WWDC 2015: What's new in Cocoa Touch

Door Bas van Kuijck, mobile developer - @basvankuijck
11 juni 2015 - 4286 x bekeken - Categorie├źn: Tech, Mobile, Innovatie

Dinsdag 9 juni om 2.30pm (lokale tijd) gaf Jason Beaver (Senior Engineering Manager, iOS Platform Technologies) een presentatie over nieuwe functionaliteit binnen Cocoa Touch in iOS9. Net zoals Luke Hiesterman (UIKit Engineer) in 2014 deed. Jason ging kort langs verschillende nieuwe technieken en mogelijkheden binnenin Cocoa Touch.
Hier een korte rundown van wat hij liet zien en vertelde.

Spotlight extension point

Spotlight krijgt in iOS9 nog meer spierballen doordat spotlight door middel van een extension kan zoeken binnenin je eigen applicatie.
Denk aan producten, recepten, nieuws, eigenlijk alles wat je app aanbiedt, kan worden doorzocht door deze extension.

Contacts API

In iOS8 en lager waren contacten op te halen via het ABAddressBook framework, die volledig C opgezet was. In iOS9 hebben de mensen van Apple dit omgegooid, zodat het ophalen van contacten van je device via een Objective-c en/of Swift API gaat.
Het wordt dus een stuk eenvoudiger om koppelingen te leggen met je contacten.

 

Core Location

Een kleine toevoeging aan het populaire Core Location framework. Je kan nu een enkele aanvraag doen van de gebruikerslocatie. In plaats van eentje die continu doorloopt.

MapKit

Apple Maps in je app tonen heeft er nu extra redenen bij om dit zeker in te zetten. 

De eerste twee waren al mogelijk om te zien in de native Apple Maps applicatie. Alleen vanaf iOS9 kun je dit ook doen in je eigen app, als deze gebruik maakt van MapKit.

3D Flyover weergaves

Verkeer tonen

Als kers op de taart is het nu ook mogelijk om custom callouts te maken vanuit de MapKit API (een callout is een schermpje wat je te zien krijgt zodra je op een map pin klikt). Dus geen gehannes meer met eigen implementaties.

On Demand Resources & App Slicing

Bij het ontwikkelen van een iOS applicatie dien je rekening te houden met een aantal verschillende resoluties en daarbij afwijkende puntdichtheid. Vandaar dat er sinds de iPhone4 @2x en de iPhone6+ @3x afbeeldingen zijn bijgekomen. Dit betekende dat er voor elke afbeelding 3 varianten in je app worden opgeslagen. Dit terwijl een iPad2 bijvoorbeelde de @2x en @3x nooit zal gebruiken, maar deze werden wel gedownload.
Daarvoor is nu App Slicing. De App Store zal zelf de resources die niet worden gebruikt weglaten bij het downloaden van je app. Dit scheelt dus downloadtijd.
Daarnaast biedt Apple vanaf iOS9 ook de mogelijkheid om resources bij Apple zelf te hosten. Zodat ook deze niet in je app worden meeverpakt. En pas door het apparaat worden gedownload als je ze gebruikt. 

Predictive Touch Events

Apple is al leider als het gaat om "Touch Latency". Touch Latency is de tijd (milliseconden) tussen het aanraken van je scherm en het resultaat dat dat teweegbrengt op het scherm.
Naast dat ze deze in iOS9 wederom hebben weten te verlagen, zijn ze er nog een stapje verder in gegaan door een algoritme te schrijven dat via extrapolatie uitrekent waar je je vinger waarschijnlijk heen beweegt.
Vooral bij teken apps heeft dit een groot voordeel.

Shortcut Bar

Boven je toetsenbord op je iPad of iPhone is nu de mogelijkheid om per tekstveld aparte knoppen te tonen. 

SFSafariViewController

Het was al mogelijk een webview (UIWebview of WKWebView) te tonen in je app. Maar vanaf iOS9 hoef je geen eigen controls meer te schrijven. Apple biedt een mogelijkheid om een scherm te laten zien dat precies werkt zoals de (vertrouwde) safari. Dus geen tijd meer nodig om een Safari scherm na te bootsen. Maar met een paar regels code eenvoudig in te zetten in je eigen app.

En meer...

Uiteraard werd er nog veel meer verteld over nieuwe mogelijkheden binnenin Cocoa Touch in iOS9; CloudKit, ReplayKit, GameplayKit, Multitasking, Right-to-Left, Picture-in-Picture, Layout Guides, UIStackView, Text Editing Gestures, Keyboard Commands, UIKit Dynamics, Audio Units, Wallet & Passbook, HealthKit, ResearchKit, HomeKit, SpriteKit, SceneKit. Bekijk de complete video om over dit alles meer te weten te komen.

 

 

E-sites zoekt developers!

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. En wij dus ook. We omarmen nieuwe technologie, experimenteren en investeren. In goede tools en apparatuur. En in jou. Join us! Bekijk onze vacatures.

 

E-health Convention

Door Dave Beismann

29 september: E-health convention! Duurt nog even, maar wij zijn nu al enthousiast.

Lees verder