DPC 12 - dag 2


9 juni 2012 - 1219 x bekeken -

Na een interessante eerste dag en een nog interessantere avond was het tijd voor de tweede dag van de Dutch PHP Conference 2012. Mijn persoonlijke schema voor deze dag ziet er als volgt uit:

09:30 Keynote
10:45 Event and signal programming
11:45 Coupling Cohesion and more SUDO science
13:30 Let's build a parser!

Hoewel de conferentie niet stopt na de talk 'Let's build a parser!' hebben we besloten om na deze talk toch maar naar huis te rijden om zo op tijd thuis te zijn voor de eerste Nederlandse EK voetbalwedstrijd.

De keynote

Net als de dag ervoor startte ook deze dag met een keynote. Dit keer werd de keynote gegeven door Rasmus Lerdorf. De keynote begon met een overzicht van websites waar PHP de dag van vandaag gebruikt wordt. Het begin van de keynote had een duidelijke insteek: het motiveren van developers om de kennis die ze hebben te gebruiken voor goede dingen. Dus niet alleen het bouwen van applicaties die 'leuk' zijn maar ook applicaties zoals bijvoorbeeld Sahana. Na deze kleine motivatie zagen we een brede waaier aan minder bekende PHP features en projecten die momenteel lopen zoals: Support Vector Machine, NodePHP, en Unicode. Verder kregen we een aantal komische PHP bug reports en zelfs 'fan' mail te zien van Rasmus. Kort samengevat was deze keynote een oproep om mee te helpen aan PHP en om je kennis te gebruiken voor andere zaken dan je dagelijkse werk. De keynote eindigde met een vragenronde vanuit het publiek.

Event and signal programming

Dit was de keynote waar ik eigenlijk misschien wel het meeste naar uitkeek van de gehele conferentie. De talk werd gegeven door Elizabeth M Smith. De talk duurde normaal gezien een uur maar nu was er 'slechts' 45 minuten beschikbaar. Het was erg interessant om de verschillende manieren te zien waarop event en signal programming uitgevoerd kan worden. Verschillende termen vlogen voorbij: reactier, broker, dispatcher, slot, event, demultiplexer. De getoonde code voorbeelden gingen erg snel en het was lastig om de code snel te doorgronden. Gelukkig komen de slides online en kan ik het na de talk nog even nalezen. Al met al wel een hele interessante talk!

Coupling Cohesion and more SUDO science

De talk gegeven door Sebastian Schürmann leek me erg interessant omdat het beloofde een overzicht te geven van design patterns en de basics die erachter zitten. Het grootste deel van de talk ging over de soorten 'cohesion' die er waren. Een hoop benamingen waren voor mij onbekend maar de inhoud ervan was vrijwel in alle gevallen 'logisch' om al automatisch toe te passen. Het was de tweede keer dat Sebastian deze talk gaf, dat was misschien ook de reden dat de presentatie iets of wat aan de korte kant was.

Let's build a parser!

Na de lunch (met kibbeling) was het tijd voor een andere veel belovende (technische) talk gegeven door Boy Baukema. Het begon met de reden waarom een hoop mensen bang zijn om zelf een parser te schrijven:

  1. never took compiler class, think it is scary
  2. did take compiler class and know it is scary

De inhoud van de talk: languages, parsing, querylang, parsing php code en tot slot resources. BNF lezen was hetgeen wat je zeker uit de talk moest meekrijgen aldus Boy. Dat het een erg technische talk was bleek al na de eerste paar slides. Gedurende de code demo slide werd gebruik gemaakt van PHP-peg. Boy ging erg diep op de materie in. Het was voor mij vrij lastig te volgen omdat ik nog geen echte ervaring heb met het schrijven van parsers. Het was een erg inspirerende sessie die zeker uitnodigt om bijvoorbeeld een keertje in de predictive parser van Twig te duiken.

Een geslaagd weekend, DPC tot volgend jaar!

DPC 12 - dag 1

Door E-sites

Ook dit jaar zijn we vanuit E-sites weer met een aantal collega's aanwezig op de Dutch PHP Conference. Voor mij al weer de derde editieā€¦

Lees verder