Apple's Keynote: OS X Lion, iOS5 & iCloud!


8 juni 2011 - 1188 x bekeken -

Een aantal keer per jaar reserveer ik een avond voor mezelf, bestel ik een pizza die ik iets voor zevenen laat bezorgen en in m'n browser switch ik tussen diverse tabbladen om niks te hoeven missen van het nieuws van de dag erna. Een aantal keer per jaar staan Steve Jobs en collega's van hem op het podium tijdens een Apple keynote. Dinsdag 6 juni 2011 was het weer zover.
De vorige keer dat ik klaar zat werd ik blij verrast door de iPad 2, dit keer stond de keynote in het teken van drie nieuwe producten, allen gebaseerd op software.

Als eerste werd OSX Lion onder de aandacht gebracht. Lion is het nieuwe besturingssysteem voor de computers en laptops van Apple. De vorige versie, OSX Snow Leopard is inmiddels 1,5 jaar ouden de update met 250 nieuwe en vernieuwde opties staat gepland voor komende zomer. Leuk nieuws, maar de collega van Steve Jobs, Phil Schiller, heeft helaas niks verteld wat menig fan nog niet wist. Mijn pizza was inmiddels op en mijn verwachtingen waren hoog gespannen toen Scott Forstall het podium betrad en iOS5 presenteerde.

Versie 5 van Apple's mobiele besturingssysteem

iOS5 is het nieuwste besturingssysteem voor de mobiele apparaten van Apple, de iPhone, iPod touch en iPad. Een interessant onderwerp voor iedereen die deze apparaten dagelijks gebruikt en de mogelijke vernieuwing was al weken een bron van speculaties. In de aanloop naar de presentatie toe zijn er vele geruchten de revue gepasseerd, zo zou er een nieuw notificatie systeem komen en zou twitter geintegreerd worden. Wat zou er van kloppen?

De presentatie van Scott over iOS begint zoals gewoonlijk met cijfers: Apple heeft 200 miljoen iOS apparaten verkocht waarvan 25 miljoen iPads. Sinds de start van Apple's mobiele succes zijn er 14 miljard applicaties gekocht via de iOS App Store en het marktaandeel van iOS bedraagt 44% op mobiel gebied.
Scott gaat verder met zijn verhaal en geeft aan dat er 1500 nieuwe API's (technische term voor de manier waarop een een stuk code kan communiceren met een ander stuk code) beschikbaar komen voor ons, developers. Tevens zullen er 200 nieuwe gebruikersfuncties aan de basis van het besturingssysteem toegevoegd worden.

Vernieuwde notificaties in iOS5

De invloed van Apple op de mobiele markt is gigantisch groot en als E-sites hebben we hier met (mobiele) websites en applicaties veel mee te maken. Nieuwe mogelijkheden die een update als iOS5 met zich meebrengen zijn voor ons als gebruiker niet alleen leuk om te hebben, de nieuwe technologie kunnen we als developer ook inbouwen in (nieuwe) projecten wat tot vernieuwende resultaten kan lijden. Met nieuwe technologische mogelijkheden kunnen we een applicatie laten uitblinken qua innovatie, iets waar we trots op kunnen zijn en ons werkt leuker maakt.

Van de 200 nieuwe gebruikersmogelijkheden worden er tijdens de keynote tien behandeld. Ik zal er op mijn beurt in dit blogitem een aantal behandelen.
De vernieuwde notificatie waar al flink over gespeculeerd werd is inderdaad één van de nieuwe features. Het is in iOS5 ingebouwd en geeft de gebruiker een beter inzicht in wat hij allemaal gemist heeft op sociale netwerken, mail, berichten of telefoongesprekken. Alles keurig netjes in een overzichtje dat op magische wijze op je scherm verschijnt. Blij verrast gaan we verder.

Newsstand (kiosk) is de tweede nieuwe feature. In de kiosk worden de laatst verschenen versies van magazines en kranten waarop je geabonneerd bent op je iPad of iPhone automatisch op de achtergrond gedownload en gepresenteerd in een handig overzicht, nog zonder een externe applicatie te openen. Mocht er 's nachts een nieuwe versie van een magazine uitkomen dan kun je die 's ochtends netjes gedownload en offline beschikbaar verwachten in de kiosk. Ideaal!

