Hoe belangrijk zijn animaties in apps?


19 juni 2015 - 3018 x bekeken - Categorieën: Mobile, Innovatie

Animaties zijn een belangrijk deel van het ontwerp en designproces. Door middel van animaties kunnen specifieke acties of elementen uitgelicht worden voor de gebruiker. Bijvoorbeeld:

Navigatie structuur: Het simpelste voorbeeld hiervoor is de slide-in transitie van het iOS interface. Dit zie je duidelijk als je door de instellingen van iOS gaat . Op het moment dat je op een item tikt komt de detailweergave van het geselecteerde item in beeld "sliden". Dit lijkt heel eenvoudig en voor de hand liggend maar als hier geen animatie had gezeten of een simpele fade, zou de gebruiker vrij snel de logische navigatie structuur kwijtraken.

Navigatie structuur animatie

 

Interactie: Op het moment dat een gebruiker interactie heeft met een bepaald onderdeel kan een animatie een verduidelijking bieden of aangeven hoe het onderdeel gebruikt zou moeten worden. Een voorbeeld hiervan is de camera button op het unlock scherm van iOS. Op het moment dat de gebruiker niet weet wat hij hier mee kan doen en er uit nieuwsgierigheid op tikt, ziet de gebruiker het scherm inclusief de camera button naar boven stuiteren. Hierdoor is het voor de gebruiker duidelijk dat hij er niet op moet tikken, maar kan sliden om direct naar de camera functie te gaan.

 

Aandacht: Door middel van een simpele/subtiele animate kan de aandacht van de gebruiker naar de juiste plek geleid worden. Dit kan bijvoorbeeld door het even laten schudden van een invoerveld dat niet goed/volledig is ingevuld. Of bij een winkelwagen kan het totaal bedrag op- of aftellen wanneer het aantal producten wijzigt, zodat de gebruiker meteen ziet dat het ook echt doorgevoerd is in de totaal prijs.

 

Bezighouden: Ondanks het feit dat apparaten en het internet steeds sneller worden, kan het zijn dat er onderdelen geladen moeten worden. Dit kan net langer duren dan we eigenlijk willen. Vaak kan dit opgevangen worden door middel van een animatie die het apparaat net die paar extra seconden geeft. Of als het langer duurt, kan het de gebruiker ´entertainen´ om het wachten wat dragelijker te maken. Een verassende animatie kan hierbij goed werken.

Dit zijn op het eerste gezicht allemaal eenvoudige animaties, maar tijdens het ontwikkelen van een app zijn deze animaties waarschijnlijk voortdurend aangepast en verbeterd. Een animatie kan op veel verschillende manier fout zijn, te langzaam, te snel, verkeerde type animatie, verkeerde animatie curve. Het kan veel tijd kosten om een animatie goed te krijgen. Als een animatie goed wordt uitgevoerd, krijgt de gebruiker eerder een aangename ervaring en zal hij de app vaker gebruiken. Animaties zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het design process. Niet alles kan volledig voorspeld worden tijdens dit proces. Er moet dus altijd veel communicatie plaatsvinden tussen ontwikkelaars en designers, om animaties die anders bedacht waren aan te passen. Dit kan ook voorkomen dat er animaties missen of animaties niet goed werken. 

Animaties worden over het algemeen ondergewaardeerd, maar goede animaties op de juiste plekken toepassen kunnen een app naar een hoger niveau brengen.

Pijnvrije toekomst voor Diabetespatiënten door e-health

Door E-sites

E-health kan veel betekenen voor de gezondheidszorg. Wij ontwierpen een app voor diabetespatiënten die de kwaliteit van leven aanzienlijk moet…

Lees verder