Nieuwe hostingomgeving


14 februari 2011 - 1993 x bekeken -

Onze klanten verwachten dat hun website altijd te bezoeken is, de bezoekers van de websites verwachten dit ook. Wij willen niets minder. Daarom hosten wij de projecten die we opleveren zodat we direct kunnen ingrijpen als er iets mis gaat. Hosting is voor de klant niet tastbaar, maar het is ó zo belangrijk, daarom wil ik graag een kijkje achter de schermen geven.

Het cluster

Bij E-sites is in de afgelopen 10 jaar het nodige veranderd. Projecten worden groter en dus groeien de eisen ook mee. Zo is ons serverpark flink gegroeid om alle projecten online te houden. Om de groei beter aan te kunnen zijn we aan de slag gegaan om een geheel nieuwe omgeving te bedenken. De eisen voor de nieuwe omgeving zijn een nog hogere beschikbaarheid, beperken van risico’s, onderhoud zonder downtime kunnen uitvoeren en de mogelijkheid tot het toevoegen van meer servers. De groei zal door blijven zetten en daar houden we uiteraard al rekening mee. Omdat we de omgeving opnieuw opzetten hebben we geïnvesteerd in nieuwe servers.

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe omgeving is het cluster (verzameling van meerdere machines) voor de Sitemanager5 websites. Dit cluster is opgebouwd uit meerdere webservers, fileservers en databaseservers zodat bij uitval van een machine de omgeving blijft draaien, dus de websites ook. Een belangrijk punt is dat we zonder problemen servers kunnen toevoegen wanneer dat nodig is. Ook kunnen we onderhoud uitvoeren zonder dat websites hier last van hebben. Uiteraard zijn alle andere belangrijke onderdelen zoals het netwerk, stroom, firewalls, switches en loadbalancers dubbel (redundant) uitgevoerd om risico’s uit te sluiten.

Omdat we continue het beste willen blijven bieden aan onze klanten zullen we alle klanten overzetten naar het nieuwe cluster. Hier hoeft niet om gevraagd te worden, het is een onderdeel van de hosting van Sitemanager5. Naast de Sitemanager5 websites zullen ook E-sender en X-publisher naar het nieuwe platform overgaan.

Nieuwe hosting partner

Naast het uitdenken van de nieuwe omgeving hebben we deze ook getoetst bij verschillende hostingbedrijven. Bij eengoede omgeving hoort het juiste hosting bedrijf. Zij zorgen immers voor het stroom, de verbindingen, beveiliging en in ons geval ook het beheer van de servers. Na een intensieve selectie ronde waar diverse bedrijven de revue zijn gepasseerd hebben we gekozen voor Proserve. De eerste websites zullen deze maand gemigreerd worden waarna de rest volgt. Het heeft 10 maanden geduurd van het uitdenken tot testen van de omgeving tot live gaan.

Milieu

Maatschappelijk verantwoord ondernemen nemen we serieus. Hosting heeft vooral impact op milieu gebied en ook daar kijken we naar. Om de projecten online te houden draaien onze servers 24 uur per dag. De hoeveelheid energie willen we beperken en daarom hebben we gekozen voor energie zuinigere servers. De energie die alsnog verbruikt wordt komt 100% uit groene energie, windenergie wel te verstaan.

Toekomst

De grootste voordelen op een rij:

  • Hogere beschikbaarheid
  • Beperking van risico’s (d.m.v. redundantie)
  • IPv6 direct ondersteund, dus we zijn klaar voor de toekomst
  • Heel schaalbaar en flexibel
  • Verhoging van de snelheid

We zijn we continu bezig met het verbeteren van de hosting. Zo houden we nieuwe technieken nauwlettend in de gaten en zullen deze testen. Indien het interessant is wordt het ook ingezet. Verbeteringen doorvoeren is voor ons zo vanzelfsprekend dat dit niet altijd gecommuniceerd wordt, maar wij zijn er continu mee bezig!

PHPBenelux 2011

Door E-sites

Afgelopen donderdag heb ik me vervoegd onder het gezelschap van andere PHP ontwikkelaars en managers tijdens de PHPBenelux 2011 conferentieā€¦

Lees verder