Ik wil een nieuwe telefoon: De iPhone 6


10 september 2014 - 2519 x bekeken - Categorieën: Innovatie

De 2e dinsdag van september feest! Prinsjesdag? Nee, dat is de 3e dinsdag. De 2e dinsdag is het Apple Keynote dag!

Tijdens de Apple Keynote, een presentatie waarin Apple topman Tim Cook nieuwe producten aan de wereld presenteert, was het gisteren de beurt aan de opvolger van de iPhone 5s; de iPhone 6.

Ik word er vrolijk van. En hoewel de livestream van Apple het allemaal liet afweten heb ik toch alles kunnen meekrijgen via de diverse bronnen die er beschikbaar zijn en heb ik inmiddels de gehele keynote teruggekeken. Tijd om de belangrijke elementen van de iPhone 6 te vertellen!

Wil je zelf de presentatie terugkijken, ga dan naar: http://www.apple.com/live/2014-sept-event/

Design

Hij is al over anderhalve week verkrijgbaar twee varianten: De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Hierbij heeft de iPhone 6 een groter schermformaat dan de huidige iphone (5s) en doet de iPhone 6 Plus daar nog een schepje bovenop. Bekijk hieronder de varianten en formaten:

Behalve het formaat is er nog een aantal eigenschappen, die anders zijn dan we gewend zijn van de afgelopen jaren. De afgeronde hoeken, die we in 2009 bij de iPhone 3gs en stiekem vorig jaar bij de iPhone 5c voor het laatst zagen, zijn terug. De zijkant is dus niet meer recht maar loopt schuin af. De afgeronde zijkant is dit keer in volledig metalen uitvoering en het scherm is gemaakt van speciaal, versterkt glas. Een extra stevige behuizing dus. Erg mooi, vind ik. 

Qua bediening is er een belangrijk onderdeel van positie veranderd. De homebutton met vingerafdrukscanner blijft zitten, maar de aan/uitknop, die sinds de eerste iPhone al bovenop het toestel zat, zit nu aan de rechter-zijkant van het toestel.

De iPhone 6 komt in 3 kleuren: Zilver (Grijs), Goud en Zwart (Space-gray).
Per kleur zijn er 3 varianten in opslagruimte. Opmerkelijk hierbij is dat de 32GB variant verdwenen is van het toneel maar is 128GB ruimte toegevoegd aan het scala. Hierdoor is er de keuze tussen 16, 64 en 128GB.

Pixels++

Het grotere schermformaat heeft de marketingterm Retina HD meegekregen. De term retina kennen we al sinds de iPhone 4 (2010) en betekent even scherp, of scherper dan je oog kan zien. Je zult dus op normale kijkafstand alles haarscherp, dus geen pixels, zien. De HD variant staat voor een groter scherm met hogere resolutie. De iPhone 6 Plus komt hierbij het beste uit de bus. Hierop zitten per inch (2,54 cm2) 401 pixels. Ter vergelijking, op de overige iPhones zijn dit er 326.

Qua pixels gaan we er met de iPhone 6 flink op vooruit. De reguliere iPhone 6 bevat 38% meer pixels dan de iPhone 5s. De iPhone 6 Plus heeft het met een full-hd scherm in zich (1920x1080) zelfs 185% meer pixels, zoveel dat je ze niet kunt tellen, maar alles is hierdoor haarscherp.

Is dat handig in gebruik? Een groter scherm betekent dat je meer moeite moet doen om met je vingers de bovenkant van het scherm te bereiken. Gelukkig heeft Apple hier iets voor gevonden: 'Reachability'. Dubbel tappen op de home-button haalt het hele scherm naar beneden. Zo zie je alleen de bovenkant van het scherm, en zo kun je toch op de bovenkant van het scherm tikken of een bepaalde actie uitvoeren waar je anders twee handen voor nodig hebt.

 

Een groter scherm, een andere indeling

Door het grotere scherm is er logischerwijs de mogelijkheid gekomen om meer informatie te tonen op het scherm dan vroeger. Maar wat betekent dit voor apps?

Alle apps blijven gewoon werken, ook op het grotere scherm. Het formaat van het scherm is groter geworden, maar de verhoudingen niet. Alle apps die niet aangepast worden voor de iPhone 6 of 6 Plus zullen dus wel gewoon blijven werken zonder update.

Toch zul je merken dat er veel apps geüpdatet gaan worden de komende weken, apps zullen beter gebruik gaan maken van de beschikbare ruimte.
De meegeleverde apps heeft Apple al voorzien van efficiëntere ruimte of van meer informatie, ook wanneer je het scherm kantelt. De iPhone 6 (Plus) kun je namelijk ook kantelen en in horizontale stand gebruiken, ook op het homescreen. Dat is iets wat eerder alleen op de iPad mogelijk was en geeft nieuwe mogelijkheden voor de iPhone en zijn apps omdat het meer gemeengoed zal worden dan voorheen.

