Maar de aarde is rond...toch?


12 juli 2013 - 1886 x bekeken - Categorieën: Kennis

Klopt, daar zijn we al een tijdje achter. Maar toch zien we een merkwaardige trend ontstaan binnen web- en app design: flat design.

Van realisme: Skeuomorphism
Skeuomorphism is een term die – naast dat het een leuk woord voor scrabble is – staat voor een filosofie die Apple diep in haar design DNA heeft (lees: had) zitten. Dit begon met de komst van de iPhone. Kort gezegd houdt het in dat interface elementen zo realistisch mogelijk vormgegeven worden. Apple noemt dit de Human Interface. Zo moet een knop er uit zien als een knop. Een knop heeft diepte, licht zorgt voor hooglicht en schaduw. Materiaal als hout wordt geaccosieerd met ambacht. En leer met luxe. De human interface gaat uit van het denk-, gebruik- en werkpatroon van mensen en niet van het apparaat dat wordt gebruikt.

Naar minimalisme: Flat Design
We zien nu een verschuiving van realisme naar minimalisme. Ook wel Flat Design genoemd. Microsoft is hier het afgelopen jaar trendzetter in geworden. Met de komst van de Metro interface (toegepast vanaf Windows 8) is het gedaan met realistische iconen, verloopjes en schaduwen. Terug naar de basis, dat is de drijvende kracht achter Flat Design. Strippen tot de basis en alle overbodige design elementen achterwege laten. De belangrijkste elementen van Flat Design zijn basisvormen, typografie en kleurgebruik.

Onrealistisch realisme?
Het lijkt er op dat Flat design meer dan een trend aan het worden is en meer en meer geadopteerd wordt door belangrijke spelers binnen de digitale wereld. Zo heeft Apple tijdens de WWDC iOS7 aangekondigd. Voor Apple een hele stap, gezien ze Skeuomorphism design volledig overboord gooit en Flat Design omarmt.

Alles voor de gebruiker
Maar zit de gebruiker wel te wachten op deze platte trend? Persoonlijk denk ik dat Flat Design zeker potentie heeft. De performance komt het sowieso ten goede. Omdat er minder grafische elementen geladen hoeven te worden, zullen applicaties en websites sneller laden. Daarbij sluit de trend beter aan bij andere ontwikkelingen op het gebied van webdesign (responsive, mobile first).

Arghhhhh copycats!

Door Wendy de Kort

Oké, het internet van vandaag is ‘all about sharing’. Maar om dit nou zo letterlijk te nemen en andermans content woord voor woord te…

Lees verder