Op jacht naar de bugs!


16 december 2013 - 2039 x bekeken - Categorieën: Kennis

Regelmatig is testen het onderdeel waar klanten op willen besparen. “Dit kunnen we zelf wel” of “Kunnen we er niet vanuit gaan dat het gewoon goed is als jullie het opleveren?”. En natuurlijk, je gaat als ontwikkelaar altijd voor het aller beste resultaat. Maar daar hoort goed testen dus óók bij.

‘Hester de Tester’

Als dedicated testspecialist van E-sites, Hester (ja, ‘Hester de Tester’ inderdaad), wil ik het belang van testen graag eens benadrukken. Want kwaliteit garanderen, kun je niet zomaar. Het testen én het documenteren ervan zijn hierbij essentieel. Het jagen op bugs en deze rapporteren zodra ik ze vind, is dan ook mijn dagelijkse gang van zaken.

Testplannen

Op dit moment wordt er bij E-sites voor vrijwel elk project een testplan gemaakt. Deze bestaat uit een groot aantal testregels, opgesteld per feature, met een omschrijving van hoe het te testen is en een verwacht resultaat. Tijdens het testen van de betreffende sprint test ik alle testregels door. En met een kleurcode (rood, oranje of groen) hou ik bij wat goed is, wat nog wat te wensen overhoudt en waar nog werk vereist is. Bij de regels die met rood worden gemarkeerd, vermeld ik ook het Jira nummer. In Jira (een online issue report systeem) worden intern alle issues van het betreffende project geplaatst. Zodra het issue is opgepakt door mijn collega’s, test ik de testregel nogmaals.

Selenium tests

Naast het testen aan de hand van een testplan, zetten we ook voor sommige projecten Selenium tests in. Selenium tests zijn geautomatiseerde tests die je één keer opzet en vervolgens met een druk op de knop aan kan zetten. Selenium doorloopt dan het pad wat je hebt vastgesteld en zodra er een bugje inzit, geeft het programma een error op die plek. Hiervan krijgen wij vervolgens een melding. Zodoende kan je constant de kwaliteit van een project blijven monitoren, ook als deze al langere tijd live staat. 

Ons streven is om Selenium tests bij de meeste, zo niet alle, projecten toe te gaan passen. Niet voor iedere feature, maar zeker bij de meest kritieke processen. Bijvoorbeeld bij een betaalproces of bij het aanmaken van accounts.

Meer testmethodes onderzoeken

We houden bij E-sites altijd onze ogen en oren open voor nieuwe, interessante technieken en methodes voor het testen. Ik ga daarom ook een onderzoek doen naar verschillende (geautomatiseerde) testtools en verschillende testmethodes. Tools waar ik nu al enthousiast over ben zijn Verifaya Studio en Testing Anywhere. Dit zijn geautomatiseerde testtools. Maar ik ben ook erg enthousiast over bijvoorbeeld verschillende vormen van usability testen, zoals eye tracking en testen in samenwerking met de doelgroep. Het onderzoek en de bijbehorende conclusies zal ik hier op het E-sites blog posten.

Ikzelf ben in ieder geval zeer benieuwd naar de uitkomsten!

Tips: spaar je batterij in iOS7

Door Marloes Bovee

Vorige week kwam iOS7 beschikbaar en veel iPhone users gingen direct aan de slag met het nieuwe besturingssysteem. De reacties zijn wisselend, maar…

Lees verder