Mobiel internet als grote belofte?


19 mei 2010 - 1215 x bekeken -

Internet op de mobiele telefoon lijkt al een aantal jaren het beloofde (online)land te zijn. Wanneer komt er nu een daadwerkelijke doorbraak van dit nieuwe wonder, of is het een tijdelijke hype? In dit artikel proberen we de waarheid boven tafel te halen en aan te tonen wat we nu écht van mobiel internet kunnen verwachten.

Wereldwijde aanzet
Internet is een veelgebruikt verkoopkanaal, kan mobiel internet dit evenaren? Ter illustratie een mondiaal voorbeeld: via Ebay wordt maandelijks 51 miljoen dollar verhandeld met (alleen) de iPhone. In 50% van de gevallen ging het om geveilde producten, de andere 50% waren producten die tegen een vaste prijs van eigenaar zijn gewisseld. Mobiel internet wordt dus zeker gebruikt voor normale online verkoop.

Enkele marktcijfers:

  • 4,6 miljard mobiele bellers wereldwijd in 2009;
  • bijna 500 miljoen gebruikers van mobiel internet wereldwijd;
  • in meer dan 30 landen is het aantal mobieltjes groter dan het aantal inwoners;
  • mobiele telefoons worden gebruikt in alle economische lagen van de bevolking;


Groei in Nederland

Ook in Nederland is mobiel internet behoorlijk in opmars. In 2009 is mobiel internetgebruik met meer dan 60% gestegen van 1,5 naar 2,5 miljoen gebruikers. Ook in de frequentie en duur van mobiel internet zit een stijgende lijn. Dit is te danken aan de technologische ontwikkelingen - de nieuwste mobiele toestellen zijn ‘internetgebruiksvriendelijk’- en aan de veel aangeboden ‘onbeperkte databundel’.


Kansen mobiel internet

Er is een aantal redenen dat mobiel internet zo’n grote potentie heeft:

Niet locatiegebonden
gebruikers zijn overal online, kunnen mail lezen, op de hoogte blijven van nieuws en andere ontwikkelingen en te allen tijde actief bezig zijn op sociale netwerken.

Gebruiksgemak
mobiel internet maakt het leven voor de gebruiker een stukje makkelijker. Het succes van thuisbezorgdiensten (zoals bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl) is daar een mooi voorbeeld van.

Informatief juiste timing
de juiste informatie voor ‘nu’ kunnen raadplegen zoals in het buitenland woorden vertalen, prijzen vergelijken en het weer van morgen bekijken. Zoals KPN in haar reclames al noemde kun je tijdens het kiezen van een restaurant snel even de recensies lezen!

Business
Bedrijven kunnen met uiteenlopende mobiele services informatieaanvragen en contactmomenten verhogen door goed vindbaar te zijn in het snelle zoekgedrag van zakelijke gebruikers.

Vermakelijk
Games spelen, nieuwe muziek luisteren of filmrecensies kijken op Youtube: mobiel internet is ook gewoon leuk. Dit biedt weer legio mogelijkheden voor adverteerders en andere slimme internetondernemers.

Mobile devices
We hebben het nu alleen over mobiele telefoons zoals we die in hun huidige vorm kennen, maar wat staat er te gebeuren met de ontwikkelingen rondom de iPad en soortgelijke devices?

Toets uw kansen!

Alle bedrijven en organisaties wordt aangeraden iets met de bovenstaande feiten te doen en in te spelen op de ontwikkeling. De manier waarop jij als ondernemer internet omarmt is van meerdere factoren afhankelijk.

E-sites is druk bezig met het vinden van de beste manieren mobiel internet te benaderen voor haar klanten. Om hier optimaal op in te kunnen spelen vragen wij tien minuten van je tijd. Door deze enquête in te vullen help je ons met het inventariseren van je kansen. Dat hoeft niet voor niets: onder de ingevulde enquêtes wordt een Android telefoon verloot!

Alle errors op een rij

Door E-sites

Vandaag is de eerste versie van onze JavaScript error logger live gezet. Hiermee krijgen we een goed inzicht in de browser errors die bezoekers zien…

Lees verder