Online video als communicatiemiddel

Door Wendy de Kort, marketing & communicatie - @wendydekort
28 april 2014 - 2334 x bekeken - Categorie├źn: Kennis

Ik had er zin in. Achter mijn computerscherm vandaan gekropen en zintuigen op scherp gezet. Voor een dagje filmen! Met ons E-sites kantoor in Breda als heuse filmset.

Werken bij E-sites op video

Het doel van deze filmdag? Vastleggen hoe het is om bij de E-sites Group te werken. Tien collega’s hebben we lief aangekeken en gevraagd om hun functie en de daarbij behorende werkzaamheden toe te lichten. Ook werkplekken, scrumboards, onze brainstormruimte en het e-café zijn vastgelegd om een goed beeld te creëren- van onze organisatie en ons pand als werkplek van meer dan 60 internetspecialisten. De video’s worden gebruikt op onze vacaturepagina en als extra ondersteuning in presentaties aan klanten. 

De kracht van video

Video wordt steeds meer erkend als krachtig marketinginstrument. En niet voor niets natuurlijk. De jarenlange populariteit van videokanalen als Vimeo en YouTube zegt eigenlijk al genoeg. Mensen zijn visueel ingesteld. En bovendien gediend van gemak. Een goed gebrachte videoboodschap spreekt sneller aan en blijft langer hangen. En zijn 24/7 een bron van informatie, dus ook wanneer jijzelf niet beschikbaar bent. Je kunt met video bovendien meer gevoel toevoegen aan je verhaal. Of het zelfs een beleving laten worden. Doordat je beeld, geluid, tekst, animaties en infographics kunt samenvoegen in één medium. Best of all worlds, dus eigenlijk!

Hakken uit en gezelligheid on-hold

Ook over het werk van E-people, kunnen heel veel woorden geschreven worden. Maar brengen die woorden ook echt over hoe het is om bij E-sites te werken? Met een aantal video’s vertellen we zoveel meer. En dus aan de slag! Eerst met het concept, een videohuisstijl en een script. Een heel kort scriptje wel, want het is juist de werkelijkheid die we willen laten zien. Dus kozen we ervoor de dag vooral op zijn beloop laten, om een weergave te krijgen van het ‘echte E-sites’. Nou ja, een paar kleine maatregelen moesten we wel treffen, juist omdat we weten hoe het er op een gemiddelde werkdag aan toe gaat. Maar met opgeruimde werkplekken, schoenen zonder herriemakende hakken en een reductie van de gezelligheid, kon het filmen beginnen! En dat verliep boven verwachting. Onze cameraman en regisseur wisten waar ze mee bezig waren en mijn collega’s bleken natuurtalenten. Want met een camera vlak voor je gezicht een verhaal vertellen valt gewoon niet mee. Zelfs al gaat het over wat je hele dagen doet. Zo’n ding zorgt bij de meesten van ons bij voorbaat al voor de nodige zenuwen.

Optimaliseer beeldmateriaal voor zoekmachines

Dat je met video’s je zichtbaarheid aanzienlijk kan vergroten is duidelijk. Niet in de laatste plaats ook omdat video’s hoog in de zoekresultaten van Google getoond worden. De uiteindelijke ranking is afhankelijk van hoe lang mensen op YouTube (onderdeel van Google) naar je video kijken. Maar ook van likes, shares en comments. Het inzetten van social media versterkt dus de resultaten. Daarbij kun je met gebruik van de juiste zoekwoorden in bijvoorbeeld titels en omschrijvingen en met het toevoegen van tags je video’s voor zoekmachines optimaliseren. Niet alleen de videoproducties zelf, maar dus ook een bewuste manier van optimalisatie en verspreiding van je video’s is van belang.

Werk met een doelstelling

Bedenk goed wat je wil met je video’s. Zo kun je goed om een call to action heen construeren. En met persoonlijke verhalen, je organisatie een gezicht en personality geven. Daar raken kijkers veel sneller bij betrokken dan droge tekst, feiten of cijfers. Uiteraard leent video zich ook uitstekend als lokkertje voor je website. Belangrijk blijft altijd om origineel te zijn en je publiek te betrekken bij je verhaal. Wil je echt opvallen? Pak dan groots uit met creativiteit. Een saaie video waarin een man in pak uitlegt waarom zijn product beter is dan dat van de concurrent, herinnert niemand zich. Wel herinnert iedereen zich de Sony Bravia reclame waarin duizenden gekleurde stuiterballen door een stad heen stuiteren. En als je zegt Heineken en walk-in fridge weet ook iedereen direct om welke reclameklassieker het gaat. Creativiteit wordt gewaardeerd. En daar is lang niet altijd veel budget voor nodig.

Het resultaat

Tien video’s. Tien collega’s die meer vertellen over hun werk. Om een goed beeld te schetsen bij onze organisatie en ons brede aanbod aan producten, diensten en disciplines. En een indruk te geven hoe het is om bij de E-sites Group te werken. Dat was de bedoeling. En dat is gelukt. Het zijn echt mijn collega’s die ik zie op de video’s. Helemaal E-sites dus. En wat ons betreft een frisse start voor het structureel creëren en inzetten van nieuw videomateriaal. Omdat wij geloven in deze communicatievorm, die een steeds groter aandeel vormt in het dagelijkse mediagebruik, en bovenal: de zintuigen prikkelt. Iets dat ons wel aanspreekt.

Maak kennis met mijn collega’s! Bekijk ons YouTube kanaal.

En lijkt het je wat, werken bij de E-sites Group? We maken graag kennis met je!

Genomineerd voor een Dutch Interactive Award!

Door E-sites

Daar zijn we blij mee! Heel blij zelfs. Want deze eervolle waardering van ons werk in de vorm van een prijs, slepen we maar al te graag in de wacht!

Lees verder