Kiosk, newsstand in iOS5

Tabbladen in Safari op de iPad

De integratie met twitter is de derde nieuwe functie in iOS5, je kunt direct foto's, website url's en youtube video's delen op twitter, direct vanuit de applicatie die je gebruikt.
Ook internetbrowser Safari is geupdate. Op de iPad kun je eenvoudig middels tabjes switchen tussen verschillende pagina's wat voor een snellere surfervaring zorgt. Waarom Apple hier nu pas mee komt is me eigenlijk een raadsel, maar een welkome vernieuwing is het zeker! Ook qua ondersteuning van de webstandaarden is Safari op iOS positief vernieuwd. Er zijn technieken beschikbaar die zorgen dat websites in veel gevallen beter weergegeven worden, iets waar ik als developer blij van word!

Next, PC Free. Onder luid applaus laat Scott het plaatje zien waarna hij zegt dat je vanaf de nieuwe versie van iOS je geen iTunes meer nodig hebt. Software updates worden draadloos en er komt een mogelijkheid tot delta-updates die het mogelijk maken alleen de wijzigingen ter download aan te bieden aan gebruikers en niet de volledige nieuwe versie van de applicatie. Updaten hoeft hierdoor geen minuten meer te duren maar kan met kleine pakketjes.

PC Free

Naast deze wijzigingen zijn er nog veel meer nieuwe dingen verteld en aangekondigd, nieuwe grafische effecten, een betere PDF support, een nieuw soort SMS systeem via internet en een nieuwe app om reminders te beheren... Te veel om hier op te noemen!
Voor nu is het tijd voor het derde onderdeel van de keynote, de langverwachte aankondiging van een Cloud service.

iCloud

Steve Jobs komt terug op het podium en introduceert de iCloud. De oplossing voor het probleem van verschillende gegevens en bestanden op verschillende apparaten. Een applicatie die je koopt op je iPhone wil je in veel gevallen ook op je iPad gebruiken. En als je contactgegevens of agendaitems aanpast op je Macbook, dan wil je die ook direct op je iPhone zodat je niet het oude telefoonnummer belt als je vergeet te synchroniseren.
Apple heeft jarenlang een product gehad die deze taken deels op zich nam, MobileMe. Hiermee was er de mogelijkheid om mail, contacten en agendaitems op je iOS device en Macbook of iMac draadloos zonder omkijken te synchroniseren met elkaar. Het grote nadeel hiervan was de prijs, het kostte 79 euro per jaar.

iCloud is de nieuw gepresenteerde oplossing. In een nieuw gebouwd groot datacentrum wordt iCloud gehost en zullen de opties van MobileMe + zes andere mogelijkheden gratis en reclamevrij aangeboden aan iedere iOS gebruiker.
Waar MobileMe slechts drie mogelijkheden had heeft iCloud er 9: contacten, agenda, e-mail, applicaties, documenten, boeken, foto's, muziek en back-up van instellingen en smsberichten.
Vrijwel alles wat je maakt of wijzigt wordt doorgestuurd naar, en gesynchroniseerd met, de iCloud waardoor je de laatste versie van vrijwel al je documenten altijd en overal mobiel kunt benaderen en bewerken en ook voor iCloud komen er API's beschikbaar waarmee developers deze mogelijkheden ook voor externe applicaties beschikbaar kunnen maken.

de iCloud op de iPad

Nice! Dat wil ik ook!

Dat snap ik. Maar je zult nog even geduld moeten hebben, iOS5 en iCloud zijn momenteel nog in ontwikkeling en komen pas in de herfst van dit jaar voor het grote publiek beschikbaar op de iPod touch (3e en 4e generatie), iPhone 3GS en iPhone 4, iPad en iPad 2. Als developer zijnde kunnen we de nieuwe mogelijkheden wel al testen in de eerste betaversie die direct na de keynote uitgebracht is door Apple. Ik ben blij verrast door de kwaliteit van deze beta nadat ik hem de dinsdagochtend na de presentatie installeerde op mijn iPhone en iPad, de nieuwe functionaliteit is erg goed en vooral handig in gebruik.

Apple is met hun vernieuwde software weer een aantal stappen uitgelopen op andere mobiele platformen. Aan ons de taak om met deze vernieuwingen mee te lopen, iets wat we met plezier doen!

Ben je benieuwd naar de keynote? Het videoverslag is hier te vinden.
Meer informatie over iOS5 lees je hieren alles over de iCloud hier.

Wil je meer weten over de mogelijk m.b.t. mobiele applicaties of websites? Bezoek ons portfolio of neem contact met ons op.

Continuous Integration: meten is weten

Door E-sites

Ten aanzien van code proberen we altijd een zekere kwaliteit na te streven. Maar het is ondoenlijk om altijd elkaars code te controleren…

Lees verder