Fronteers congres 2010


15 oktober 2010 - 2225 x bekeken -

Net als vorig jaar was E-sites (Boye en Joris) ook dit jaar weer present op het Fronteers congres. Waar de voorgaande editie plaatsvond in de Felix Meritis, mochten we dit jaar het Tuchinski Theater betreden. Wat ons betreft absoluut een verbetering, al is het alleen al vanwege de comfortabele stoelen.

De lokatie van het Fronteers congres

Donderdag 7 oktober (dag 1)

Na een stevige bak koffie zochten we twee goede plaatsen op in zaal 1 en was het wachten op de eerste spreker, Jeremy Keith.

Voordat dat deze het podium betrad leek het gastheer Justin wel een goed idee om dag 1 af te trappen met wat ochtendgymnastiek op de melodie van het immer bekende hoofd-schouders-knie-en-teen nummer met een HTML5 twist. Origineel idee, en hij kreeg aardig wat pax mee, maar voor ons was het het nog iets te vroeg om onze funky dansmoves uit de kast te halen.

Na deze warming up gaf Justin de microfoon aan Jeremy die een presentatie gaf over The Design of HTML5. Zijn sessie schetste een prima beeld van de nog relatief korte HTML5 geschiedenis en waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn gaandeweg het schrijven van de specificatie. Een saillant detail waren de scherpzinnige quotes die hij regelmatig terug liet komen in zijn slides, deze sloten goed aan op de context en waren zeker “food for thought”.

Robert Nyman nam het stokje over van Jeremy en volgde met JavaScript – Like a box of chocolates, een vervolg van zijn presentatie op het Full Frontal congres met gedegen informatie over de basis van JavaScript en hoe hier verantwoord mee om te gaan. Zijn code voorbeelden combineerde hij met een gezonde dosis humor wat zorgde voor een prima sfeer in de zaal.

Na Robert was het de beurt aan Brad Neuberg, een ex-Google werknemer, die zich nu bezighoudt met diverse open-source projecten en libraries. Zijn presentatie, Vector Graphics for the Web, omvatte het gebruik van SVG en hoe je dit op een cross-browser manier kan inzetten. Zijn slides maakten gebruik van allerlei nieuwe HTML5, CSS3 en SVG features die zorgden voor een cool effect wat de inhoud zeker ten goede kwam.

Håkon Wium Lie, CTO van Opera en tweede vader van CSS was na Brad aan de beurt om A CSS Talk te presenteren. Zijn slides over de geschiedenis van CSS en de features die we in de toekomst mogelijk kunnen verwachten waren erg interessant. Ook liet Håkon een print CSS extensie zien die hij gebruikt heeft om daadwerkelijk een boek te kunnen printen geschreven met HTML en CSS. Je kon goed zien dat deze man al veel vaker voor een groot publiek gestaan heeft, hij sprak erg duidelijk en wist de materie goed over te brengen op het aanwezige publiek.

Yahoo’s performance guru Stoyan Stefanov was de volgende spreker en zijn presentatie ging over Progressive Downloads and Rendering. Weliswaar ietwat nonchalant en minder energiek dan de voorgaande sprekers sneed hij toch diverse interessante onderwerpen aan als “user perception” en hoe we websites en applicaties zo snel mogelijk kunnen laten reageren op gebruikers interactie.

CSS workflow was het onderwerp van Jina Bolton, die na Stoyan in de schijnwerpers mocht staan. Haar visie op het schrijven van CSS en het hanteren van een solide workflow liet goed zien hoe je zo efficiënt mogelijk te werk kan gaan, zowel individueel als in een team. Gecombineerd met duidelijke voorbeelden en tips wist Jina haar kennis goed over te brengen.

Jake Archibald was de laatste spreker van deze enerverende dag en sloot af met Reusable Code, for good or for awesome!. Deze beste man heeft niet alleen een goudmijn aan kennis als het gaat om front-end technieken maar ook een goed gevoel voor humor. Deze humor combineerde hij met hetgeen wat nodig is om herbruikbare JavaScript code te schrijven en dit ook nog eens snel, robuust en compatibel te houden. Dit is zeker iets waar we binnen de front-end afdeling van E-sites mee kunnen doen.

Vrijdag 8 oktober (dag 2)

De tweede, voor ons interessantste, dag begon goed met Stephen Hay. Stephen is recentelijk gestopt met zijn eigen ‘front-end’ bureau Cinnamon Interactive om zich weer volledig te kunnen storten op zijn liefde voor het front-end vak in plaats van managen. Stephen gaf een presentatie over responsive designs en hoe je dit, bijvoorbeeld door middel van media queries, voor elkaar kan krijgen. Aangezien er steeds meer verschillende mobiele devices (denk ook aan alle tablets zoals de iPad) met evenveel verschillende resoluties op de markt komen, is het meer dan ooit belangrijk om er voor te zorgen dat je websites er ook hier goed uit zien. Een zeer inspirerende presentatie die je aan het denken zet.

