Punten en komma's

Door Arthur Engel, directie
19 augustus 2013 - 2725 x bekeken - Categorieën: Tech

Het E-sites ontwikkelteam bestaat 'anno 2013' uit een flink aantal developers. Naast alle front-end en mobile-developers zitten er zo'n 16 programmeurs in het back-end ontwikkelteam. Om ervoor te zorgen dat al die developers kunnen samenwerken, met elkaars code overweg kunnen en de juiste kwaliteit werk opleveren moeten er duidelijke procedures en afspraken gemaakt worden.

Één van deze afspraken is de "E-sites Programmeer Standaard voor PHP".
Dit document definieert de afspraken die we als developmentteam gemaakt hebben over de manier waarop geprogrammeerd wordt in PHP. Verplichte kost dus voor elke startende back-end developer bij E-sites. We zitten inmiddels op versie 1.9 van het document. Waar we in 2006 nog genoeg hadden aan één A4-tje met wat afspraken erop over punten en komma's, kunnen we inmiddels toch echt niet meer zonder deze uitgebreide standaard.

Het overeenkomen van een dergelijk document leek een niet-al-te-ingrijpend proces. Begin 2007 zijn we voor het eerst om de tafel gaan zitten met het toenmalige developmentteam. Destijds was dit een stuk kleiner groepje dan nu, maar toch zorgde dit er niet voor dat er snel een consensus bereikt was over deze afspraken. Elke developer programmeert namelijk op zijn eigen manier. Het is bijna als je eigen handschrift. Zomaar 'even' de manier waarop je schrijft aanpassen naar die van iemand anders is niet makkelijk. Zo ook bij het programmeren. Ook al lijkt het triviaal of er nu wel of niet een spatie achter een komma komt, of wel of geen nieuwe regel na een accolade, als je het niet gewend bent dan zal er een behoorlijke tijd overheen gaan voordat je dit vanzelf gaat doen. Zeker als je honderden regels code per dag typt.

Na meerdere discussies en meetings waarin iedereen zijn eigen schrijfwijze aan de andere, net zo eigenwijze developer, probeerde aan te smeren hebben we het op een gegeven moment toch maar over een andere boeg gegooid. Niemand kreeg gelijk, maar we zijn uitgegaan van bestaande afspraken, opgesteld door Zend (Zend Technologies) voor hun eigen framework. Dit document, aangevuld met de "PEAR Coding Standards” en onze eigen input over de afgelopen jaren heeft geleid tot de versie zoals we die nu hebben staan.

Elke regel code die bij E-sites wordt geschreven voldoet aan deze afspraken. Er zijn zelfs geautomatiseerde processen ingericht die dit controleren en anders worden de wijzigingen niet geaccepteerd. Dan kunnen de aanpassingen simpelweg niet worden toegevoegd aan de bestaande code.
Alles voor consistente, leesbare, herbruikbare en kwalitatief hoogstaande code.

Ben je geïnteresseerd in onze afspraken of benieuwd naar wat dit dan bijvoorbeeld bevat dan kun je ze hier downloaden; 

 

E-sites_Programmeer_Standaard_voor_PHP_1.9.pdf (2.102Kb)


Wellicht heb je er ook nog wat aan als beginnend ontwikkelaar, of als aankomend medewerker ;-)

 

 

Wij zoeken collega's!

Wil jij deel uitmaken van een bureau met een passie voor technologie? Kijk dan snel naar onze openstaande vacatures!

Leap Motion Controller. Tien vingers en twee handen.

Door Wendy de Kort

Sinds deze week zijn we eigenaar van een Leap Motion. De veelbesproken motion controller van $79,99 waarmee je naast je toetsenbord en muis een…

Lees verder