istats.E-sites.nl - iPad / iPhone app statistieken

Door Bas van Kuijck, mobile developer - @basvankuijck
19 april 2011 - 7047 x bekeken -

E-sites is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van iPhone- en iPad applicaties. Steeds meer geïnteresseerde mensen kloppen bij ons aan om door ons een eigen mobiele app te laten ontwikkelen. Op dit moment staan er al een aantal apps in de appstore van Apple. Wat dus bij deze klanten een logische vraag opwekt; "Hoe vaak is mijn app al gedownload?". Dus om de wensen van de klant tegemoet te komen, hebben we een online tool gemaakt in de vorm van een statistiek pagina. Klanten die een iPhone- of iPad app hebben afgenomen bij ons, hebben de mogelijkheid deze tool te gebruiken om zelf hun app op de voet te volgen.

Uiteraard zetten we voor applicaties ook Google Analytics in, zodat precies te zien is welke pagina's zijn geopend en eventueel welke acties de gebruikers hebben gedaan.
In Google Analytics is wel te vinden hoeveel unieke bezoekers de app heeft, wat dus overeen zou komen met het aantal keer dat een app is gedownload. Alleen dit is uiteraard bij benadering.

Apple heeft gelukkig hier hun eigen statistieken tooltje voor genaamd iTunes Connect waarin de "Sales and Trends" een belangrijk onderdeel is. Hierin kun je (zoals de naam het al prijsgeeft) de statistieken van je apps bekijken. Nadeel alleen is dat de gegevens moelijk zijn om af te lezen en zijn verstopt achter een iOS developer account, waarvoor jaarlijks betaald dient te worden.

Gelukkig zijn deze gegevens met een slimmigheidje te achterhalen en in een eigen database te importeren.
Elke dag om 16:00 wordt via een geautomatiseerd proces (cronjob) een (shell)script uitgevoerd op de server welke de statistieken ophaalt van de voorafgaande dag. De gedownloade CSV bestanden worden vervolgens ingelezen door PHP en in een mySQL database opgeslagen.
Misschien iets te technisch. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is dat met het openen van één simpele link te zien is hoe vaak je app is gedownload binnen een bepaalde periode. Ook is te zien hoe vaak je app is geüpdate en uiteraard ook weer op welke dagen.

Dit is uiteraard versie 1. In de toekomst zal deze tool worden uitgebreid met:
 · Grafiek van de ranking van de app in de appstore
 · Reviews van de gebruikers zichtbaar maken
 · Samenvatting van de belangrijkste data uit Google Analytics

Nieuwe hostingomgeving

Door E-sites

Bij E-sites is in de afgelopen 10 jaar het nodige veranderd. Projecten worden groter en dus groeien de eisen ook meeā€¦

Lees verder