Apple Watch: trendsetter of volger?


24 april 2015 - 3886 x bekeken - Categorieën: Innovatie, Mobile

De eerste Apple Watches zijn vandaag verscheept. Voor veel mensen misschien nog nieuws, wij zijn er al maanden mee bezig. En met resultaat. Onze WAVE Calendar app voor Apple Watch is goedgekeurd en staat in de Apple Watch app store als derde onder calendar apps! En natuurlijk was ik bij de voorverkoop in Duitsland, mijn ervaringen lees je hier.

Wearables

Voor wie er nog weinig van weet: wearables zijn technische accessoires. Armbanden, horloges en brillen die dienen als communicatie technologie. Een bekend voorbeeld is de Google Glass. Deze wearable heeft verreweg de meeste ophef veroorzaakt in de media, maar is nog niet klaar voor de consumentenmarkt.

Een vorm van wearables die wel beschikbaar is voor de consument, is de smartwatch. Het best te omschrijven als een kleine versie van je smartphone om je pols. Er zijn al bijna twee jaar verschillende smartwatches te koop, de meeste met Google’s besturingssysteem Android Wear. Maar de wereld leek te wachten op de Apple Watch. En eindelijk is het zo ver vandaag, 24 april 2015, de dag van de eerste release!

Maar gaat de Apple Watch alle verwachtingen waarmaken? Al ver voor de release verwachtten veel mensen dat de Apple Watch hetzelfde zou doen voor smartwatches als de iPad deed voor tablets: innovatie toegankelijk maken voor de gemiddelde consument. Gaat de Apple Watch net zo’n revolutie veroorzaken? Ook ik was daar erg nieuwsgierig naar. En dus stond ik in die rij, voor de voorverkoop in Duitsland (de Nederlandse markt moet nog even wachten). Nou ja, rij, in de gemiddelde supermarkt sta je langer te wachten…

Apple watch review

Boven: De “rij” voor de voorverkoop van de Apple Watch in Düsseldorf.
Onder: De rij voor de release van de Samsung S6 in Breda dezelfde dag.

Mijn eerste ervaring met Apple Watch

De verbazend lage opkomst in Düsseldorf blijkt niet representatief. In Amerika zijn naar schatting 1.2 miljoen Apple watches verkocht op de eerste dag van de voorverkoop. En eigenlijk was de lage opkomst wel fijn, ik kreeg in elk geval in alle rust uitleg van een Apple medewerker over de verschillende opties en mocht de Watch, onder toezicht, uitproberen. De demo apps waren nog beperkt, maar mijn eerste ervaring met de Apple Watch is een feit. De Watch heeft handige features, zoals de digital crown om te scrollen en zoomen, maar is dit het begin van de smartwatch revolutie? Vandaag wordt de eerste lading verstuurd, deze was binnen vijf minuten uitverkocht. Ik zal dus nog tot juni moeten wachten tot ik de Apple Watch weer om heb.

Apple watch review

Gamechanger?

Is de Apple Watch de gamechanger die we verwachtten? Het voorlopige antwoord: nee, nog niet. De verwachtingen waren hoog, maar ik heb nog weinig kunnen ontdekken dat de Watch echt bijzonder maakt. Naar mijn idee staat de Apple Watch nog in de kinderschoenen. Tot nu toe lijkt alleen de functie om doodles te maken en versturen uniek. Misschien is Apple te snel met hun smartwatch. De iPod en iPhone kwamen pas uit toen mp3-spelers en smartphones al veel langer op de markt waren dan smartwatches nu zijn. Maar wie weet wat Apple allemaal nog van plan is...

Veel om naar uit te kijken

De verwachtingen waren misschien wel zo hoog dat de eerste indruk alleen maar kon tegenvallen. Als je de verwachtingen opzij zet is de Apple Watch een prima smartwatch met innovatieve bediening. Er zijn nog allerlei features die ik heel graag wil uitproberen. Zo zou de Watch melding geven van berichten door “zachtjes op je pols te kloppen”. Dit heb ik in de winkel nog niet kunnen ervaren en ik ben erg benieuwd wat ik me hierbij moet voorstellen.

Als wielrenner zie ik met enthousiasme de wielren-app Strava tegemoet. Wat kan deze meer bieden op de Apple watch dan op mijn huidige Galaxy Gear? Een groot voordeel is in ieder geval dat Apple Watch mijn hartslag kan meten. Strava heeft toegang tot die data om mijn sportprestaties beter bij te houden.

Daarnaast zijn er talloze handige functies te bedenken: Snel even een Evernote memo opnemen met de voice recorder. Gauw een schetsje sturen om efficiënt te communiceren. Zelfs korte telefoongesprekken voeren via je horloge. Eigenlijk allerlei kleine dingetjes waarvoor je met de Apple Watch niet meer op zoek hoeft naar je telefoon. (Hoewel je je telefoon voorlopig wel in de buurt moet houden.) En natuurlijk kan ik niet wachten om onze eigen WAVE calendar app voor Apple Watch in gebruik te nemen!


Slangentoren Breda kleurt oranje op Koningsdag

Door E-sites

Een Interactieve Lichtinstallatie in de Slangentoren centraal op de Triple O Campus in Breda. Een uniek project op een unieke plaats, dat de online…

Lees verder