Vervolgens kwam Paul Irish, sinds een half jaar werkzaam als front-end developer en user experience designer bij Google, ons verblijden met een enorme bak aan HTML5 demos in zijn The State of HTML5 : Inaugural Address” presentatie. Ontzettend tof om te zien wat er allemaal in de nieuwere browsers kan. Keerzijde is wel dat het meestal pas in 1 of 2 van de 5 grotere browsers werkt. Hier kan je als webdeveloper dus nog niet zo veel mee.

Meagan Fisher hield een sessie over ‘lifelike’ designs waarmee ze middels een praktijkvoorbeeld liet zien hoe ze door slim gebruik van CSS3 een standaard design veel meer aankleding gaf. Insteek was om de natuur er in terug te laten komen. Er werd dus veel gewerkt met sprekende kleuren en grote opvallende foto’s.

Nicholas Zakas is zeer bekend op het gebied van JavaScipt. Hij is principal front-end engineer bij Yahoo en is daarmee verantwoordelijk voor alles wat met de homepage te maken heeft. Daarnaast heeft hij diverse boeken geschreven en werkt hij mee aan YUI test (unit testing framework). Nicholas sprak voor het eerst buiten de Verenigde Staten en was meteen zo vrij geweest om zijn moeder mee te nemen op zijn trip. Vooral Paul Irish was hier blij mee en hier zijn dan ook de nodige grappen over gemaakt.

Nicholas’ sessie over High Performance JavaScript was voor ons zeer interessant, aangezien we bij E-sites veel bezig zijn met (advanced) JavaScript in combinatie met de performance van onze websites. Het leuke van de presentatie was dat het niet louter over JavaScript ging. Er werd ook dieper ingegaan op de perceptie van de gebruiker en hoe je deze enigszins kan manipuleren. Aangezien de UI Thread van een browser maar één ding tegelijk kan (JavaScript downloaden, JavaScript uitvoeren of de interface updaten) is het zaak om je gebeurtenissen zorgvuldig te plannen.

Hoewel de sessie erg leerzaam was had deze van ons nog wel wat pittiger gemogen. Zeker gezien het feit dat er voor de niet-JavaScript liefhebbers een CSS sessie georganiseerd was.

Steve Faulkner en Hans Hillen van The Paciello Group hielden een praatje over accessibility en hoe dat in HTML5 geïmplementeerd kan en zal worden. Kleurtechnisch gezien sprong deze presentatie er zeker uit. Qua inhoud was hij wat minder. De zaal ging er niet echt in op en het onderwerp was ook nogal taai waardoor het geheel, in ieder geval voor ons, niet echt van de grond kwam. Dit is iets waar we ons op een later moment wat meer in kunnen verdiepen.

Cameron Adams heeft in zijn slides The Renaissance of Browser Animation behandeld. Hij liet hier zien welke manieren van animeren er van vroeger tot nu zijn. Het was een hele gelikte presentatie met heldere voorbeelden. Hij liet onder andere zien hoe je kon animeren met HTML/CSS, JavaScript, Canvas, Flash en SVG. Helaas zijn dit soort leuke voorbeelden niet gemakkelijk te verwerken in een reguliere klantensite, maar het zet je wel aan het denken. Dit zijn de momenten waar je inspiratie op doet en je blik kunt verruimen.

Publieksfavoriet Christian Heilmann mocht dit geweldige congres afsluiten. Hij is momenteel al een tijd werkzaam bij Yahoo Europe als developer, spreker en evangelist van het web met al zijn vette features. Chris gaf een soort peptalk waarbij hij iedereen in de zaal in liet zien wat voor mooi beroep we toch hebben. Met een titel als Reasons to be cheerful blijft er natuurlijk weinig te raden over!

Met een aantal geweldige anekdotes liet hij ons zien hoe je je werk makkelijker en leuker kan maken.

De mooiste anekdote was toch wel (in het kader van “Don’t waste your time fighting pointless battles”) dat een CTO van een voormalig werkgever een aantal jaren terug een dag voor lancering eiste dat een site ook in Internet Explorer 5.5 pixel perfect was. IE6 was toen al jaren volledig geïntegreerd en de chef in kwestie weigerde te updaten. In plaats van de discussie aan te gaan, zoals velen gedaan zouden hebben, noteerde Chris het IP adres en liet aan die specifieke computer een screenshot van de site zien.

Innovatie heb je zelf in de hand. Zorg dat je zelf degene bent die de extra stap alvast doet en haal zo ook op een andere manier extra voldoening uit je werk.

De dag werd afgesloten onder luid applaus en een terechte staande ovatie voor de Fronteers vrijwilligers.

Voor ons waren het 14 leuke, leerzame en inspirerende sessies! Tot volgend jaar!

Foto credits: Edwin Martin

Nu online: ixxi

Door E-sites

Ontwerp en maak je eigen wandvisual met ixxi.

Lees verder