Pijnvrije toekomst voor Diabetespatiënten door e-health


12 juni 2015 - 2592 x bekeken - Categorieën: Health

Een mooi idee kan zomaar ontstaan door om je heen te kijken. Voor E-sites houd ik mij dagelijks bezig met web en mobile oplossingen voor farmaceuten. Een gebied waarin nog veel te innoveren valt. Tijdens de lunch hoorde ik van een medewerker dat hij diabetes type 1 heeft, zijn lichaam maakt dus onvoldoende insuline aan. Hij vertelde dat hij zich zorgen maakt over de lange termijngevolgen van afwijkende bloedsuikerwaardes. En dat de risico’s alleen beperkt kunnen worden door regelmatig bloed te prikken om de waardes te meten. De beslissing was toen snel gemaakt. Ik ben met een aantal van onze beste mensen bij elkaar gekomen en we zijn aan de slag gegaan om het leven van onze medewerker, en daarmee de levens van vele anderen, makkelijker te maken.

Glucose meten

E-sites deed een uitgebreid gebruikersonderzoek. We kwamen tot de conclusie dat patiënten met name de bloedsuikermeting vervelend vinden. Dit betekent namelijk een pijnlijke prik in de vingertop om een druppel bloed in een glucosemeter te krijgen. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook nog eens ontzettend lastig. Probeer maar eens naalden mee te nemen in een vliegtuig, om nog maar te zwijgen van de infectierisico’s, bloedvlekken en zwarte puntjes op je vingers die je als diabetespatiënt markeren. Patiënten vinden het soms zo vervelend dat ze deze stap overslaan en gokken ze hoeveel insuline ze moeten gebruiken. Dit kan gevaarlijk zijn. Te veel insuline toedienen kan zorgen voor een te lage bloedsuikerwaarde, hypoglykemie.In het ergste geval veroorzaakt dit bewusteloosheid. Veel patiënten zijn hier bang voor en dienen liever te weinig insuline toe. Dat heeft geen direct ernstige gevolgen, maar tast op lange termijn hart, bloedvaten, zenuwen, ogen en nieren aan. Bovendien voel je je gewoon minder goed als de waarden niet kloppen. Als het meten makkelijker was dan zou dit niet meer nodig zijn en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd worden.

Infrarood

TNO werkt aan een techniek om bloedsuikerwaardes te meten met infrarood licht. Het licht wordt op de huid geschenen en het spectrum van het gereflecteerde licht wordt gemeten om de glucosewaarde te bepalen. Een heel mooi alternatief voor de pijnlijke prikken!

Op dit moment werkt de techniek, maar er is nog een groot apparaat voor nodig. TNO is aan het doorontwikkelen om deze techniek in een armbandje (wearable) te kunnen verwerken. En misschien zelfs wel in een smartwatch.

Lees meer over het onderzoek van TNO en het Diabetes Fonds op Diabetesfonds.nl.

DiabAid

De waardes die worden gemeten, moeten met de gebruiker worden gecommuniceerd. Wij maakten een ontwerp voor de mobile app DiabAid die de gemeten waarde weergeeft. Maar die ook input vraagt van de gebruiker over zijn of haar activiteiten. Bijvoorbeeld “ga je  sporten of eten?” Op basis van deze gegevens geeft de app advies. Bijvoorbeeld om een bepaalde hoeveelheid insuline toe te dienen of een snack eten.

Handig aan het gebruik via smartphone is dat deze al allerlei functies heeft zoals een stappenteller en agenda. De app kan gebruik maken van deze functies en leert zo routines kennen. Dan kan hij bijvoorbeeld inspelen op de gewoonte om op donderdag te sporten. De app vraagt vervolgens elke donderdag of de gebruiker gaat sporten om de aanbevolen dosis daarop aan te passen.

De mobile app staat in verbinding met een webapplicatie bij de zorgverlener. Deze krijgt een overzichtelijke interface te zien met de waardes en grafieken van zijn patiënt. Zo kan hij of zij inspelen op trends in de waardes die anders onzichtbaar waren gebleven.

Het ontwerp staat klaar. Nu is het wachten tot TNO hun wearable ontwikkeld heeft en wij de kans krijgen om onze ideeën werkelijkheid te maken.

Toekomstvisie

De mogelijkheden van deze techniek zijn veel groter dan Diabetes alleen. Ook andere waardes kunnen namelijk op deze manier gemeten worden. Hiernaar wordt volop onderzoek gedaan, bijvoorbeeld voor bilirubine bij leverfalen en te vroeg geboren babies. Daarnaast wordt er op het web al druk gediscussieerd over de eventuele implementatie van bloedwaarde metingen in smartwatches, heeft dat de toekomst? Wij zijn er klaar voor.

 

WWDC 2015: What's new in Cocoa Touch

Door Bas van Kuijck

Dinsdag 9 juni om 2.30pm (lokale tijd) gaf Jason Beaver (Senior Engineering Manager, iOS Platform Technologies) een presentatie over nieuwe…

Lees verder