iOS8 voor ontwikkelaar en eindgebruiker

Door Bas van Kuijck, mobile developer - @basvankuijck
22 september 2014 - 3416 x bekeken - Categorieën: Tech, Mobile

Woensdag 17 september heeft Apple iOS8 publiekelijk gereleased. Dit naar aanleiding van de lancering van de iPhone6. Maar wat is er nou zo anders of beter dan iOS7?

Begin juni was weer de jaarlijkse WWDC in San Francisco. Waarin voorafgaand weer volop werd gespeculeerd over wat Apple dit keer weer zou onthullen. iOS8 was een 99% zekerheid, maar developers dachten ook de SDK voor de Apple Watch te kunnen aanschouwen en wellicht een glimp van nieuwe hardware. Maar volgens Apple traditie werd de WWDC enkel gebruikt om iOS8 en alles eromheen aan de developers te laten zien.

Dus vlak na de openingskeynote werd de eerste beta van iOS8 aangeboden voor de iOS developers om op die manier hun eigen app(s) 'iOS8 ready' te maken en aan de andere kant de nieuwe versie te testen en bugs te melden richting Apple, zodat de eindgebruikers bij de lancering van iOS8 zo min mogelijk bugs ervaren.

Sinds de lancering van iOS5 zit er tussen de eerste beta en de daadwerkelijke livegang van een iOS versie ongeveer 90 à 100 dagen:
(bron: thinkybits.com) 

Dan kun je dus al snel uit op midden/eind september. En is dat nou net toevallig rond de periode waarop Apple een nieuwe Apple Event had gepland.

Binnen E-sites is het iOS team is gelijk vanaf de eerste iOS8- en Xcode6 beta aan de slag gegaan om de nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Om zo de nieuwste technieken in te kunnen zetten. En we kwamen al gelijk tot een aantal verrassende conclusies. 

Elke nieuwe iOS release kun je onderverdelen in 2 categoriën; wat nieuw is voor de gebruikers en wat nieuw is voor de ontwikkelaars.

Wat is nieuw voor de gebruikers?

Photos

Apple heeft aanpassingen gedaan aan de camera- en foto-album app. Je kan nu makkelijker foto's aanpassen met meer opties en filters. Verder zal Apple de concurrentie aangaan met Instagram Hyperlapse, door het standaard aanbieden van timelapse video's. Daarnaast kun je in de foto album app nu zoeken naar foto's.
Lees meer over foto's op de officiële Apple pagina

Quicktype

Een mogelijkheid die al een tijdje in Android beschikbaar is, maar nu ook (eindelijk) voor iOS: Tijdens het typen worden suggesties gegeven voor het woord wat je aan het typen bent. Apple claimt dat iOS8 zal leren van je zinnen en woorden om op deze manier met relevante suggesties te komen. Wat dan weer wel een nadeel is, is dat Nederlands nog niet wordt ondersteund, enkel Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans, Thais, Chinees en Japans. Net zoals Siri moeten wij Nederlanders dus nog even wachten om dit in onze moedertaal te kunnen gebruiken.
Lees meer over invoersuggesties op de officiële Apple pagina.  

Family sharing

Hiermee richt Apple zich meer op het gezinsleven. Om op deze (slinkse) manier er voor te zorgen dat iedereen in het gezien een iOS device gebruiken.
Het is met Family Sharing mogelijk om apps die gekocht worden door een familielid ook beschikbaar te maken voor andere leden van het gezin (tot maximaal 5). Daarnaast kan je als gezinshoofd zo instellen dat je zoontje of dochter eest om toestemming moet vragen om een betaalde app te kunnen kopen/installeren. Sharing in de breedste zin van het woord. Naast apps kun je ook je locatie, foto's en je kalender delen met elkaar.
Lees meer over family sharing op de officiële Apple pagina.   

iCloud Drive

Dropbox zal een gedegen concurrent erbij krijgen. Waar iCloud voor iOS8 voornamelijk werd gebruikt om gegevens, backups en foto's in op te slaan. Kun je vanaf iOS8 iCloud gebruiken voor online opslag. Dus naast foto's kun je ook documenten en ander soort bestanden opslaan in je iCloud drive. Identiek dus eigenlijk aan dropbox.
Het verschil zit hem wel in de prijzen. Dropbox is bijvoorbeeld gratis (met 2GB, welke is op te krikken naar 20GB, als je het slim aanpakt) en voor €10 per/maand heb je 1TB.  
Terwijl iCloud Drive 5GB gratis geeft en €1 per/maand voor 20GB. Kijk hier voor meer vergelijkingen tussen verschillende cloud storage providers.
Lees meer over iCloud Drive op de officiële Apple pagina.   

Health

Eén van de grote nieuwe features binnenin iOS is de toevoeging van HealthKit. Er is ook een hele nieuwe app bijgekomen namelijk (jazeker) 'Health'. In die app krijg je een overzicht van je gezondheid en fitness data. Die data zal op verschillende manier verzameld worden. Veel fitness/gezondheids apps moeten de HealthKit gaan implementeren, wil je al die data op één centrale plek houden. De nieuwe Apple Watch zal hier uiteraard slim en op de juiste manier op inspringen.
Lees meer over Health op de officiële Apple pagina.   

Continuity

Waar de zaal vol developers erg enthousiast van werd, was het hoofdstuk 'Continuity'. Een klein voorbeeld om dit uit te leggen:
Stel voor je zit achter je mac te werken en je iPhone wordt gebeld. Voorheen moest je die opnemen via je iPhone, maar met Continuity (waarvoor ook OSX Yosemite nodig is) kun je het gesprek voeren via je mac. Andersom werkt het uiteraard ook. Als je met een document bezig bent in iWorks en je loopt met je iPhone weg van je bureau. Kun je op je iPhone (of iPad) direct doorgaan met je werk.
Lees meer over Continuity op de officiële Apple pagina.    

