Zend PHP 5.3 certificering


4 januari 2011 - 1943 x bekeken -

Afgelopen donderdag op 29 december 2010 heb ik mezelf gecertificeerd als PHP 5.3 Zend Certified Engineer. Binnen E-sites hadden we al een aantal gecertificeerde PHP 5 developers maar nu is de eerste stap gemaakt naar gecertificeerde PHP 5.3 developers. Het komende jaar zullen er nog een hoop collega's volgen.

Wat is PHP?
PHP is de scripttaal die we binnen E-sites gebruiken om onze producten, websites en projecten te ontwikkelen. Ook Sitemanager 5 is geschreven in PHP. Momenteel is de scripttaal aangekomen bij versie 5.3.4.

Wat is het Zend PHP 5.3 certificaat?
Het certificaat duidt aan dat diegene een bepaalde kennis en ervaring heeft met PHP. Het is een certificaat uitgegeven door Zend - The PHP Company. Het examen zelf bestaat uit een 70tal vragen waarvoor de kandidaat zo'n 90 minuten de tijd krijgt. Er zijn meerkeuze vragen maar ook open invulvragen. De meerkeuze vragen zijn in veel gevallen code voorbeelden die iets doen en waarvan door de kandidaat de output moet worden geredeneerd. Tijdens het examen kan je vragen markeren voor review zodat je deze later nogmaals kunt inkijken.

Hoe heb ik me voorbereid?
Als voorbereiding op het examen heb ik het 'Zend PHP 5 Certifcation Study Guide Second Edition' boek nogmaals goed doorgenomen. Verder kwam het mooi uit dat we van E-sites met kerst allemaal een iPad hebben ontvangen. Als goede voorbereiding op het examen bestaat er namelijk een goede iPad app van PhpRiot. De app zelf is gratis, de oefenvragen zijn echter betaald. De vragen die in de app voorkomen zijn goede vragen die te vergelijken zijn de examenvragen. Verder is het ook belangrijk om de php.net website goed door te nemen en bijvoorbeeld een blik te werpen op de PHP ini settings. Een brede kennis van PHP is vereist. Verder kan het lezen van blogposts van mensen die het examen al gedaan hebben bijdragen aan een goede voorbereiding bv:

Hoe was het examen?
Het examen stond gepland om half 12 's ochtends bij one2train in Breda, zoals verwacht arriveerde ik een halfuur te vroeg op bestemming maar kon toch direct beginnen met het examen. De examenvragen waren erg divers, zowel qua onderwerpen als qua moeilijkheidsgraad. Zo zijn er een aantal vragen waarbij je goed moet opletten wat er nu eigenlijk gevraagd wordt en wat er precies gebeurt in de code die gegeven is.

Na ongeveer 35 minuten was ik klaar met het beantwoorden van de 70 vragen, vervolgens heb ik nog een tiental minuten gespendeerd aan het nakijken van de vragen die ik had gemarkeerd voor review. Dit waren voornamelijk de vragen met grote codeblokken die ik in eerste instantie had overgeslagen om niet in tijdsnood te komen. Nadat ik ook deze vragen had ingevuld was het tijd om op de knop "End Exam" te klikken die me bracht naar de uitslag van het examen. Je krijgt bij de uitslag helaas niet te zien hoeveel vragen je goed of fout hebt beantwoord, slechts een melding als: "Pass" of "Fail", in dit geval zag ik gelukkig een "Pass" op mijn scherm verschijnen.

Helaas liep de ochtend toch nog af met minder nieuws, bij terugkomst bij mijn auto vond ik een parkeerbon onder mijn ruitenwissers. Het bleek dat ik de parkeerautomaat in de Emmastraat (links van de boom) naast het examencentrum over het hoofd had gezien. 

To web or to print

Door E-sites

In samenwerking met Scriptworx organiseerde E-sites een kennisavond met als gespreksthema web2print en aanverwante onderwerpen…

Lees verder