Mdevcon 2014 (2)

Door Tirza Nanlohy, mobile developer
26 maart 2014 - 2088 x bekeken - Categorieën: Kennis

Laatst kon je in de blogpost van mijn collega Paul al lezen over de Mobile Developers Conference, ofwel Mdevcon, die op 7 en 8 maart gehouden werd. Paul bezocht verschillende presentaties en schreef over nieuwe ontwikkelingen op iOS gebied. Ook ik was hier op 8 maart aanwezig. De eerste zonnige dag van 2014. Een mooie dag om in het Tuschinski theater, in onze eigen hoofdstad Amsterdam, te luisteren naar al deze interessante sprekers. In deze blogpost licht ik graag de presentaties uit die mij het meest aanspraken. Waar Paul zich heeft gericht op iOS-ontwikkelingen, richt ik me meer op Android.

Getting Started With Android Studio

Door Wouter van den Broek

Binnenkort ga ik zelf de overstap doen van ontwikkelomgeving Eclipse naar Android Studio. De sessie van Wouter van den Broek kwam voor mij dus als geroepen. Android Studio is een nieuwe Integrated Development Environment (IDE) gebaseerd op Gradle en IntelliJ. Zelf was Van den Broek erg enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling.

Android Studio heeft een aantal voordelen ten opzichte van Eclipse, bijvoorbeeld:

 1. Gebruik van dependencies
  Maak gebruik van openbare of lokale libraries zonder dat je er zelf een project library van hoeft te maken.
 2. Product flavors
  Hierbij kun je denken aan Free en Premium versies van je app. Met verschillende flavors kun je binnen een project twee apps bouwen met ieder een ander icoon en minimale gescheiden functionaliteiten. Vergelijkbaar met targets in Xcode 3. Genymotion
  Een plugin voor een supersnelle emulator, absoluut niet te vergelijken met de Eclipse emulator.
 4. Tools voor migratie van projecten uit Eclipse naar Android Studio
  Android Studio maakt het gemakkelijk om oude projecten uit Eclipse over te zetten.

Er is echter nog geen 1.0 release, dus sommige features werken mogelijk nog niet helemaal. En wellicht is Android Studio nog niet vrij van bugs. Houd de releases wel goed in de gaten want er wordt actief aan gewerkt. Van den Broek  vertelde ons dat er die ochtend zelfs nog een release was geweest

Voor meer info:

https://github.com/wbroek/mdevcon-android-studio

http://www.genymotion.com/

I Can Animate and So Can You!

Door Daniel Lew.

Een interessante sessie van een zeer enthousiaste Android developer, Daniel Lew. App animaties geven de gebruiker op een leuke manier feedback op interactie. Binnen E-sites proberen wij hier ook steeds meer mee te doen. In deze sessie gaf Lew ons een aantal tips en tricks om je op gang te krijgen met Android animatie.

Lew gaf ons eerst een aantal feitjes. Of, zoals hij ze noemde, ‘revelations’, om in je achterhoofd te houden tijdens het ontwikkelen:

 1. Elke animatie is uniek
  Animaties zijn nooit hetzelfde. Neem de tijd om te begrijpen wat een animatie moet doen, stem dit af met je designer en kopieer niet zomaar stukken uit een ander project.
 2. Animatie code is niet mooi
  Verschillende views en of viewgroups moeten elk apart geanimeerd worden. Elk object heeft zijn eigen animator en listeners, lange lelijke lappen code zijn onvermijdelijk. Leg je hier bij neer.
 3. Animaties eerst
  Wanneer je weet dat een scherm geanimeerd moet worden, begin dan met de animatie. Het kost je veel meer moeite om achteraf views en functionaliteiten om te bouwen.
 4. Animeer voor Android 4.x en niet lager!
  Animaties op 2.3 zijn traag en schokkerig en je mist een hoop eigenschappen die pas sinds 4.x beschikbaar zijn gesteld.

