Apple Watch review na 6 weken gebruik


17 juli 2015 - 6580 x bekeken - Categorieën: Innovatie, Mobile, Tech

Toen ik afgelopen april tijdens mijn vakantie in een Apple Store in Orlando rondliep en de Apple Watch zag was ik direct verkocht. Helaas, door de exclusieve online verkoop en de schaarse voorraad lukte meenemen vanuit Amerika toen niet. Ik was dan ook blij toen ik het horloge zo’n zes weken geleden via via uit Duitsland kon krijgen. Sindsdien draag ik het apparaat dagelijks rond m’n pols.

Vanaf vandaag is de Apple Watch officieel in Nederland te koop. Of je direct naar de winkel moet ervoor? Daar mag je zelf over oordelen, maar misschien dat deze keuze na mijn review eenvoudiger te maken is.

Niet prominent aanwezig, wel mooi

Ik heb zelf de 42mm aluminium SpaceGray Sports variant van de Apple Watch. Deze is volledig zwart met een ’fluorelastomeer’-bandje. Waar het met de andere kleuren van bandjes wellicht anders is valt de zwarte variant nauwelijks op in het normale straatbeeld. Het apparaat is naar mijn mening erg mooi en het scherm is zowaar nog mooier, en haarscherp. Ook in de zon is het goed af te lezen.

Als je het apparaat koopt, krijg je in de winkel een aantal keuzes. Naast formaat en type van de kast zijn er verschillende bandjes te koop. Bij thuiskomst kun je hem verder personaliseren en je eigen horlogeplaat samenstellen. Ik geef de voorkeur aan een digitale ‘Watchface’, maar uiteraard zijn er ook analoge klokken mogelijk.

Om m’n iPhone zit een hoesje om krassen, deuken en andere schade te voorkomen. En in tegenstelling tot een telefoon, die de helft van de tijd in je broekzak zit, draag je een horloge natuurlijk los op je pols. Ik was dan ook best bang dat schade een kwestie van tijd zou zijn. Apple beweert dat men een zeer stevige variant van aluminium (Geanodiseerd aluminium) gebruikt die niet snel beschadigt. Dat wachten op schade duurt inmiddels al ruim zes weken, want het gaat gelukkig nog steeds goed. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik wel een screenprotector erop heb zitten! :)

Hoe laat is het eigenlijk?

Het scherm van de Apple Watch staat niet altijd aan. Wanneer je het scherm aanraakt, krijg je toegang tot het apparaat. Gelukkig is er nog een tweede manier om het scherm aan te zetten, door je arm omhoog te bewegen en te kantelen. Precies zoals je normaal naar een horloge zou kijken. Dit gaat goed en werkt nauwkeurig. Toch ervaar ik het regelmatig als onhandig dat het scherm niet constant aanstaat. Er zijn situaties waarbij je wel zicht hebt op je pols maar je je arm niet gedraaid hebt. Dan zie je dus niet hoe laat het is. Even stiekem kijken terwijl je met iemand staat te praten zit er dus niet in.

Prima accuduur 

Ik ben erg positief over de accuduur van de Apple Watch. Met 1x opladen, gebruik je hem met gemak twee volledige dagen. Dit klinkt misschien als weinig maar in de praktijk is daar prima mee te leven. De kans dat je je telefoon vaker op moet laden is groot. Bovendien gaat het opladen van het toestel erg gemakkelijk. Want Apple levert een draadloze adapter mee. Een lange kabel met een ronde magneet eraan waar je eenvoudig de achterkant van de Watch op klikt. Je moet je best doen om dit verkeerd te doen en je voegt het zonder enige moeite toe aan je avondritueel.

Apps matig tot slecht

De Apple Watch heeft uiteraard de mogelijkheid om apps te draaien. De ingebouwde apps van Apple zijn grotendeels prima. Ze zijn goed en snel in gebruik, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Zo zit er geen browser ingebouwd. An sich is dat geen probleem, je iPhone is snel gepakt. Maar bijvoorbeeld de ingebouwde e-mail app kan hierdoor geen opmaak tonen. Het laat je altijd de tekst-only variant van een e-mail zien. Bij vrijwel ieder mailtje dat je opent, zie je dat de Apple Watch sommige elementen niet kan weergeven.

