Tech Open Air 2016 (Berlin)

Door Sam de Poorter, back-end developer
20 juli 2016 - 4835 x bekeken - Categorieën: Innovatie, Kennis, Tech

Tech Open Air is 'Europe’s leading interdisciplinary technology festival'. Veel beter valt het niet te omschrijven. Buiten pokémons hebben we ook interessante theorieën en nieuwe (markt)inzichten meegenomen. Tijd om te delen!

We waren niet zomaar met drie man vanuit E-sites in Berlijn:

Tech Open Air?

Jazeker. Een festival over technology in alle vormen met interdisciplinaire kennis, met een geweldige locatie in Berlijn. Waarom Berlijn? Omdat het bekend staat als één van de beste plekken voor tech-startups. Zeker nu London het moeilijk krijgt om te concurreren door de Brexit. De hele setting heeft dus een focus op start-ups. Investors die een entrepreneur zoeken om in te investeren, start-ups die hun idee willen toetsen of promoten en vooral veel mensen die geïnspireerd willen worden. Wat is er nu en straks nieuw in de markt, waar is er behoefte en waar liggen mogelijkheden? Wat is de toekomst en hoe moeten we daar mee omgaan? Dankzij een groot aantal talks wordt geprobeerd op vragen als dit antwoord te geven. Buiten de lunch worden er vaak 5+ talks gelijktijdig gegeven, met een tijdsduur van 10 minuten tot maximaal een uur. Hierin heb je verschillende soorten talks, de meeste die ik heb bijgewoond hadden de volgende formats:

  • Panel Session - Een discussieonderwerp stond centraal met daarbij vooraanstaande personen. Met allemaal een verschillende view hierop. Interessante discussies dus, om op de voet te volgen.
  • Ignite talk - Ignite-style talks, bedoeld om energie te geven en vooral om te inspireren. Gelukkig geen commerciële of sales-talks.
  • Knowshop - 'Are delivered by those who have seen and done it all'. Oftewel kennisleiders, die uit hun domein graag alles willen delen.

Qua verdeling van talks kwam het uiteindelijk neer op veel ignite-talks en weinig knowshop, waardoor ik soms wat diepgang miste. Bij de talks van Luke Woods (head of product design bij Facebook) was de wachtrij alleen al 4 x groter dan wat de zaal aan capaciteit bood. Jammer genoeg was dat bij veel knownshops zo, omdat deze toch erg populair zijn. Gelukkig hebben we toch nog genoeg kans gehad om talks bij te wonen waar ik sowieso interesse in had. Hieronder een greep uit deze selectie:

Straight to your Sofa: Sports and Live Entertainment in VR

Hoe gaat Virtual Reality (VR)/Augmented Reality (AR) samen met sport? Hoe kan het bereik van VR groter gemaakt worden, via kanalen waar de consument allang vertrouwt mee is?Een mooie uiteenzetting van wat de toekomst misschien brengt. Bijvoorbeeld met VR bepalen welke speler je wilt bekijken en samen met vrienden de statistieken bekijken wanneer je maar wilt. Of een sport commentator naast je hebben, die je normaal alleen hoort. Veel van dit is al mogelijk, maar vooral de benodigde bandbreedte lijkt het technisch gezien nu een enorme uitdaging. 

 

An introduction to NEU China: Building on the last 20 Years of Chinese Tech Innovation

Niemand ontkent dat er veel gekopiëerd wordt vanuit de westerse wereld in China. Zij zelf ook niet. Alleen zijn van alle grote partijen en producten inmiddels wel een succesvolle kopie gemaakt. Hierdoor zie je dat de markt nu creatiever wordt en zelf ook innovatieve producten naar voren brengt. Binnen Europa is er vaak 1 marktleider, zoals een Facebook, Spotify, Youtube en andere platformen. Binnen China zijn dit er vaak twee en daar stuurt de overheid (via wetgeving) ook op. Zo blijft creativiteit, prijsconcurrentie en kwaliteit beter gewaarborgd dan wanneer een partij een monopolypositie heeft. Verder is de markt enorm gericht op mobiel en wordt daadwerkelijk alles via smartphones gedaanInclusief een groot deel van alle betalingen. Dit systeem is dusdanig groot dat de overheid hier bankrechten aan heeft ontleent.

