Mobilism dag 1: the two weeks after


31 mei 2011 - 1638 x bekeken -

Mobilism


Een paar weken terug (lees: 12 en 13 mei) waren Joris en ik in Amsterdam om Mobilism te bezoeken, een conferentie met een exclusieve focus op mobile webdesign- en development. 

Gedurende deze twee dagen zijn allerlei uiteenlopende onderwerpen uit het mobiele landschap aangesneden door diverse sprekers, variërend van user experience tot hardcore JavaScript. We hebben bewust voor deze conferentie gekozen vanwege het nog lang niet uitgekauwde onderwerp en het feit dat de aanwezige sprekers zelf ook nog experimenteren met wat nou de beste aanpak is voor bepaalde uitdagingen.

In het kader van beter laat dan nooit bij deze alsnog een verslag van hoe wij dag 1 ervaren hebben.

Mobile first!

Mobile first!

Degene die het spits mocht afbijten was Luke Wroblewski. Hij schetste met zijn slides en betoog een goed beeld van waarom ontwikkelen voor mobiele apparaten prioriteit zou moeten krijgen. Naast de nodige statistieken liet hij zien waar op te letten bij het uitzetten van een dergelijke mobiele strategie. Highlights van zijn presentatie:

 • vanwege de beperkingen zorgt een mobile first aanpak voor meer focus. Zaken als de razensnelle groeiende mobiele markt en de vele nieuwe mogelijkheden zorgen respectievelijk voor meer kansen en innovatie;
 • touch functionaliteit vereist een andere aanpak qua design, grotere raakvlakken voor interactie dan bijv. mouse input;
 • het mobiele web is niet meer weg te denken; in China is surfen via mobiel in 4 jaar van 14% naar 85% gestegen;
 • grote spelers zoals Google, Facebook en Adobe hanteren een mobile first tactiek;
 • de mobiele versie van een website wordt eerder geraadpleegd dan een native app.

Native vs Web

De toekomst van het mobiele web

Na Luke mocht initiatiefnemer Peter-Paul Koch (beter bekend als PPK) aantreden als tweede spreker. De titel van zijn presentatie: "the future of the mobile web".

PPK trapte af met de veelvuldig aangewakkerde discussie over native apps versus web apps. Zijn antwoord? “It depends”.
Na een, uiteraard, ironische response van het publiek geeft hij aan dat er ruimte is voor beide, echter is een gedegen vooronderzoek essentieel voor de juiste keuze.

Ook de veel besproken HTML5 apps passeerde de revue en PPK geeft aan dat er tegenwoordig diverse oplossingen zijn om webapps ook als installeerbare app aan te bieden. Tools zoals Phonegap helpen hierbij en maken het mogelijk om je webapp beschikbaar te maken als native app.

Native apps en de toekomst

Ook de toekomst van app stores wordt uitvoerig besproken. PPK voorspelt dat deze in de toekomst een steeds kleinere rol gaan spelen en uiteindelijk wellicht verdwijnen. Samenhangend hiermee is zijn voorspelling over het uitwisselen van apps via Bluetooth. Hierdoor kan de gebruiker direct apps uitwisselen met een andere gebruiker en hoeft deze niet eerst naar een app store.

Argumenten die PPK aanhaalt zijn o.a.:

 • het kost veel geld om alles te onderhouden, te denken aan; betalingssystemen, content checkers, recensie schrijvers, hosting, et cetera;
 • voor onafhankelijke ontwikkelaars is het lastig om bovenaan de apps hitlijsten te komen;
 • niet iedereen kan beschikken over een creditcard.

Tegen het einde van zijn presentatie benadrukt Peter-Paul dat veel native apps mogelijk vervangen zullen worden door web apps, die op ieder platform kunnen draaien. Met andere zaken zoals Device API’s, apps sharen via Bluetooth, web data via SMS en betalen voor content (niet voor de app) was het een bijzonder interessante benadering van de toekomst van het mobiele web.

Beyond the mobile web

Stephanie Rieger nam het stokje van PPK over en hield een boeiende presentatie over hoe we het beste om kunnen gaan met een omgeving waarin steeds meer devices verschijnen.

Ze onderstreepte, o.a. op basis van indrukwekkende statistieken, dat we simpelweg niet meer om het mobiele web heen kunnen: “We don’t ‘go’ to the internet any more”. Internet is onderdeel van ons leven en we zijn gewend om dit medium ten alle tijden te kunnen raadplegen.

Mobiele context

Een opvallende doch begrijpelijke uitspraak tijdens haar presentatie is dat we verder moeten denken dan mobiel. Tegenwoordig hebben we al interactieve televisies met toegang tot het internet, maar ook spelcomputers, kindles, tablets en zelfs koelkasten. Ergo; wat is nog mobiel? En hoe zit het met eerdere aannames met betrekking tot mobiel? De redenatie dat mobiele gebruikers snel en taakgerichte informatie willen ontvangen gaat niet altijd meer op, steeds meer gebruikers willen geen beperkingen hebben en verwachten volle toegang tot de content en functionaliteit van de website.

Hoe anticiperen we op deze veranderingen?

