En last but not least.. de Apple Watch!


11 september 2014 - 2219 x bekeken - Categorie├źn: Innovatie

En daar was dan eindelijk, het langverwachte horloge van Apple: de Apple Watch! Niet de iWatch, zoals deze in alle geruchten werd genoemd, maar gewoon Watch. Apple Watch.

Zo gewoon is hij echter niet.. Met een indrukwekkende ‘reveal’ video werd het ‘precise customizable timepiece’ van Apple getoond aan het publiek, waarna een oorverdovend applaus luidde. Dat was toch wel een kippenvel momentje.

Voor ieder wat wils

Het horloge komt er in twee formaten, voor de kleine en grote pols. Er zijn drie stijlen, standaard, sportief en luxe. De behuizing van het standaardmodel is gemaakt van gepolijst staal, de sport editie van een sterke en lichte aluminium behuizing en de Apple Watch Edition van 18-karaats goud. Er zijn zes verschillende horlogebandjes in verschillende kleuren. De bandjes, die een klassieke of magnetische sluiting hebben, zijn gemakkelijk te verwisselen. En alsof het nog niet genoeg is, ook de watchface is er in allerlei varianten. Keuze genoeg dus!

Ook voor linkshandigen is het horloge te gebruiken. In verschillende online artikelen werd gesteld dat het niet bekend is of dit kan. Natuurlijk wel, qua settings is hij eenvoudig om te draaien, zodat je de crown aan de linkerkant kunt houden.

Nieuwe interactie

Een knap staaltje techniek, met een nieuwe manier van interactie, verwerkt in de kroon van het horloge. Voor de eerste Mac werd de muis bedacht, voor de iPod het click wheel, voor de iPhone multi-touch en nu voor de Apple Watch de digitale kroon. Zoomen/vergroten is essentieel op zo'n klein display, dus dit moet gemakkelijk en snel kunnen. Met de kroon zoom je in en uit op kaarten en in je foto bibliotheek, en scroll je door lijsten zoals je contacten. Geniaal, vind ik.

Het touchscreen herkent het verschil tussen klikken en iets lang indrukken, waardoor slimmere gebruikersinteractie toegepast kan worden. En wanneer je je arm optilt om op je horloge te kijken, registreert het horloge dat en gaat het display automatisch aan. Naast het touchscreen en de 'digital crown' kun je het apparaatje ook met je stem besturen.
 
 
Een leuke toevoeging is de nieuwe manier van communiceren. Naast bellen en smsen kun je kleine digitale schetjes maken en direct versturen, of je hartslag op dat moment. Deze berichten en andere notificaties worden met de zogenaamde 'Taptic engine' kenbaar gemaakt, via subtiele taps of trillen op je pols.

 

Hartslagmeter

Aan de achterkant van het horloge zitten (infrarood) lenzen die je hartslag meten, welke gebruikt (kunnen) worden in de sport en fitness apps.

De batterij gaat ongeveer een dag lang mee, Apple gaat er vanuit dat je hem 's nachts oplaadt. Maar dit is nog niet definitief. Ze gaan er alles aan doen om hem langer mee te laten gaan dan een dag.

WatchKit

Dit is voor ons heel interessant.. Met WatchKit kunnen ontwikkelaars custom notificaties en apps ontwikkelen. Een paar voorbeelden werden al getoond. Zo kun je bij Starwoord Hotels inchecken met je horloge en zelfs je kamerdeur openen. De BMW app toont je de status van je tank of waar je je auto ook al weer hebt achtergelaten. Met de fitness app kun je, op basis van je opgeslagen bewegingsstatistieken slimme reminders ontvangen of worden er workouts voorgesteld.
 
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan gerust eens contact met ons op.
 

Apple Pay

En natuurlijk zal Apple Pay ook beschikbaar zijn op je horloge, betalen wordt makkelijker dan ooit! En natuurlijk goed beveiligd, door middel van een code/authenticatie, die actief blijft, zolang je met je pols de watch niet loslaat. Lees meer hierover in het blog artikel over Apple Pay

Anders dan anderen?

Ondanks het stijlvolle design, moet ik eerlijk toegeven dat ik meer een voorstander ben van de klassieke, ronde klok. Zoals bijvoorbeeld de Moto 360 van Motorola, naar mijn idee een waardige concurrent, want in basis zijn er niet veel features van de Apple Watch, die de Moto 360 niet heeft. Ik denk dat ik ze allebei maar eens moet proberen.
Functioneler is het rechthoekige scherm natuurlijk wel, de interface van apps is makkelijker in te richten.

Lancering

De Apple Watch zal in het voorjaar van 2015 verschijnen en het instapmodel zal 349,- USD gaan kosten, omgerekend ongeveer € 270,-. Zoals ook bij andere Apple producten zullen wij wel iets meer moeten gaan betalen, ik verwacht ongeveer € 350,-.

Hoewel je vele apps op het horloge kunt gebruiken zonder een iPhone, heeft het wel een verbinding met een iPhone nodig voor GPS en Wifi. Eerlijk gezegd vind ik dat wel een beetje jammer, het zou geweldig zijn als je je telefoon helemaal niet meer nodig hebt. Gelukkig is het ook te koppelen met de iPhone 5, 5C en 5S, dus ook de minder 'early adaptors' kunnen er mee aan de slag.

 

 

 

Betalen zonder pas: Apple Pay

Door E-sites

Betalen zonder pas. Zoals verwacht maakt Apple dit mogelijk, met de gisteren gelanceerde dienst Apple Pay.

Lees verder