De 10 E-sites geboden

Door Marloes Bovee, directie - @marloesbovee
28 april 2011 - 1283 x bekeken -

In 2010 vierde E-sites haar 10e verjaardag met de 10 E-sites geboden. Een interactief avontuur waarmee de deelnemers muntstukken konden verzamelen door te leven naar de 10 geboden. We onthulden (bijna) iedere maand een nieuw gebod. Deze week, een paar maanden later dan gepland, werd het allerlaatste gebod afgesloten en werden de winnaars bekend:

1e prijs: de iPad is gewonnen door Rob Kuijpers met 3219 munstukken

2e prijs: de HTC Touch  is gewonnen door Henk Pors met 3077 muntstukken

3e prijs: de Canon IXUS is gewonnen door Robert Prins met 1965 muntstukken


In totaal deden 243 mensen mee met ons avontuur. Op de website van de 10 E-sites geboden kun je de meeste geboden nog zien en naleven. Hieronder een overzicht van alle geboden.

Gebod 1: "Gij zult uw kennis delen"
Kennis is macht. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Maar met de komst van internet is kennis overal aanwezig.
Gebod 1 had als doel om je kennis te delen en om dus je hele netwerk te laten weten dat je met de 10 E-sites geboden een iPad kan winnen. Hoe meer kennsi je deelde, des te meer muntstukken je kreeg.

Gebod 2: "Gij zult de realiteit onder ogen zien"
Augmented reality stond centraal in gebod 2. Augmented reality is het toevoegen van een extra laagje of extra informatie aan de werkelijkheid. Deelnemers moesten een uitgeprint logo voor hun webcam houden en dan werd er een score getoond op je scherm.

Gebod 3: "Gij zult in actie komen"
Gebod 3 had alles te maken met online video en het WK voetbal wat tegelijkertijd plaatsvond. Wij organiseerden het E-sites WK online hooghouden en riepen iedereen op om hun hooghoud-kunsten te filmen en op te sturen. Voor iedere keer dat je de bal hooghield kreeg je een punt. Voor iedereen die jouw video het leukst vond kreeg je nog een punt.

Gebod 4: "Gij zult de code kraken"
Bij dit gebod lieten we deelnemers kennismaken met QR-codes. Deze tweedimensionale barcodes verspreidden we op allerlei online manieren en plakten we door heel Breda. Hoe moeilijker de code te vinden was, des te meer muntstukken kreeg je ervoor.

Gebod 5: "Zoekt en gij zult vinden"
Google is king! Zoekmachineoptimalisatie was het onderwerp bij dit gebod. Door de juiste antwoorden van de E-sites quiz in te vullen (allemaal te vinden op internet) verscheen er een woord. Het juiste woord leidde via Google naar de geheime pagina. Degene die de pagina als eerste vond, kreeg het meeste muntstukken.

Gebod 6: "Gij zult samenkomen"
In gebod 6 stapten we heel even van het online gebeuren af en lieten we onze deelnemers netwerken. Het bezoeken van e-sessions mobile én het ontmoeten van de juiste mensen leverde munstukken op. Veel muntstukken!

Gebod 7: "Gij zult uw naaste liefhebben"
Een gebod over social media mocht natuurlijk niet ontbreken. Het scoren van muntstukken was erg simpel, je moest ons namelijk gewoon volgen op Twitter, Facebook en Flickr. Dat er extra munstukken te verdienen waren door ook onze extra accounts te volgen verklapten we natuurlijk niet. En ook niet dat je ons moest blijven volgen voor meer munstukken. Gelukkig hadden enkele deelnemers dat wel door.

Gebod 8: "Gij zult uw horizon verbreden"
Een van de gaafste geboden was het achtste gebod, waarbij je met je telefoon op onze mobiele site moest inchecken op typische E-sites locaties. Zo stuurden we de deelnemers langs ons kantoor, naar onze klanten en naar allerlei plaatsen waar we weleens een E-sites uitje hadden gevierd. Inchecken op delocaties via deze E-sites location based service leverde flink wat muntstukken op.

Gebod 9: "Gij zult een bijdrage leveren"
Gebod 9 stond in het teken van User Generated Content en hier werd eigenlijk de strijd om de iPad beslist. We riepen deelnemers op om in het kader van onze laatste-avondmaal-kerstfoto ook een bijbels tafereel uit te beelden. Hoe en wat, daar waren ze volledig vrij in. De uiteindelijke winnaar van de E-sites 10 geboden haalde met zijn bijdrage bij dit gebod de nummer 2 in.

Onderstaand de winnende bijdrage van Rob Kuijpers:


Gebod 10: "Gij zult alwetend zijn"
Gebod 10 vertelde onze deelnemers dat je alle voorgaande geboden niet hoefde in te zetten voor je organisatie als je niet meette wat het effect was. De opdracht in gebod 10 was heel simpel: kies uit de 3 buttons op de best converterende button om de meeste muntstukken te pakken.

Kids redden NAC

Door Marloes Bovee

Lees verder