Stephanie haalde vier speerpunten aan die ingaan op hoe we kunnen ontwerpen wanneer we totaal geen controle hebben over de context waarin websites bekeken worden, highlights hiervan zijn:

 • Loosen up

  • We zijn geobsedeerd met het controleren van elke pixel op onze websites. Controle is een illusie, ga niet voor pixel perfect.
  • Websites fungeren slechts als containers die informatie bevatten en de gebruiker bepaalt uiteindelijk zelf hoe hij deze informatie tot zich neemt.
  • Brand presence zal minder worden, content gaat een primaire plek krijgen. Zo stoppen meer merken energie in websites waar hun gebruikers zijn, zoals Disney op Facebook (die overigens, in tegenstelling tot wat onderstaande slide aangeeft, inmiddels ver boven de 150 miljoen fans zitten).
    
 • Let them tweak

  • Laat je gebruikers de content modificeren.
  • Stel een baseline van je ontwerp vast voor alle web experiences, maar laat de gebruiker de vrijheid om de content naar zijn/haar eigen hand te vormen.
 • Content first

  • We moeten eerst de content ontwerpen ongeacht het platform/device waarop het gebruikt gaat worden.
  • Hierbij is een goede semantische structuur essentieel.
 • Build distributed experiences

  • Bouw in plaats van een vlaggenschip, kleinere bootjes.
  • Ieder met hun eigen ervaring specifiek voor de context waarin het wordt gebruikt.

Zoals de titel van haar presentatie al deed vermoeden liet Stephanie zien dat ze nog verder denkt dan de smartphone- en desktop omgevingen, ze geeft aan dat de scope vele malen groter is. Idealiter zouden we moeten leren denken in componenten die zich in verschillende omgevingen kunnen manifesteren. Absoluut food for thought als je het mij vraagt!

PhoneGap

PhoneGap

De volgende presentatie keken Joris en ik erg naar uit, namelijk die van Brian Leroux over PhoneGap. Web apps hebben geen toegang tot de hardware specifieke functionaliteiten van een mobile device, zoals het adresboek, camera, GPS of sms berichten. Hier weet Brian alles van, hij vertelde ons na de pauze meer over hoe deze kloof te overbruggen is en welke rol PhoneGap hierin speelt. 

Phonegap is een tool die het mogelijk maakt om een webapp, geschreven met web standaarden als HTML/CSS/JS, beschikbaar te stellen als native app op diverse platformen, waaronder iOS, Android en Blackberry. Het fungeert als een extra laag over een web app die het mogelijk maakt om te communiceren met device API’s op basis van JavaScript.

Aansluitend vertelde Leroux ook over de mogelijkheden wanneer deze functionaliteiten geïmplementeerd worden in de browsers van mobile devices. Afgezien van de security issues (je wilt niet dat een willekeurige website toegang krijgt tot al je contactpersonen) geeft dit ontwikkelaars ontzettend veel toffe mogelijkheden.

De presentatie van Brian was de eerste van dag 1 die inhoudelijk erg technisch was en zijn slides ook verduidelijkte met diverse code voorbeelden. Dit was wat ons betreft na de voorgaande sessies meer dan welkom.

How to make things more physical

De laatste presentatie was van Antony Ribot en ging met name over Inclusive Design. Kort samengevat betekent dit dat er tijdens het ontwerpproces met zoveel mogelijk mensen rekening gehouden wordt. Verder gaf Antony een aantal interessante demonstraties van prototypes die hij heeft gezien waarin interactie met touch interfaces aanvoelen als een meer fysieke ervaring. Zo kwam er een voorbeeld voorbij waarmee op basis van magnetisme een bepaalde weerstand gecreëerd werd tijdens de interactie met het apparaat.

Persoonlijk vond ik dit een iets mindere presentatie, te meer omdat ik als ontwikkelaar minder affiniteit heb met dergelijke onderwerpen. Desalniettemin waren het duidelijke slides met concrete voorbeelden uit de praktijk die je hoe dan ook laten nadenken over het gebruik van mobile devices.

Mobile browser panel

Mobile browser panel

Aaneensluitend werd er ook nog een discussie gehouden, bestaande uit verschillende browsermakers die allerlei uiteenlopende vragen van Jeremy Keith en het publiek op zich afgevuurd kregen. Er kwamen tal van interessante vraagstellingen voorbij wat voor genoeg variatie zorgde en tevens een prima afsluiting van de dag was.

Al met al zijn er op dag 1 bijzonder veel interessante onderwerpen voorbij gekomen en zijn we met genoeg stof tot nadenken terug naar het hotel gegaan.

Overzicht sessies van dag 1:

 • Mobile First! by Luke Wrobleski (slides)
 • The Future of the Mobile Web by Peter-Paul Koch (slides)
 • Beyond the Mobile Web by Stephanie Rieger (slides)
 • After HTML5: Mobile Device APIs and PhoneGap by Brian Leroux (slides)
 • Devices, designs and enabling behaviours by Antony Ribot (slides)
 • Mobile browser panel: Nokia, RIM, and Opera moderated by Jeremy Keith (video)

10 jaar Internet Explorer 6!

Door Arthur Engel

Op 27 augustus van dit jaar is het 10 jaar geleden dat Microsoft de zesde versie heeft gereleased van Internet Explorer, IE6…

Lees verder