Netbeans 7.2: wat is er nieuw in deze versie?


9 juli 2012 - 2693 x bekeken - Categorieën: Tech

Met de komst van Netbeans 7.2 zijn er leuke features bijgekomen voor developers. Belangrijke toevoegingen in deze versie: PHP 5.4 ondersteuning, SVN 1.7 client, een verbeterde zoekfunctie (met bijvoorbeeld auto completion in de zoekbalk) en een sterk verbeterde performance op remote filesystems. Dit laatste zorgt er ook voor dat je als developer een stuk minder last hebt van 'scanning projects…' een melding die ervoor zorgde dat de IDE niet vooruit te branden was. Dankzij een indexeringsservice die nu op de achtergrond draait heb je ook geen last meer van een blokkerende IDE.

 

 

Bestanden op een extern volume

Het is verder goed te zien dat de Netbeans developers het werken met externe volumes hebben verbeterd. Wanneer je werkt met projecten op een extern volume en dit volume is niet gemount krijg je hier niet langer een vervelende meldingen over. Op het moment dat er opnieuw connectie is met de externe schijf zal Netbeans er automatisch voor zorgen dat je bestanden meteen weer beschikbaar zijn. Waarbij je in vorige versies het project dus opnieuw moest sluiten en openen is dit niet langer nodig. Aangezien wij intern werken vanaf 1 remote geplaatste server is dit voor mij persoonlijk een fijne verbetering!

De zoekfunctie

Zoals gezegd is ook de zoekfunctie sterk verbeterd met de mogelijkheid om te zoeken in verschillende scopes en het zoeken naar bepaalde text patterns, deze paterns worden vervolgens opgeslagen voor later gebruik.

PHP verbeteringen

Naast algemene verbeteringen zijn er op het gebied van PHP genoeg nieuwigheden die ervoor zorgen dat Netbeans een prima PHP editor blijft en mee gaat met zijn tijd:

  • PHP 5.4 met ondersteuning voor traits, short array syntax, array dereferencing, callable type hint
  • betere code hints
  • support voor Apache config bestanden door bijvoorbeeld code highlighting
  • ApiGen is ingebouwd om zo snel documentatie te genereren van je huidige project
  • Twig, Symfony2 en Doctrine2 support, er is niet langer een losse plugin nodig
  • (S)FTP support
  • Hudson ondersteuning
  • code folding ondersteuning door if, do, while, for, foreach, switch statements waarbij het voorheen enkel mogelijk was om functies in te klappen
  • PHPUnit ondersteuning is uitgebreid met de mogelijkheid om PHPUnit per project te specificeren en om bijvoorbeeld een 'skeleton' te genereren voor je tests
  • Annotations voor PHPUnit, ApiGen/PHPDoc, Doctrine2, Symfony2 of eigen annotaties. Met name de ondersteuning hierbij van PHPUnit is erg fijn, het zorgt ervoor dat de documenatie weer een stuk minder geraadpleegd hoeft te worden.

Een grote tekortkoming is dat het niet meer mogelijk is om een nieuwe folder aan te maken vanuit de IDE. Dit is erg vervelend.

Conclusie

Hopelijk wordt het probleem met het aanmaken van een nieuwe folder nog opgelost. Momenteel is Netbeans 7.2 alleen verkrijgbaar als RC1, wanneer de final precies uitkomt is niet bekend. De eerste indruk is in ieder geval zeer positief, zo positief zelfs dat ik momenteel Netbeans 7.2 RC1 dagelijks als editor gebruik in plaats van de oude 7.1 versie.

Een compleet overzicht van nieuwe features en verbeteringen is te vinden op de volgende Netbeans pagina.

 

 

Mobiel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Lees meer

Grote kansen voor e-health

Door E-sites

Begin juni riep minister Schippers op tot een breed offensief tegen verspilling in de zorg. Daarbij wil zij zich sterk inzetten op het stimuleren van…

Lees verder