Van concept tot werkend platform: Constamed


25 maart 2014 - 2316 x bekeken - Categorieën: Kennis

Onlangs hebben we een groot project afgerond: Constamed. Natuurlijk zijn we over alle projecten waar we aan mogen werken erg enthousiast. Maar bij dit project hebben we zo veel vernieuwende technieken mogen toepassen, dat we hier met het hele team graag over willen vertellen. Echt een case om trots op te zijn!

Wat is Constamed?

Allereerst, wat is Constamed? Constamed is een online platform waarmee gebruikers niet-urgente vragen aan huisartsen kunnen stellen. Dit kan zowel via de website als via de mobiele app. Huisartsen kunnen deze vragen vervolgens beantwoorden, eveneens via de website of via hun eigen app. Op deze manier hoef je dus, als drukbezet persoon, niet helemaal een afspraak te maken en op pad te gaan voor kleine ongemakken. Zoals een hoofdpijn die maar aanhoudt. En kun je als bezorgde ouder 's avonds laat ook snel even een vraag stellen over je zieke kind. Een vernieuwend concept dus!

De conceptfase

In augustus 2013 werd de eerste brainstormsessie gehouden, om het concept te bepalen. Dit deden we in samenwerking met de klant. Er is toen een grote hoeveelheid features bedacht, waarvan er uiteindelijk een aantal zijn toegepast in Constamed.

Heel erg fijn: gedurende de hele ontwikkelfase van het project was de klant vaak aanwezig in ons kantoor. Dus kon er snel geschakeld worden wanneer er dingen gewijzigd werden, of wanneer er vragen waren. Zo werken we graag, hier bij E-sites! En het is ook de insteek van de SCRUM-methode, de flexibele werkmethodiek die we bij onze projecten gebruiken.

Ontwerp en media

Na het bepalen van het concept, was het zaak om de flow en het ontwerp van het platform te ontwikkelen. Zoals het bij grote projecten vaak gaat, was dit een doorlopend proces. Er werd gedurende de gehele ontwikkelfase nog vaak gesleuteld aan het visuele ontwerp, het logo en de kleurstelling.

Hiervoor werd ook geschakeld met het reclamebureau B-Total, dat door de klant werd ingezet om Constamed in de media onder de aandacht te brengen. En dat is goed gelukt. Zij verzorgden onder meer radiospotjes, abri's door heel Nederland, commercials op RTL4 en YouTube-reclames.

Het is erg leuk om het product waar we zo hard aan gewerkt hebben op verschillende plaatsen terug te zien. En het is nog leuker om mensen erover te horen praten!

Veiligheid van Constamed en koppelingen

Omdat er in Constamed medische gegevens van de gebruikers omgaan, stond veiligheid hoog in het vaandel. Dus hebben we veel tijd besteed aan het uitdenken van de veiligheid van het platform. Gebruikers kunnen inloggen op het platform met hun DigiD inloggegevens. Hierdoor zijn de verzekeringsgegevens direct zichtbaar voor de huisarts. Maar het zorgt ook voor een optimale veiligheid.
Een koppeling met het DigiD hebben we bij dit project voor het eerst gerealiseerd. En het bleek een uitdaging te zijn, omdat er veel regels aan verbonden zijn. We zijn erg trots dat we deze ervaring nu rijker zijn, én dat we in één keer door de keuring kwamen! Er valt ook heel veel over te vertellen, iets wat collega Jasper in een volgende blogpost zal gaan doen.

Alle gegevens van de gebruikers, en ook alle vragen en antwoorden, worden beveiligd opgeslagen. Zo worden bij een aanvraag van een gebruiker zowel de gegevens als de afbeeldingen encrypted opgeslagen. Enkel de huisarts die de vraag gaat beantwoorden, kan deze gegevens openen. Mocht er dus iemand toegang krijgen tot de database of de bestanden, dan kan hij er niets mee doen. Zodoende worden dus zowel gebruikersprofielen als de artsenprofielen én alle vragen en antwoorden goed beveiligd.
Tevens is Constamed gekoppeld aan het HDL, de landelijke huisartsen database. Op deze manier staan alle huisartsen van Nederland al in het platform, en hoeven ze alleen nog geactiveerd te worden om gebruik te maken van Constamed.

Het testen van Constamed

We hebben Constamed uitgebreid getest. Hierover zijn al eerder blogposts verschenen, weliswaar zonder het vernoemen van de naam Constamed. Dat mocht toendertijd nog niet. Een uitgebreid verhaal over de gebruikerstest kan je hier lezen, en over de “hackathon” hier.

Verder hebben we ook getest of de servers de verwachte drukte rondom de verschillende mediacampagnes aan konden. Constamed heeft twee dedicated servers en er wordt een geavanceerde manier van caching gebruikt om de last te verdelen gedurende de drukke periodes. Op deze manier zorgen we ervoor dat de site, hoe druk het ook is, goed te gebruiken blijft.

Super trots

We zijn super trots op deze case! En blij dat we Constamed kunnen blijven doorontwikkelen. Dat kan om gedetailleerde fine tuning gaan, maar bijvoorbeeld ook om extra features die het gebruiksgemak nog beter maken. Het is altijd spannend om aan een start-up mee te werken, maar wij hebben vertrouwen in het platform en weten zeker dat het een succes gaat worden!

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de website van Constamed!

Of bekijk de case in ons portfolio.

Onze e-CAL kalender app live

Door E-sites

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met het ontwikkelen van de Android app e-CAL. Deze kalenderoplossing met enkele unieke features biedt…

Lees verder