In tegenstelling tot apps kan het voorkomen dat websites er wel anders uit gaan zien dan je gewend bent. De schermen worden groter, dus op een responsive website zal er meer informatie te tonen zijn.

Wil je weten wat we voor jouw app kunnen doen om hem geschikter te maken voor de nieuwe generatie iPhones? Neem dan gerust contact met ons op.


Groter, dunner maar wel iets zwaarder

Het nieuwe paradepaardje van Apple is dun. Dunner dan de huidige line-up aan iPhones. De iPhone 5s heeft een dikte van 76mm. De iPhone 6 0,7mm dunner en is slechts 6,9mm dik. De iPhone 6 Plus zit er tussenin met 7,1mm. Door het grotere formaat voelt de 6 Plus echter superdun. Hij is zelfs dunner dan bijvoorbeeld de iPad mini en de iPad Air.

Qua gewicht was de iPhone 5(s) met zijn 112 gram erg licht in vergelijking met de kleinere iPhone 4(s) (140gram). Bij de iPhone 6 neemt het gewicht weer toe; de iPhone 6 gaat 129 gram wegen, de 6 Plus 172 gram. Of je het in gebruik gaat merken? Ik verwacht het niet. We gaan het zien.

Hardware Plus

Er is een groot aantal hardware verbeteringen gedaan, waardoor de performance van het device verhoogd is ten opzichte van zijn voorganger. De game ervaringen zullen beter zijn bijvoorbeeld. En ook zijn de bewegingssensoren uitgebreid, waardoor nu ook geregistreerd kan worden wanneer je rent of fietst, een trap op loopt of een berg beklimt. Het draadloos internet is drie keer sneller en bellen via WiFi wordt beschikbaar (in de VS en UK in eerste instantie), voor als je op je kantoor geen bereik hebt.

Een mooi stukje techniek wordt tentoongesteld in de camera. Naast de hoge resolutie en hogere framesnelheid voor betere video’s, komen ze met snellere ‘instant’ autofocus door middel van zogenaamde Focus Pixels en beeld stabilisatie doordat de camera nu ook horizontaal en verticaal kan bewegen op basis van de geïntegreerde bewegingssensoren (alleen voor iPhone 6 Plus), iets soortgelijks (maar dan softwarematig) lanceerde Instagram recentelijk met hun Hyperlapse app.

Een belangrijk issue van veel smartphones, en ook van de iPhone, is de batterijduur. Als je er langer dan een dag mee doet mag je blij zijn, of constateren dat je hem te weinig gebruikt ;). Maar ondanks de platheid zegt Apple dat de iPhone 6 hierin een stuk beter gaat presteren dan zijn voorgangers. Fijn!

En wat moet dat allemaal kosten?

De prijzen zijn gelijk gebleven ten opzichte van de iPhone 5s.
De 16GB variant van de iPhone 6 gaat €699,- kosten. Wil je 64GB? Dat kan. Die kost €100,- meer en gaat voor €799,- over de toonbank. 128GB kost ook weer €100 extra; €899,-

De iPhone 6 Plus begint bij €799,-. Iedere stap zoals hierboven beschreven extra kost ook hier €100,- extra. De allerduurste is dus net geen €1000,-. Maar dan heb je wel wat! ;)

De iPhone 6 komt volgende week vrijdag, 19 september 2014, uit in een aantal landen waaronder Duitsland en Frankrijk. Nederland en België zijn een weekje later aan de beurt. Vanaf vrijdag 26 september kun je in de rij gaan staan voor een van de 3 Nederlandse Apple Stores, hem online kopen in de Apple Store of bij een van de andere winkels. De voorraad zal echter, net als voorgaande jaren, minimaal zijn. Langere wachttijden zijn hierbij helaas geen uitzondering.

Zijn de verbeteringen het waard te updaten?

Ja! Al is dat voor iedereen persoonlijk natuurlijk.
Ik heb vorig jaar voor de store in Amsterdam liggen wachten op de iPhone 5s in het goud. Noem me gek, gestoord of gewoon fan. Het was leuk en gezellig. En het liefst ga ik er over twee weken weer zitten, maar m’n 5s voldoet eigenlijk nog prima. Ach, wie weet :).

Van app downloader naar app gebruiker

Door E-sites

Er wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een app. Sommige apps worden vol gestopt met functies die niemand gebruikt…

Lees verder