De performance van apps van externe developers (waaronder onze eigen Wave Calendar app) vallen echter vrijwel allemaal tegen. En dat ligt aan het huidige besturingssysteem van de Apple Watch. Alle apps die op de Apple Watch staan worden namelijk gevoed door je iPhone. Middels de bluetooth verbinding communiceren ze met elkaar. De manier waarop Apple dat op dit moment geregeld heeft is gewoon niet optimaal. Het is allemaal langzaam en de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Gelukkig kunnen we in de herfst WatchOS 2.0 verwachten. Hierin wordt het voor developers mogelijk om veel meer opties te gebruiken. Het staat nu nog echt in de kinderschoenen.

Ze bestaan wel hoor, externe apps die ook op de Apple Watch goed bruikbaar zijn. Naast Wave Calendar heb ik ook twee andere apps geïnstalleerd die ik regelmatig gebruik en die het leven eenvoudiger maken. iGrill, om de temperatuur van m’n barbecue te meten door simpelweg m’n pols op te tillen (staat in verbinding met de iGrill, een digitale thermometer). En ‘Buy me a Pie’. Daarmee streep je in de supermarkt het boodschappenlijstje dat je op je iPhone hebt aangemaakt eenvoudig af. Ideaal :)

Weinig invoerbronnen

Er is slechts een beperkt aantal invoerbronnen op de Apple Watch. Het scherm is te klein voor een toetsenbord en de enige goede oplossing overblijft, is je spraak. We mogen daarom blij zijn dat Apple inmiddels ondersteuning heeft voor Siri in het Nederlands. Je kunt met Siri berichten sturen, dingen opzoeken op de kaart en vragen om iemand te bellen.

Bellen is dus mogelijk via je Apple Watch. Of het mag laten we in het midden, maar ik gebruik die optie geregeld in de auto. En het dwingt je echt om je gesprek kort te houden, want het werkt echt alleen goed als er geen omgevingsgeluid is. Jij verstaat de ander vaak goed, maar de ander verstaat jou slecht tot niet zodra je via je een Apple Watch belt. Het grootste nadeel aan de spraak-ondersteuning is trouwens dat het niet overal bruikbaar is. In openbare gelegenheden luistert iedereen mee naar wat jij zegt, maar ook dat wat de ander zegt is verstaanbaar.

Of je een echte invoerbron moet noemen weet ik niet, maar handig is het wel: het openen van een extra laag in je interface dankzij de nieuwe Force Touch techniek. Het scherm is klein. Normaal is er geen ruimte voor grote knoppen binnen de interface, maar nu dus wel. Een touchscreen kent iedereen. Force Touch detecteert hoe hard je drukt. Als je harder drukt, creëer je hierdoor extra opties. Door in de sms app hard op het scherm te drukken, krijg je de mogelijkheid om te reageren, contactinformatie op te vragen, je locatie te sturen of een nieuw bericht te starten. Deze opties staan standaard niet in je scherm. Force Touch is wel een kwestie van gokken. Het staat nergens beschreven, dus of een app het ondersteunt weet je niet op voorhand. Het kan handig zijn, maar je moet er even aan wennen.

Beweeg!

Er worden zonder dat je het merkt diverse metingen (beweging, hartslag, en derdelijke) gedaan en opgeslagen in je Gezonheids-app op je iPhone. De Apple Watch heeft hiervoor drie simpele rondjes die zichzelf vullen gedurende de dag. Die rondjes hebben allen hun eigen kleur en staan voor een andere vorm van bewegen:

  • Rood: bewegen (een combinatie van lopen, bewegen en staan, uitgedrukt in calorieën).
  • Groen: trainen (sporten, in minuten).
  • Blauw: staan (in aantal uren, waarbij je minimaal 1x per uur moet staan).