Nog een aantal tips & tricks:

 • Bedenk goed welke attributen je gaat animeren
 • Breek je views op en geef ze elk een alpha-waarde
 • Gebruik de ViewTreeObserver voor het opmeten van je views. Hiervoor kun je het beste de OnGlobalLayoutListener of onPreDrawListener gebruiken
 • Gebruik dummy views als hulpje bij het animeren.
 • Maak gebruik van de verschillende Animators die Android biedt.

 

 

Voor de volledige presentatie, check:

https://speakerdeck.com/dlew/i-can-animate-and-so-can-you-mdevcon

The Ultimate Android Security Checklist

Door Ron Munitz.

De laatste parallelsessie van mijn dag was die van Ron Munitz. Een constante herhaling van de woorden “trust no one” gaf deze talk eigenlijk best een paranoïde tintje. Hij had echter wel gelijk. Beveiliging van je app is zeer belangrijk, vooral wanneer je met gevoelige data werkt. Zorg er dus altijd  voor dat je het mensen zo moeilijk mogelijk maakt om  je app te hacken.

Maak gebruik van verschillende tools om je app dicht te timmeren en clear je data zodat deze niet in het geheugen blijven hangen. Een hoop tips en waarschuwingen passeerden de revue. Munitz liet zelfs zien hoe hij een app zou decompilen. Erg interessant en zeker voer om over na te denken. Zijn laatste boodschap: de ultimate security checklist is erg lang, maar ga niet te ver en bekijk per situatie of extra beveiliging toegepast moet worden.

Xcode 5 and the Wonderful World of Plugins

Door Kendall Helmstetter Gelner.

Hoewel ik me in deze blogpost meer heb gericht op Android, toch een noemenswaardige sessie voor de iOS-developers onder ons. Helmstetter Gelner vertelde over een aantal interessante plugins voor Xcode 5.

 • Alcatraz Package Manager
  Het installeren en gebruiken van plugins kan nogal ingewikkeld zijn. Deze tool helpt je met het vinden van handige tools en om deze meteen te installeren/verwijderen.
 • SCXcodeMiniMap
  Een plugin die aan de rechterzijde een minimap toont met je sourcecode. Heel erg handig om snel door grote lappen code te navigeren.
 • KFCocoaPodsPlugin
  Met deze plugin vind je handige cocoapods, auto completion bij het editen van je pod file en kun je vanuit Xcode een pod update/install doen.
 • XCodeColors
  XcodeColors geeft je de mogelijkheid om verschillende kleuren te gebruiken in je debug console. Onderscheidt verschillende log regels met kleurtjes voor betere debugging.

Tot slot noemde hij een plugin waarmee je een plaatje (bijv. een mooie vlinder) op de achtergrond van je IDE kunt zetten. Die naam ben ik helaas vergeten :).

Meer weten over de andere iOS highlights van MDevcon? Check de blogpost van mijn collega Paul!

Een inspirerende dag

Mobile is hot! En dus was er een groot aantal sprekers aanwezig, waardoor het niet anders kon dan dat er parallelsessies gehouden werden met een bepaalde focus op één discipline. Ik had graag alle sessies bijgewoond, maar dat was natuurlijk onmogelijk. En omdat ik mijzelf de laatste tijd ook steeds meer richt op Android, heb ik geprobeerd om vooral deze sessies te volgen.

Ik heb deze dag veel geleerd en ben vooral gemotiveerd geraakt om de verschillende technieken uit te proberen en toe te passen in mijn eigen werk. Wellicht brengt dit ook weer nieuwe mogelijkheden voor onze klanten. Mdevcon is zeker een aanrader om in de gaten te houden de komende jaren!

 

 

 

 

Van concept tot werkend platform: Constamed

Door E-sites

Onlangs hebben we een groot project afgerond: Constamed. Natuurlijk zijn we over alle projecten waar we aan mogen werken erg enthousiast…

Lees verder