Android avonturen van een Apple fan boy


4 juli 2011 - 1435 x bekeken -

Sinds een aantal weken heb ik mijn iPhone verruild voor een Google Nexus S. Voor mensen uit mijn omgeving was dit een shock. Ik, als hardcore Apple fan, was van mijn geloof afgestapt! Hoe kan je dat doen? Alles sluit naadloos op elkaar aan. Het ziet er goed uit. En, het belangrijkste, het werkt! Laat je Steve Jobs nu echt in de steek? Hij benadrukte het tijdens de WWDC begin juni nog zo; “It just Works!”

Dat nooit natuurlijk. Maar: Android is bezig met een enorme opmars. Regelmatig lees je berichten als "Dagelijks 500.000 Androidtoestellen geactiveerd". Android richt zich naast het hoge ook op een laag- en middensegment, een segment wat Apple (voorlopig) nog laten liggen en daarmee een gigantische afzetmarkt bereikt. Binnen E-sites zijn met mij veel Apple iPhone fan boys, maar het zou zonde zijn om ons alleen daar op te focussen. Ik ben verantwoordelijk  voor de (nieuwe) mobiele divisie binnen E-sites en daarnaast ben ik gefascineerd in alle verschillende soorten User Interfaces en is de iPhone mij wel heel erg gewoontjes geworden :-)


Toen de Google Nexus S verscheen (fabrikant : Samsung) , was ik meteen geintresseerd. Een snel Android toestel met goede specs wat er ook nog eens goed uitziet. Het toestel is bijna volledig zwart en heeft een gebogen display. Naast dat dit er cool uit ziet beschadigt het ook minder snel.
Het display is niet van glas. Dit heeft als voordeel dat als je hem laat vallen (gemiddeld 11 x per week;) hij niet meteen barst (wat mijn iPhone is overkomen). 

Genoeg over de looks. Let's talk nerdy. 
Het toestel beschikt over een processorsnelheid van 1GHz (de Samsung Hummingbird S5PC110), een werkgeheugen van 512MB en een (niet uitbreidbaar) opslaggeheugen van 16GB. Het display is een AMOLED display met een resolutue van 800x480. Het beschikt over GPS, een bewegingssensor en kompas. De camera aan voorkant en achterzijde hebben een resolutie van 5MP en maken redelijke foto's. Android 2.3 Gingerbread wordt meegeleverd in een kale versie, dus zonder een skin van een telefoon fabrikant er overheen.

Tevens is het een van de weinige smartphones met een NFC chip aan boord. Dit laatste interesseert mij. Het toestel kan NFC lezen, maar ook schrijven. Wie de mobiele activiteiten van de Rabobank volgt, weet dat ook de Rabobank veel bezig is met NFC, in de vorm van mobiel betalen.  Near Field Communication zou eindelijk wel eens uit de startblokken kunnen komen?

What about Android?
Het was even wennen dat een grote knop om het programma af te sluiten ontbreekt. Daarvoor in de plaats zijn op mijn toestel 4 knoppen opgenomen, welke in elke applicatie zijn opgenomen. Terug (vergelijk het als een back-button in je browser, het gaat echt terug naar het vorige scherm, cross-applicatie), instellingen, (spraakgestuurd) zoeken, een home (vergelijk het met de apple home knop). Wat nieuw voor mij is, is dat er een apart dashboard is met je favoriete apps en een aparte lijst met alle apps.

Een toffe functie vind ik is dat je kan zien hoeveel procent van bepaalde functies het verantwoordelijk zijn voor het leeggaan van je batterij. Ook is tethering (van je telefoon een WiFi hotspot maken gebruikmakend van de 3G verbinding) voor mij als T-mobile abonnee een verademing. Ik kan nu met m'n Macbook en iPad overal het internet op.

Handig is de kleine widget op je dashboard weermee je heel snel het accuverbruik kan verminderen door snel bluetooth, wifi, helderheid etc aan kan passen. Het messagepanel bovenin (later ook beschikbaar in iOS5) is erg informatief. Het informeert je over downloads, installaties, nieuwe mail/sms, de huidige afspeeltrack, nieuws van Facebook en meer. 

 

Het viel mij op dat nagenoeg al mijn favoriete apps ook in de Android market zijn geplaatst. Facebook, Appie, Nu, Rabo bankieren, Dropbox, Spotify, Luisterpaal en Shazam. You name it. Hoera!

Na een maand het toestel en OS gebruikt te hebben kan ik concluderen dat het mij erg bevalt. Ik heb - afgezien van het feit dat ik van niemand een stroomkabel kan gebruiken - weinig hinder ondervonden.  Hij ziet er goed uit en is erg snel. Jammer is natuurlijk dat ik iCloud binnenkort niet zelf kan proberen en facetime uiteraard ook niet werkt. 

Dit artikel zal voor Android gebruikers niet nieuw zijn; voor mij als Apple fan boy is het echter een aangename uitstap in een andere wereld. En ik moet het bekennen… dit toestel doet niet onder voor een iPhone! Voorlopig blijf ik er even bij, (echter weglaten) het zou natuurlijk zo maar kunnen zijn dat ik in September  weer terugkeer :-)

n.b. Tijdens het plaatsen van het artikel nog een klein nadeel gevonden. Screenshots maken is niet mogelijk zoals op een iPhone, vandaar de slechte afbeeldingen - tips zijn welkom

Sjoerd van Oosten
-------------------------
Google Nexus S, Macbook 13", Macbook Pro 15", iMac 27", Ipad I, iPad II, iPod, iPod Video, iPod Shuffle
 

Apple's Keynote: OS X Lion, iOS5 & iCloud!

Door E-sites

Een aantal keer per jaar reserveer ik een avond voor mezelf, bestel ik een pizza die ik iets voor zevenen laat bezorgen en in m'n browser switch ik…

Lees verder