Are we cyborgs yet? - Future of Fashion Technology

Duidelijk niet, maar we zijn steeds meer onderweg. Binnen deze talk werden diverse kledingstukken van Block Zero gepresenteerd zoals de Reverb Hoodie. Dit kledingstuk zorgt ervoor dat je een indicatie krijgt over signalen, waar je normaal geen idee van hebt. Denk aan elektromagnetische straling, x-ray, Wi-Fi signalen en meer. Deze worden via speakers en diverse frequenties/volume aan je gepresenteerd in je hoodie.

From the Hospital to Real Life: How Medical Wearables are Changing the Future

VR heeft ook sterke mogelijkheden binnen de medische wereld. Met plaatsing van enkele kleine sensoren kan veel data onttrokken worden, ook uit je lichaam. Bijvoorbeeld specifieke vormen van stress, slaapritme en activiteit. Daardoor is het mogelijk om bij de gebruiker analyses te maken en voorspellingen te doen, uit signalen die je normaal gesproken niet opvangt. Zo kunnen bijvoorbeeld epilepsieaanvallen vrij nauwkeurig voorspelt worden door middel van het dragen van een 'horloge'. De gebruiker krijgt dan eerst een waarschuwing en wanneer deze deze niet onderbroken wordt, wordt het signaal uitgezonden naar personen die geconfigureerd zijn dit te ontvangen. Wat vaak de ouders of partners zullen zijn. Buiten voorspellingen voor epilepsie wordt dit horloge ook als stressherkenner gebruikt voor autisten. Deze groep is daarmee in staat zelf eerder maatregelen te treffen dan voorheen. En juist voor deze groep kan dat moeilijk worden als het stressniveau al erg hoog is.

Het is duidelijk dat techniek als dit, nog in de kinderschoenen staat. Er is hierin nog een grote markt te ontdekken maar het zal lang duren voor het niveau van techniek ooit in de buurt komt bij de complexiteit van het lichaam.

Distributed Teams and Location-indepent Lives

Het is belangrijk dat je bedrijf grond heeft in een goed ecosysteem. Maar dat betekent niet dat de werknemers daar gebonden aan zijn. Als werkgever heb je duidelijk andere uitdagingen dan een werknemer. Zo zou je als werknemer met een gezin bijvoorbeeld een focus kunnen hebben op een goede opleiding voor je kinderen. Het is moeilijk om een bepaalde opleiding af te ronden en dat op elkaar aan te laten sluiten, als je elk jaar van continent wisselt. Voor een werkgever vormt het mogelijk een uitdaging om de juiste faciliteiten te regelen voor een gedistribueerd team. Hiervoor zou je een bureau kunnen inschakelen als Roam. Je geeft je specificaties van een team door aan deze partij en zij zorgen voor een passende locatie en faciliteiten naar je wensen. Afhankelijk van het formaat van het team worden er vaak hotels en oude ziekenhuizen ingericht, omdat deze de juiste infrastructuur hebben qua techniek en privacy.

Conclusie

TOA geeft een goed beeld wat er in de markt bestaat, ontbreekt en wat de verwachtingen zijn. Er is vooral veel marktbeweging en opkomst in augmented reality. Dit vind je daadwerkelijk in alle sectoren terug en spreekt iedereen enorm aan. Buiten de verschuiving in de markt zelf, is er ook een opkomst in flexibel werken. Volledige teams die verplaatst worden of werknemers die freelance over de hele wereld werken. De markt verandert en TOA geeft hier geslaagd een duidelijk, leuk en inspirerend inzicht in. De locatie doet hier niks voor onder, Berlijn is een prachtlocatie waar je je makkelijk meerdere dagen kan vermaken. Zelfs voor een niet-drinker als ikzelf ;-)

 

Is mijn app wel veilig (genoeg)?

Door Bas van Kuijck

App ontwikkeling vraagt om een zorgvuldige aanpak. Een grote halen snel thuis aanpak kan gevaarlijk zijn. Als niet goed nagedacht wordt over…

Lees verder