DPC11, E-sites was er bij


23 mei 2011 - 1196 x bekeken -

Dag 1 - voor de middag

Afgelopen weekend was E-sites weer met een vijftal mensen aanwezig op de Dutch PHP Conference, ondertussen alweer de 5de editie. In deze blogpost een kleine impressie van de conferentie. Helaas waren we niet aanwezig op de tutorial day die op donderdag plaats vond.

We zijn vrijdagochtend vroeg vertrokken met de auto richting Amsterdam RAI. Na daar netjes op tijd te zijn gearriveerd gingen we ons klaar maken voor de eerste openingstalk. Na een korte introductie door Harrie Verveer begon de eerste talk van Aral Balkan "The art of user experience: making beautiful, delightful, fun things". Deze eerste talk was meteen erg goed, Aral gaf op een vaak komische manier verschillende real-life voorbeelden van zowel goede als slechte UX. Tijdens deze talk zat ik vaak met tranen in mijn ogen van het lachen en werd er meer gelachen dan tijdens een gemiddelde cabaret avond. Hij gaf goede voorbeelden en een aantal praktische tips.

Al met al begon de dag dus erg goed. De andere talks die ik voor de middagpauze volgde waren "TDD and getting paid" en "Pursuing practices of Domain-Driven Design in PHP". Waarbij vooral "TDD and getting paid" eruit sprong, deze talk over test driven development was erg praktijk gericht en werkte erg inspirerend en motiverend om hier meteen mee aan de slag te gaan. Deze manier van ontwikkelen zal ervoor zorgen dat er gegarendeerd minder fouten in de geschreven code optreden. Verder zul je voor elk stukje code geautomatiseerde tests (unittests) hebben omdat je nu eenmaal vanuit je test begint met het ontwikkelen van je applicatie of website.

Dag 1 - na de middag

Na een erg goed verzorgde lunch met onder andere hotdogs was het tijd voor de talk van Derick Rethans over "Geolocation and Maps with PHP". Dit was een iets of wat drogere talk maar met erg veel werkende code voorbeelden over GEO locatie, het resolven van adressen, en het weergeven van kaarten. Een groot deel van de talk ging over Openstreetmap een open source alternatief voor Google Maps met vaak veel nauwkeurigere en meer data. De kracht van Openstreetmap zit hem niet zozeer in de weergave van kaarten (waarvoor het eigenlijk niet is) maar de 17GB grote database die gratis te downloaden is. Deze database bevat informatie die vaak niet (officieel) op te halen is via de Google api's en is vaak beter up-to-date door de community die achter dit project zit. Openstreetmap lijkt dus een mooi alternatief voor Googlemaps en is zeker iets waarnaar we gaan kijken in toekomstige projecten.

De volgende talk werd gegeven door Stefan Parker, UI Engineer bij Facebook. De talk ging over de door Facebook ontwikkelde PHP extensie "XHP". XHP is een PHP extensie die er in de eerste plaats voor zorgt dat het makkelijker wordt om "PHP front-end" te ontwikkelen via inline XML. Verder zorgt het er ook voor dat er geen cross-site scripting attacks kunnen plaats vinden. Een nadeel van "XHP" is dat er extra tijd nodig is voor de server om de front-end te parsen. Dit weegt echter voor Facebook niet op tegen de vele voordelen; in een paar minuten kunnen ze nu een compleet nieuwe consistente pagina ontwikkelen die gebaseerd is op componenten en elementen die al gebruikt werden in de Facebook layout. Zelf twijfel ik nog of XHP ook handig is voor kleine projecten maar het is ook weer zeker iets waar we wat tests mee moeten gaan draaien.

