Focus! De lessen van Oklahoma City


7 mei 2015 - 2127 x bekeken - Categorie├źn: Kennis

In een eerder nieuwsbericht heb je kunnen lezen dat E-sites medeoprichter is van 'City of imagineers'. Een initiatief van de ondernemersvereniging voor de beeldindustrie om Breda landelijk op de kaart zetten als stad van de creatie. In mijn rol als bestuurslid ben ik gevraagd om met een Brabantse delegatie mee te gaan naar Creative Oklahoma. Een mooie manier om E-sites te profileren als creatief bedrijf en om inspiratie op te doen voor onze eigen creatieve stad.

Oklahoma City is in de jaren 70 en 80 letterlijk leeggelopen doordat jonge mensen naar de oost of west kust van Amerika verhuisden, Oklahoma was saai en niet inspirerend! Maar in de afgelopen tien jaar heeft de stad nieuw leven gekregen en nu heeft Oklahoma City een levendige community en loopt de stad weer vol met jonge entrepreneurs. Hoe deden zij dit en wat kunnen wij hiervan leren? De drie belangrijkste factoren beschrijf ik in dit blogartikel.

Gemeenschap en Gemeente

Het eerste dat opvalt is dat de succesvolle projecten in Oklahoma City bottom-up geïnitieerd worden. Een sprekend voorbeeld is de rivier. Door de stad liep een bijna dichtgeslibde rivier, een inwoner liet de gemeente weten dat hij er een olympische roeivereniging wilde starten. De gemeente stelde dit initiatief samen met een aantal andere projecten voor in een referendum. Zo liet zij de bevolking kiezen welk project gerealiseerd zou worden met extra belastinggeld. De rivier won en had dus steun  van de gemeenschap. Inmiddels traint inderdaad het Oklahoma Olympisch team in diezelfde rivier!

In Nederland is het op dit moment zo dat vele grote initiatieven voor de stad vanuit de gemeente of overheid komen, top-down. Maar de politieke agenda veranderd iedere 4 jaar dus hoe houden we continuïteit en waarborgen we consistentie? City of imagineers zet zich hiervoor in.

Onderwijs

Een andere factor in het succes van Oklahoma als creatief en innovatief centrum, is het onderwijs. In Oklahoma zijn 3 universiteiten. Wij bezochten Norman, met 5000 studenten de grootste. De universiteit omarmt innovatief denken en leren door het onderwijs te verbinden met het bedrijfsleven. Stimuleren van ondernemerschap is er een belangrijk aandachtspunt. Bij een andere universiteit zag ik hoe ze werkten aan drone’s die paketten voor Amazon gaan vervoeren. Ontzettend inspirerend!

Een voorbeeld dat ik graag in Breda gevolgd zou zien worden, is het Belgische concept MyMachine. MyMachine is een initiatief waar kinderen uit het basisonderwijs een ‘machine’ bedenken die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs. Een perfecte manier om verschillende scholen met elkaar te verbinden. Een innovatieve manier om creatie en ondernemerschap nog meer te laten leven in onze stad.

Focus

De mensen in Oklahoma hebben grote dromen. Maar veel belangrijker, ze kunnen hun dromen waarmaken. Dit komt door hun sterke focus. Een voorbeeld hiervan is Tulsa city, een eens armoedige en verwaarloosde wijk die door inzet van de juiste middelen en veel aandacht van de gemeente is omgetoverd tot hippe en creatieve suburb. Door een sterke focus kon de wijk geherprofileerd worden en konden de beschikbare middelen gericht worden ingezet.

Die focus en het gemeenschapsgevoel van Oklahoma wil ik naar Breda brengen. Bijvoorbeeld voor de Triple O Campus waar E-sites deel van uitmaakt. Hier zijn verschillende creatieve en innovatieve bedrijven gevestigd, maar de bekendheid laat te wensen over. Om creatief Breda op de kaart zetten werken we aan samenwerkingen tussen de bedrijven die hier gevestigd zijn. En om de bekendheid van onze creatieve campus te vergroten, hebben we in de Slangentoren een interactieve lichtinstallatie geplaatst die vanuit een groot deel van de stad zichtbaar zal zijn.

We hebben dan misschien geen olympisch roeiteam, maar we kunnen wel dromen waarmaken. E-sites begon immers ook met vier jongens en een hoop ambitie. De dromen blijven groeien en we nemen de lessen van Oklahoma City ter harte.

WAVE geselecteerd voor Collision in Las Vegas

Door E-sites

Onze WAVE Calendar is geselecteerd om te exposeren op de Collision conferentie in Las Vegas, waar de beste start-ups ter wereld een podium krijgen.

Lees verder