Wat is nieuw voor de ontwikkelaars?

Het mooie van nieuwe toevoegingen aan een OS is dat er een hoop nieuwe mogelijkheden zijn voor developers om hun app(s) uit te laten breiden

Extensions

Apple komt hiermee de vraag van ontwikkelaars tegemoet. Via extensies kan functionaliteit van je app gebruikt worden buiten de applicatie zelf.
Voorbeelden van extensions zijn:
- Widgets in je today scherm van je notification center
- Knoppen toevoegen aan de 'action sheet'
- Zelfgemaakte fotofilters toevoegen aan apps die de camera gebruiken
- en veel meer...
Apple verplaatst dus nu de kracht van je applicatie over het gehele systeem.

Touch-ID

Sinds de komst van de iPhone5S is de homeknop ook een vingerafdruk scanner geworden. Voorheen was deze alleen te gebruiken om je toestel te ontgrendelen of aankopen te doen in de iTunes en App store. Maar sinds iOS8 is het ook mogelijk om deze touch-id te gebruiken in je eigen app. Heb je een app waarbij je elke keer een pincode moet invoeren bij het opstarten? Deze kan dus plaats maken voor de Touch-ID implementatie.
 

HealthKit

Naast de Health app is er voor ontwikkelaars nu ook de mogelijkheid om de HealthKit te gebruiken. De HealthKit is er voornamelijk om je verzamelde gegevens te gebruiken in de Health app.
Dus apps als Strava, Runkeeper, Sleepcycle of Fitbit zullen HealthKit gaan inzetten. Zodat uiteindelijk al die gezondheid en fitness informatie op één centrale plek komt te staan, namelijk de Health App.

 Dit is maar een kleine greep uit de 4.000 (zeggen ze) nieuw API's die Apple beschikbaar heeft gemaakt. Wat opvalt is dat de 'sandbox', waar de iOS app voorafgaand aan iOS8 in zat, aan het vervallen is.

Met andere woorden, voorheen kon de app van alles doen, zolang dat hij maar binnenin zijn eigen omgeving deed. Met de toevoeging van extensions, HealthKit, HomeKit, CloudKit, PhotoKit en meer, zie je dat Apple wil dat applicaties elkaar onderling gaan versterken. Waarom zou je bijvoorbeeld in een foto-album app een eigen camera filter willen maken? Als je die van instagram eenvoudig kan gebruiken?

Als laatste verraste Craig Federighi al de aanwezige en meekijkende developers door een nieuwe programmeertaal te laten zien, namelijk Swift.

Blijkbaar hebben ze bij Apple achter de schermen niet stilgezeten. 

"Swift is an innovative new programming language for Cocoa and Cocoa Touch. Writing code is interactive and fun, the syntax is concise yet expressive, and apps run lightning-fast. Swift is ready for your next iOS and OS X project — or for addition into your current app — because Swift code works side-by-side with Objective-C. "

Volgens Federighi is Swift eenvoudiger dan Objective-C en zet je sneller een app in elkaar dan voorheen. Wat Apple hier dus mee wil bereiken is dat meer developers zich gaan richten op iOS development. De instap is namelijk vrij laag, qua syntax en notatie lijkt het heel erg veel op Java (en dus ook Javascript en Actionscript). En hoef je de blokhaak notatie jezelf niet eigen te maken. 

Swift is naast Objective-c te gebruiken en vice-versa. Waardoor je 'the best of both worlds' kan samenvoegen in je app. Dit zijn natuurlijk allemaal mooie verkooppraatjes, alleen de realiteit is toch helaas anders.
Swift is namelijk pas een paar maanden oud en nog volledig in ontwikkeling. Waardoor kinderziektes, irritaties, onduidelijkheden en vieze workarounds orde van de dag zijn. En daarnaast kun je wel Obj-C en Swift naast elkaar gebruiken, maar de mogelijkheden zijn nog redelijk beperkt. Geavanceerdere stukken code in zowel Obj-c als Swift geven toch problemen onderling. 

Wij zullen hier intern Swift zeker omarmen, alleen gaan we nog niet volledig over. Voornamelijk omdat het nu nog meer werk oplevert dan dat we er tijd aan winnen. Maar we houden het zeker in de gaten en zullen het op kleine schaal Swift inzetten binnen nieuwe projecten.

Conclusie

Al met al is iOS8 een welkome aanvulling voor de iOS ontwikkelaars en gebruikers. Voor de gebruiker zelf is de update niet erg groot. Verwacht geen hevige design aanpassingen zoals bij de lancering van iOS7. De vernieuwing zit hem voornamelijk in de achterkant. iOS ontwikkelaars hebben dus afgelopen maanden flink hard gewerkt om hun apps iOS8 proof te maken. En ik ben persoonlijk erg benieuwd wat die nieuwe API's allemaal voor nieuwe ideeën, toepassingen en apps met zich mee zal brengen.

 

 

 

E-sites zoekt developers!

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. En wij dus ook. We omarmen nieuwe technologie, experimenteren en investeren. In goede tools en apparatuur. En in jou. Join us! Bekijk onze vacatures.

 

 

Inspirerend programma Zorgmarketing­festival 2014

Door E-sites

Een top parallelprogramma, met 24 inspirerende en interactieve sessies en workshops.

Lees verder