maar was ook tot in de puntjes geregeld! Puik werk door o.a. Peter-Paul Koch en de rest van de Fronteers commissie. Volgend jaar zijn we absoluut weer van de partij!

Gerelateerde links

Tot slot een lijst met interessante links:

Fronteers Congres 2009

Door E-sites

Afgelopen donderdag en vrijdag (5 & 6 november) hebben Boye en ik het Fronteers 2009 congres bezocht in Amsterdam. Dit congres wordt georganiseerd…

Lees verder