Internet Explorer 9 bèta – de feiten op een rij


17 september 2010 - 1636 x bekeken -

Afgelopen woensdagavond (15-09-2010) lanceerde Microsoft, precies 18 maanden na de release van IE8, de eerste officiële bètaversie van IE9 voor het grote publiek. Inmiddels zijn er twee dagen voorbij en hebben we de browser goed kunnen bestuderen. Hoogste tijd om even wat feiten op te sommen.

Internet Explorer 8 Beta - Start builing a more beautiful web

De launch

Microsoft deed dit geheel gepast met een bijbehorende landingspagina, ware het niet dat deze er op het oog misschien leuk uit ziet, maar front-end technisch gezien zwaar onder de maat presteert. Zo worden er 37 JavaScript bestanden ingeladen om o.a. wat elementen te animeren. In deze JavaScript orgie bevinden zich zowel jQuery (core en UI) als Prototype (je kan het maar hebben) maar ook een zwik plugins en scripts om Flash en Silverlight te embedden.

Met het oog op de verbeterde performance en ondersteuning van IE9 had ik op z’n minst meer finesse verwacht van Microsoft, zeker als je een dergelijke site de domeinnaam beautyoftheweb.com geeft.

Installatie

De installatie van IE9 komt, traditiegetrouw, met een heel leger aan additionele OS updates, een aantal reboot momenten en duurt alles bij elkaar een dikke vijftien minuten. Dat is sneller dan zijn voorgangers, maar nog steeds ridicuul voor een browser als je het mij vraagt. Zeker als je je bedenkt dat het installatiebestand maar 2.4MB is.

Gebruik je nog Windows XP? Jammer, dan wordt er weinig geïnstalleerd. Versie 9 zal namelijk alleen te gebruiken zijn op Windows Vista en Windows 7. Dit is ook een overweging van Microsoft waar ik mijn vraagtekens bij heb, op die manier hebben producenten van moderne browsers als Firefox en Chrome vrij spel op Windows XP. Uiteraard werken IE8 en zijn voorgangers wel op XP, maar we weten allemaal dat deze nauwelijks in de buurt komen van de concurrentie als het gaat om performance en ondersteuning.

Ergo: rekening houdend met het feit dat Microsoft al behoorlijk wat gebruikers verloren heeft aan bovengenoemde browsers is deze beslissing op z’n minst opmerkelijk te noemen.

Look & feel

Qua interface zijn er geen veranderingen t.o.v. van het screenshot dat een tijdje terug gelekt werd. De algemene toolbar bevat de meest essentiële functionaliteit zoals “vorige”, “volgende” de adresbalk (inclusief comptabiliteit view, refresh en stop knoppen).

IE9 Beta navigatie

Door de adresbalk op deze manier te positioneren blijft er echter weinig ruimte over voor de tabs, met als gevolg dat deze snel kleiner worden zodra er meer tabs geopend zijn. Ondanks dat het mogelijk is om de adresbalk eventueel kleiner te maken, had deze wat mij betreft gerust een regel hoger geplaatst mogen worden, pagina titels worden namelijk standaard niet getoond.Dit geldt overigens ook voor de favorieten, command en status bars, standaard zijn deze niet zichtbaar.

Verder heb ik over de volgorde van het instellingen menu ook mijn twijfels, waarom “print” bovenaan? En waarom zoveel jargon en onlogische keuzes in het “Internet options” menu?

Al met al is de interface, welke duidelijk gebaseerd is op die van Google Chrome, vrij simplistisch en intuïtief en hoe dan ook een vooruitgang als je het vergelijkt met versie 7 en 8.

Web standaarden

Als het gaat om web standaarden heeft Microsoft vrijwel altijd achter de feiten aangelopen (of zelf “standaarden” verzonnen). Met IE9 gaat daar voor het eerst verandering in komen.

Zo zijn er diverse HTML5 gerelateerde zaken geïmplementeerd zoals de nieuwe semantische elementen, audio, video, canvas en ARIA support. Ondanks dit scoort IE9 overigens maar 96 van de 300 haalbare punten op HTML5test.com. En dan te bedenken dat de meest recente nightly build van Chrome 7 nu al 241/300 scoort. Het mist nog features als de nieuwe input types, drag & drop, application cache, web workers en geolocation.

Wat betreft CSS3 support valt het ook enigszins tegen. Tuurlijk, we hebben nieuwe eigenschappen zoals border-radius (ronde hoeken!), box-shadow, multiple backgrounds en rgba kleuren tot onze beschikking. Maar de echte toffe features zoals transities, animaties, gradients, reflections en 2d/3d transforms worden helaas (nog) niet ondersteund.

Acid3 test

Waar browsers als Chrome, Opera en Safari bij de beruchte Acid3 test lachend 100 punten scoren, blijft IE9 steken op 95 punten. Op zich niet slecht, gegeven het feit dat IE8 niet verder kwam dan 20 en ook nog een grote “FAIL” melding liet zien. Daarnaast rendert IE9 de bekende Acid2 smiley vreemd genoeg ook niet altijd feilloos.

Conclusie

Hoewel de interface nog wel wat bijgeschaafd mag worden, is deze samen met de snelheid in het algemeen, zeker een vooruitgang. Wel vind ik het feit dat Windows XP niet ondersteund wordt een significant nadeel. Tel daar bij op de beperkte HTML5 / CSS3 ondersteuning en het trage update schema en je hebt een situatie waarbij de, door Microsoft gecreëerde, hoge verwachtingen uiteindelijk niet waargemaakt zijn.

Na het opsommen bovenstaande feiten kunnen we concluderen dat Microsoft een flinke stap in de goede richting maakt, maar hoe dan ook nog flink moet bijsturen om op 1 lijn te komen met de concurrentie.

2 (e-)sessions op 1 dag

Door E-sites

Oei... 2 sessies op 1 dag. Afgelopen dinsdag organiseerden wij met goede partners B-total en Datamex een variant van de succesvolle E-sessions.

Lees verder