eHealth apothekers hackathon - de brainstorm sessies


27 juli 2016 - 4266 x bekeken - Categorieën: Health, Innovatie

Op 12 juli vond er bij E-sites een eHealth hackathon plaats, die wij speciaal voor apothekers georganiseerd hebben. Deze branche dreigt achterop te raken wat betreft digitale innovatie. Terwijl er juist ontzettend veel goede ideeën zijn en minstens zoveel kansen liggen. Tijd dus voor actie!

Een groep met enthousiaste apothekers naam deel die dag en zorgde voor nieuwe ideeën en waardevolle inzichten, bijvoorbeeld wat betreft draagvlak binnen de branche. Die is essentieel, voor daadwerkelijk succes. Want er worden nog altijd (te) veel drempels ervaren.

Precies onze insteek is het, om te helpen die drempels weg te nemen. Want vaak hebben die betrekking op het technische ontwikkelproces, financiering en implementatie. Op al die vlakken willen wij als digitaal bureau onze kennis, en specifiek die binnen de health branche, delen. Met als uitkomst een daadwerkelijke oplossing die verschil gaat maken in de markt.

Hoe de avond verliep

Als warming-up zijn we begonnen met een introductiesessie over digitaal innoveren, met aansprekende voorbeelden van innovaties met veel potentie, zoals zelfrijdende auto’s en verschillende mogelijkheden met machine learning.

Warm gemaakt om zelf ook bruisende ideeën te genereren, gingen we van start met de brainstorms. Wat speelt er op dit moment in de markt? Wat voegt nou echt waarde toe, voor apothekers zelf en voor patiënten? Welke problemen zijn er? En welke kansen liggen er?

Brainstormen betekent:

  • Je oordeel uitstellen: alle ideeën zijn waardevol en welkom!
  • Kwaliteit voor kwantiteit: bedenk zoveel mogelijk ideeën!
  • Chaos: hectiek en wilde ideeën zijn toegestaan!
  • 1+1=3: lift mee op andere ideeën!

 

Output brainstorms

Enthousiasme tijdens de sessies, veel ideeën en vooral een hele positieve sfeer zorgden dat de brainstorms raasden. De rode draad bleek het verbeteren van de patiëntbeleving en het vergroten van betrokkenheid te worden. Aan de toekomst van mobiel internet, apps en sensor technologie is ook voor apothekers geen ontkomen meer aan. Dat pad moet snel bewandeld worden.

In dat enthousiasme schuilt ook meteen een valkuil: klein beginnen, om daadwerkelijke implementatie niet in de weg te gaan staan. Van veel ideeën werd gedacht dat het mooi zou zijn om die binnen één app onder te brengen. Maar zo wordt een idee als snel groter en groter, wat in veel gevallen snelle implementatie in de weg gaat staan. Het is vaak veel slimmer om vanuit een basis te starten. En verder uit te breiden indien wenselijk.

Vervolgsessie

Het beste idee afbakenen en het vormgeven van een businessmodel en stakeholdersanalyse zijn onderdelen die nu op het programma gezet worden. In een volgende sessie wordt een eerste uitwerking gepresenteerd. En verder gepraat over het succesvol in de markt zetten van dit idee.

Stay tuned!

Op de hoogte blijven of als apotheker deelnemen aan de volgende sessie? Laat van je horen!

Tech Open Air 2016 (Berlin)

Door Sam de Poorter

Tech Open Air is 'Europe’s leading interdisciplinary technology festival.' Buiten pokémons hebben we ook interessante theorieën en nieuwe…

Lees verder