Creating a Wearable Prototype. Een interview met Sjoerd

Door Wendy de Kort, marketing & communicatie - @wendydekort
23 maart 2015 - 3274 x bekeken - Categorieën: Innovatie, Mobile

Nu wearables steeds populairder worden (we zijn razend benieuwd wat de Apple Watch gaat doen) en we bij E-sites een voorliefde hebben voor innovatieve of alternatieve interfaces, werd het hoog tijd om onze WAVE Calendar app voor Android en iOS uit te breiden naar Android Wear en Apple Watch. De afgelopen twee weken heeft E-sites een prototype ontwikkeld waarbij de eerste Beta Android versie (voor bijvoorbeeld de Moto 360 en G watch) al gepubliceerd is. We stelden Sjoerd, die het proces begeleidt, een aantal vragen.

Hoe zijn jullie het proces begonnen?


We zijn begonnen met een brainstorm fase. In deze fase hebben we verschillende ideeën gegenereerd. Hierbij hebben we eindgebruikers betrokken met een Moto 360. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat de app geen zwitsers zakmes, maar juist een zo eenvoudig mogelijk micro notificatie-middel moest zijn. Niet te opvallend. Met interactie-ontwerpers en mobile developers hebben we een schets gemaakt van mogelijke functies. Waarbij de optie om de komende en volgende afspraken te laten zien in een soort countdown het meest toegevoegde waarde biedt.

En daarna, meteen gaan bouwen?


Uhm nee. Eerst hebben de interaction-designers in Sketch mockups opgezet. De developers zijn ondertussen de verschillende SDK’s in gedoken en hebben gekeken naar de (on)mogelijkheden. Er zijn er een aantal die het ontwerp en interactie behoorlijk limiteren. Uiteindelijk hebben we met elkaar de mogelijkheden en de mockups besproken en naar een minimale releasebare versie toegewerkt. 


Is er 1 interface voor 2 verschillende OS-en?


We hebben ervoor gekozen om voor Apple Watch en Android Wear twee verschillende designs te maken. Voor Apple Watch is het voor nu nog makkelijk. Je hebt 1 formaat en 1 resolutie waar je een interface voor maakt. Er zijn glances, notificaties en de app zelf. Voor Android Wear hebben we gekozen voor een hybride opzet. Aangezien er ronde (LG R Watch), ronde met een missend stukje (Moto 360) en vierkante versies (Gear), beschikbaar zijn wilden we flexibel zijn, en een meer responsive variant opzetten. Pas hierna zijn we gaan ontwikkelen waarbij de iOS en Android development parallel liepen aan elkaar.


En is het nu klaar?


We zijn nu zover dat we een beta versie voor Android hebben gereleased. Deze is ook al beschikbaar als je WAVE Calendar hebt geinstalleerd en de beschikking hebt over een Wearable. De Apple Watch app is ingediend. Deze zal misschien al tijdens de release van de Apple Watch, over drie weken, beschikbaar zijn. Hiervoor moeten we nog wel het Apple Approval proces door.


Wat wil je verder nog gaan doen, wat zijn de plannen voor in de toekomst?


We hebben nu een eerste versie gemaakt van de Calendar app. We gaan eerst de feedback van de gebruikers afwachten en zijn vooral erg benieuwd hoeveel markt de Apple Watch gaat veroveren. Gaat het ze lukken om weer een revolutie te veroorzaken?  


Over WAVE


WAVE Agenda, onderdeel van E-sites Group, is gelanceerd in 2014. WAVE is een agenda app met een prachtige UI en een soepele en makkelijke navigatie. De gratis app zorgt ervoor dat je altijd voorbereid bent voor je afspraken. WAVE is beschikbaar voor iOS en Android en heeft inmiddels meer dan 100.000 gebruikers.

Product owner, mijn nieuwe rol in het scrum-proces

Door E-sites

Sinds een half jaar hebben we bij E-sites twee product owners, die een actieve rol innemen in het scrum-proces. Hester is één van de product owners…

Lees verder