Google Material Design


27 oktober 2014 - 3046 x bekeken - Categorie├źn: Innovatie, Kennis

Sinds lange tijd krijgt Android een grote update qua user interface. Begin november komt Android Lollipop uit (voorheen Android L).

Google is al een behoorlijke tijd bezig met het ontwikkelen van een uniforme stijl in gebruik en interface, device onafhankelijk; Material Design genaamd. Met Material Design is Google een nieuwe weg ingeslagen. De basis achter Material Design is de natuurlijke flow van papier, diepte in verschillende interactielagen en visual feedback.

Door het grote aanbod van verschillende Android devices, schermafmetingen en desktop applicaties was het voor Google de grootste uitdaging om hier een uniforme look-and-feel voor te ontwikkelen. Google is van plan om Material Design ook uit te gaan rollen in bekende web-applicaties zoals Gmail en Google Drive.

Maar wat maakt Material Design nu zo uniek? Los van het feit dat de vernieuwde interface er heel clean en eenvoudig uitziet, is het vooral de visual feedback die de gebruiker krijgt als deze ergens op klikt of drukt. Met subtiele animaties en transities voelt de gebruikerservaring heel natuurlijk en vloeiend aan. Hieronder een aantal voorbeelden van deze interacties:

Voor ons designers biedt Material Design nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. In onze app WΛVE calendar doen we al een eerste aanzet door gebruik te maken van een float action button. Dit is een grote ronde knop die over de gewone interface van de app zweeft. Met deze knop kan gemakkelijk een nieuwe afspraak worden ingepland vanaf elke calender view. Daarnaast hebben we subtiele animaties toegevoegd die kenmerkend zijn voor Material Design. We zijn hierdoor al op diverse bekende blogs terecht gekomen. 

Google heeft een uitgebreide bibliotheek aan voorbeelden en materialen online gezet zodat designers de juiste tools hebben om met Material Design aan de slag te kunnen. In 2015 kan je dus meer apps van E-sites verwachten die gebruik maken van deze toffe nieuwe technieken!

Mocht je meer willen zien en lezen over Material Design, kijk dan eens op www.google.com/design

Fronteers 2014 highlights

Door Iain van der Wiel

Dit jaar is er weer een delegatie van E-sites naar de Fronteers conferentie geweest, bestaande uit Ingmar Krijtenberg en mijzelf, Iain van der Wiel.

Lees verder