10 jaar Internet Explorer 6!

Door Arthur Engel, directie
27 mei 2011 - 1226 x bekeken -

Op 27 augustus van dit jaar is het 10 jaar geleden dat Microsoft de zesde versie heeft gereleased van Internet Explorer, IE6. Tegenwoordig wekt alleen de naam van deze internet browser al tranen op in de ogen van menig webdeveloper. Naast de vele bugs, beveiligings- en stabiliteitsproblemen die al vrij snel gesignaleerd werden in de applicatie is de aversie van deze developers vooral gebaseerd op het feit dat er maar op minimale schaal rekening wordt gehouden met webstandaarden en dat er vrij snel moet worden gegrepen naar 'vieze' oplossingen om iets er toch goed uit te laten zien.

In 10 jaar tijd is er op alle vlakken veel veranderd in de online wereld, Internet Explorer 6 kan allang niet meer omgaan met de veranderde technieken en standaarden. Microsoft zelf heeft altijd aangegeven geen grote stappen te kunnen maken in het updaten van deze software doordat er veel toepassingen zijn waarbij de backwards compatibility niet kan worden gegarandeerd wanneer er onderdelen drastisch zouden wijzigen. Wel worden er na 9 jaar nog steeds patches gereleased voor nieuwe beveiligingslekken. Om die redenen is het pakket al meerdere keren uitgeroepen tot 'Worst tech product of all time" en "Least secure software on the planet".

Tijdens de hoogtij dagen, rond 2002, gebruikte wereldwijd ongeveer 90% van alle bezoekers Internet Explorer 6 om websites mee te bekijken. In de loop der tijd zijn er steeds meer browsers bijgekomen welke allen een stukje van het marktaandeel van IE6 afsnoepten, waaronder Microsoft's eigen Internet Explorer 7, 8 en inmiddels ook 9. Tegenwoordig is het marktaandeel van versie 6 gezakt naar 1,25% op de Nederlandse markt (Bron: http://gs.statcounter.com).

Door de vele problemen met IE6, en het ogenschijnlijk gebrek aan actie van de kant van Microsoft om hier iets aan te doen, zijn er in de loop der jaren vele initiatieven onstaan om de browser te boycotten. Er zijn voldoende voorbeelden hiervan te vinden, alleen een simpele zoektocht op 'IE6' op Google levert al sites op als:

http://www.theie6countdown.com
http://www.bringdownie6.com
http://www.ie6death.com

Ook grote bedrijven zijn het gebruik van de browser gaan ontmoedigen. In maart 2010 zijn zowel Google Apps en YouTube gestopt met het ondersteunen van IE6 en Facebook deed dit in september van datzelfde jaar. In plaats daarvan tonen ze een melding aan de bezoeker dat deze zijn browser moet upgraden naar een moderne browser om gebruik te kunnen maken van de functionaliteit van de website.

Ook in Nederland zijn er initiatieven om te stoppen met het ondersteunen van de getergde browser, zoals:
http://www.wijstoppenook.nl

Hier geven Nederlandse webbouwers aan dat ze collectief stoppen met de ondersteuning en waarom ze dit doen. Voor de volledigheid dient er wel gezegd te worden dat niet iedereen het hier mee eens is, wat zich vervolgens ook weer uitte in acties van het andere kamp (destijds: wijstoppenniet.nl). Een veel genoemd argument om de browser te blijven ondersteunen is dat er wereldwijd nog steeds een aardig percentage IE6 gebruikers is welke toch een deel van je doelgroep vertegenwoordigen.

E-sites heeft tot nu toe altijd rekening gehouden met Internet Explorer 6 bij het ontwikkelen van websites en producten. We hebben lange tijd de moeite genomen om ontwerpen zelfs 'pixel-perfect', zoals dat mooi heet, op te leveren in IE6. Tegenwoordig hebben we nog wel in onze Front-end standaarden opgenomen dat een website moet werken in de IE6, maar als het er hier en daar iets anders uitziet nemen we dat voor lief. Er zijn in de jaren namelijk vele browsers bijgekomen die een groter marktaandeel hebben veroverd, zoals natuurlijk Firefox, Safari, Chrome en Opera.

Per heden hebben we bij Product Ontwikkeling echter besloten te gaan stoppen met het ondersteunen van Internet Explorer 6 voor onze producten. We willen net als bovengenoemde partijen bijdragen aan een internet dat zich beter conformeert aan de huidige webstandaarden en onze aandacht en tijd besteden aan de browsers die er tegenwoordig nog toe doen. Om deze reden zullen onze producten binnenkort worden voorzien van een melding wanneer deze worden benaderd met IE6 met het verzoek tot het upgraden van de browser. Deze gebruiker kan er wel voor kiezen om deze melding weg te klikken en alsnog in te loggen op de applicatie maar met het risico dat niet alles eruit ziet of werkt zoals in een moderne browser.

Toch als je als browser 10 jaar lang ondersteund bent geweest mag je volgens ons niet klagen..
IE6 is dood, leve IE6! ;)

DPC11, E-sites was er bij

Door E-sites

Afgelopen weekend was E-sites weer met een vijftal mensen aanwezig op de Dutch PHP Conference, ondertussen alweer de 5de editieā€¦

Lees verder