Na een een korte pauze was ik aanwezig bij de talk "Clean PHP", dit was een talk waar ik erg naar uitkeek maar eigenlijk tegen viel, Sebastian Bergmann las zijn hele presentatie voor en kwam vrijwel met alleen maar punten die binnen 5 minuten via Google te vinden zijn, een minder leerzame talk helaas. De volgende talk over "Advanced OO patterns" maakte dit dan weer meer dan goed, goede spreker, de talk was technisch, kwam snel opgang en ging als een sneltrein langs enkele geavanceerde design patterns voor applicaties. Patterns die aan bod kwamen waren "Dependency injection", "Service Locator" en "Data Storage".

's Avonds was het tijd voor de Conference Social, alle aanwezigen konden genieten van gratis bier en frisdrank bij ClubNL van half 9 tot 11, om 11 uur ging tot iedereens verrassing het licht aan en de muziek uit en werden we als het ware buiten gegooid, als we opnieuw binnen wilden moesten we 5 euro betalen. Een rare gang van zaken maar het mocht de pret niet drukken, we zijn doorgewandeld naar een club op het Rembrandtplein en lagen om half 4 op bed, net genoeg slaap om de volgende dag weer fit op de conferentie te verschijnen.

Dag 2 - voor de middag

De tweede dag begon met een talk over API's, iets waarmee we veel te maken hebben binnen E-sites. API's worden nog vaak behandeld als "second class citizens" en deze talk ging eigenlijk over het idee dat er eerst een API zouden moeten worden ontwikkeld om hier vervolgens boven op een website, iPhone/iPad app of andere applicaties op te ontwikkelen. Het geen wat de spreker aangaf was dat het tegenwoordig een beter idee is om je business te bouwen op de data die je kan leveren ipv op je website. Voorbeelden die hij gaf waren bv Twitter met zijn API en twitpic die rond deze API zijn business heeft opgebouwd.

De ochtend ging verder met een talk over de toekomst van PHP frameworks en wat 2011 ons gaat bieden, een duidelijke talk met een aantal leuke weetjes over Symfony2, Zend Framework en andere. Vervolgens ging Thijs Feryn verder met de talk "Managing a shared MySQL farm" een erg technische talk over een reallife implementatie bij Combell. De talk was leuk om mee te krijgen maar minder praktisch voor ons om te kunnen toepassen.

Dag 2 - na de middag

Ook de tweede dag was de lunch weer dik in orde met dit keer warme worstenbroodjes. Met een goed gevulde maag konden we genieten van de volgende talk "Modular Application Architecture" wat mij betreft de beste technische talk die ik op DPC11 heb gezien. Dit was een talk met zoveel informatie dat hij gerust een hele middag had kunnen duren, helaas was er maar 45 minuten voorzien en was er weinig tijd voor vragen en discussies. Aan de opkomst voor deze talk was duidelijk te merken dat het schrijven van een modulair systeem een hottopic is en een probleem blijft waar veel developers mee te maken krijgen. De voorbeelden die aangehaald werden waren duidelijk en compleet. Alles ging in hoog tempo en de talk gaf je genoeg stof mee om achteraf over na te denken.

Als laatste talk mochten we Cal Evans nogmaals zien "optreden", deze professionele "Nerd Herder" gaf een zeer interessante talk met zijn ervaringen en adviezen over "Open Teams". Onderwerpen die aan bod kwamen waren: thuis werken, passie voor het vak behouden, toewijding voor je werk en planningen halen. Er kwamen een hoop herkenbare werksituaties aan bod en je merkte dat deze talk door iemand gegeven werd met verstand van zaken, hoe developers en managers echt denken en soms tegenover elkaar staan.

Na deze geslaagde dag was het tijd om huiswaarts te keren en bij te komen van de conferentie (en met name de social na dag 1). Het was weer een geslaagde editie en zeker iets om volgend jaar opnieuw bij te wonen.

Gamification: marketing wordt kinderspel

Door E-sites

Gamifi-wat? Dat klinkt als gamen en dat menselijker maken.. Zoiets zou je er ook onder kunnen verstaan, maar wat is dat dan precies en vooral; wat…

Lees verder