Product owner, mijn nieuwe rol in het scrum-proces


25 februari 2015 - 3822 x bekeken - Categorieën: Kennis

Sinds een half jaar heb ik een nieuwe functie hier bij E-sites: product owner. Een nieuwe rol binnen onze organisatie, die ik samen met collega Chris invulling geef. Beiden binnen een ander development-team. Voorheen was ik testspecialist en was ik vooral verantwoordelijk voor de kwaliteit van de websites en apps die we opleveren. Nu is hier een uitbreiding op gekomen; als product owner ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit én de inhoud van een project.

Heel grofweg zou je kunnen stellen dat de product owner de interne klant is. Dit is dan ook wat ik vertel op familiefeestjes als mijn 80-jarige oudtante vraagt “Gut, wat doe jij nou tegenwoordig?”. Het is niet erg praktisch om dan helemaal uit te gaan wijden over wat ik nou écht allemaal doe, dus meestal zeg ik maar gewoon “Ik kom op voor de wensen van de klant binnen E-sites”. Maar in dit artikel ga ik uitgebreider in op wat ik nou eigenlijk doe.

De product owner gedefinieerd

Als je verschillende bronnen raadpleegt, hebben deze niet altijd dezelfde definitie van product owner. Over het algemeen komt het er op neer dat de product owner verantwoordelijk is voor het omschrijven van de gewenste features (eigenschappen en functies) binnen een project. Zo´n overzicht noemen we een backlog. In sommige organisaties is de klant zelf de product owner. Bij E-sites is dit nu dus een interne rol geworden, natuurlijk met veel overleg met de klanten. Het is mijn taak om aan het team duidelijk te maken wat de wensen, eisen en verwachtingen van de klant zijn.

Actieve rol binnen het scrum-proces

Bij E-sites werken we met de scrum-methode. Dit houdt in dat een project in delen (sprints) wordt aangepakt waarna steeds een stukje werkende software aan de klant kan worden gepresenteerd. Met deze werkwijze kan er snel worden bijgestuurd als wensen of omstandigheden veranderen.

Een product owner heeft in het scrumproces een actieve rol. Mijn taak binnen het scrummen begint met het prioriteren van features en het schrijven van de backlogs. Voor de feature met de hoogste prioriteit schrijf ik een sprint backlog voor de eerste sprint. Vervolgens werken we met het projectteam één of twee weken aan de feature. Aan het eind van deze sprint moet deze feature helemaal af zijn en test ik het hele product voor presentatie aan de klant. Dan begint de volgende sprint, inclusief eventuele wijzigingen. De meeste projecten bestaan uit twee of drie sprints.

Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is dus het vertalen van de wensen van de klant naar technische features van het product en het prioriteren hiervan. Ik treed op als een soort adviseur of consultant voor het team en ik stel de Definition of Ready en Definition of Done op. Ook ben ik verantwoordelijk voor het testen, issue management en de functionele documentatie van het product.

Waarom product owner als nieuwe rol bij E-sites?

De rol van product owner hebben we geïntroduceerd om de kwaliteit van het project te waarborgen. Voorheen moest de project manager niet alleen planning, budget en communicatie in de gaten houden, maar ook nog bezig zijn met backlog en documentatie. Hierdoor was de aandacht teveel verdeeld. Deze laatste taken worden nu gedaan door de product owners. Deze verdeling zorgt voor een soepeler traject. Alles voor efficiënter werken en een beter eindproduct!

Win-win-win!

Die veelzijdigheid aan verantwoordelijkheden, is meteen ook wat ik leuk vind aan mijn nieuwe rol. Ik kan me nu vanaf het begin af aan bezighouden met een project. En ik heb ik veel meer klantcontact. Daar waar ik de klanten eerst vaak alleen bij de kick-offs zag, zie en spreek ik hen nu veel vaker. Dit moet ook, anders krijgt het team geen goed beeld van wat nou precies de wens is van de klant. Ik vind de functie product owner super, en ik merk dat iedereen er baat bij heeft; de klant, het team, de project manager en ikzelf. Want deze functie is echt een uitdaging!

e-Health idee E-sites toegelaten tot investerings­programma

Door E-sites

Verkozen tot één van de beste aanmeldingen voor investeringsprogramma FICHe met ons idee voor een ultieme combinatie van wearable technologie en…

Lees verder