Deze rondjes komen op diverse plekken in het besturingssysteem terug en geven je dus inzicht in je activiteiten en bewegingen. De Apple Watch triggert je dus om minimaal 1x per uur te staan. Als je dit niet doet trilt je pols en zie je de melding dat het gezond is om even te gaan staan. Ik heb als developer een zittend beroep en het komt dus zo nu en dan voor dat ik deze melding te zien krijg. Een goede reden om even iets te drinken te halen en je hoofd een kort moment van rust te gunnen. Uiteraard is het doel om de rondjes zo goed mogelijk vol te krijgen. Een extra stimulans om iets te doen. Al lukt dat bij mij qua sporten minder goed dan bij staan ;)

Formidabele timing notificaties

“Waar gebruik je je Apple Watch voor?” Is een vraag die mensen me vaak stellen. Behalve natuurlijk de mogelijkheid tot het  bekijken van de tijd is er een heel groot ander voordeel wat écht heel erg goed werkt; notificaties! Een Whatsapp-berichtje, een komend agenda-item of een push bericht van de NOS met breaking news? Het komt allemaal binnen op je pols en je kijkt ernaar wanneer je wilt. Het scherm springt niet aan zoals dat bij je iPhone wel het geval is. Nee, je krijgt een subtiele trilling op je pols en je bekijkt de notificatie wanneer je wil.

De integratie qua timing hierin is formidabel. Zodra het scherm van je iPhone uit staat, komt het bericht op beide apparaten binnen, maar trilt alleen je Apple Watch. Als je iPhone unlocked is, krijg je geen melding op je Apple Watch, maar zie je hem direct op je iPhone. Je kunt op een notificatie in sommige gevallen direct reageren. Door bijvoorbeeld bij Facebook messenger een like-duim te sturen of bij een sms bericht te reageren via spraakbesturing, middels vooraf ingestelde zinnen. Of een smiley sturen. Bij apps die geen Apple Watch app hebben, heb je je iPhone nodig. Je kunt hierbij geen details van het bericht zien of reageren.

Watch OS 2

De Apple Watch is nu al goed bruikbaar, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Gelukkig ziet Apple dit ook in en komt het in het najaar (tegelijkertijd met iOS9 voor je iPhone en iPad) WatchOS 2 uit. Met nieuwe wijzerplaten die afbeeldingen ondersteunen, meer mogelijkheden op het startscherm en het grootste gemis van nu; Native apps. De hardware in de Apple Watch is goed. Goed genoeg om eigen software te draaien. Mede door de mogelijkheid om meer sensoren en functies te gebruiken die nu nog niet open staan voor developers, wordt het alleen maar beter. Meer informatie over WatchOS 2? Bekijk de preview-pagina op Apple.com.

Nou wel of niet kopen?

Of je direct naar de winkel moet rennen om een Apple Watch te kopen? Dat laat ik aan jou. Als je geen iPhone hebt, moet je die eerst aanschaffen. Zonder iPhone is de Apple Watch namelijk niet te gebruiken. Het is echt een verlengstuk van de iPhone. Voor de duidelijkheid, de Apple Watch is dus geen vervanging van je iPhone. Vrijwel alles wat mogelijk is met een Apple Watch, kun je al op je iPhone. Wellicht minder snel, minder inzichtelijk of onbewust (je iPhone houdt je stappen ook al bij bijvoorbeeld), maar mogelijk is het vaak al wel.

Zoals beschreven zijn er dus voor- en nadelen. Maar met de wetenschap dat die nadelen voor een deel weggehaald worden zodra WatchOS 2.0 dit najaar uitkomt, heb je ook nu al een mooi apparaat om je pols.

Al met al gebruik ik mijn Apple Watch dagelijks veelvuldig en ben ik er erg blij mee. De notificaties zijn erg goed en verder merk ik dat m’n iPhone veel vaker in m’n zak blijft. En dat dit in een groep veel socialer is, omdat je niet constant op je telefoon zit te turen maar datzelfde in een oogwenk op je horloge afleest. Zelfs als ik wil kijken hoe laat het is kan m’n iPhone in m’n zak blijven zitten ;)

 

 

E-sites zoekt developers!

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. En wij dus ook. We omarmen nieuwe technologie, experimenteren en investeren. In goede tools en apparatuur. En in jou. Join us! Bekijk onze vacatures.

 

App marketing na de download

Door E-sites

Bijna alle gebruikers die een app downloaden, verwijderen hem daarna meteen. Het blijkt lastig om op te vallen en om gebruikers te behouden…

Lees verder