Een optimale klantbeleving door iBeacons

Door Bas van Kuijck, mobile developer - @basvankuijck
25 juni 2014 - 13821 x bekeken - Categorieën: Innovatie, Retail

Wat we bij E-sites zo gaaf vinden aan ons vak, is dat de techniek nooit stilstaat. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen om je in te verdiepen. En naast dat we die ontwikkelingen gewoon reuze interessant vinden, proberen we ook altijd gave mogelijkheden voor deze nieuwe technologieën en technieken te verzinnen. En denken we dus direct na over concrete toepassingen voor onszelf en onze klanten. Zoals we gisteren deden, in een hackathon over iBeacons.

Next big thing: iBeacons

Apple’s ‘next big thing’ is, als je menig vakgenoot mag geloven, iBeacons. Kleine zendapparaatjes die op korte afstand je smartphone of tablet detecteren en daar berichten naartoe kunnen sturen, via Bluetooth. Denk hierbij aan het verzenden van gerichte informatie, gepersonaliseerde reclame en kortingscoupons, of het doen van digitale betalingen. Veel bedrijven brainstormen nu over de concrete mogelijkheden van iBeacons voor hun branche. En er worden al diverse hackathons georganiseerd om leuke apps van de grond te krijgen, zoals in augustus in Amsterdam. Ook bij ons, bij zowel onze developers als bij marketing en sales, begon meteen de inspiratie te stromen. Wat een mogelijkheden en kansen bij deze nieuwe technologie. Wat een mooie manier om online met offline te verbinden. Tijd dus om iets te gaan doen met iBeacons. En laat ons nou gek zijn op hackathons!

Hackathon: een app voor onze bezoekers

E-sites hackathons zijn altijd gericht op een avondje code kloppen en nieuwe technologieën uitproberen. Zo ook bij deze hackathon, met als uitzondering dat we een deel van de (werk)dag hadden ingepland met een kickoff en een brainstorm.

08:00 - Kickoff
's Ochtends was er een uurtje gereserveerd voor de kickoff van de hackathondag, waarbij de betrokkenen een introductie en demonstratie kregen van iBeacons en hoe deze toepasbaar zijn in de praktijk.

12:00 - Brainstorm
Tijdens de lunch werden de E-people ingedeeld in drie groepen. Alle aanwezige expertises werden hier netjes over uitgesmeerd. En de groepen werden direct weggestuurd met een boterham in de hand en één simpele instructie: bedenk een leuke toepassing met iBeacons binnen het E-sites pand.
Na 45 minuten brainstormen kwam iedereen weer bij elkaar om hun ideeën te pitchen. We kwamen al snel tot de conclusie dat de bezoekers van E-sites centraal moesten staan. Bijvoorbeeld om hen voorafgaand aan een afspraak van extra informatie te voorzien. Of bij aankomst naar de receptie een notificatie te laten versturen met hoe de bezoeker zijn koffie drinkt. Genoeg goede ideeën om een avond aan ontwikkeling mee te vullen.

16:00 - Hackathon
Bij aanvang van de avond was er een korte flow uitgedacht en de taken onderverdeeld per expertise. Zodat iedereen wist waar hij of zij aan ging werken.
Want dit mini projectje kon natuurlijk alleen slagen als er duidelijke lijnen en requirements zouden worden gedefinieerd. Dit resulteerde in een flowchart, backlog, takenverdeling en een klein stukje webservice documentatie. 

Nadat we tussentijds wat pizza's hadden verorberd, terwijl we Suarez ook zijn tanden in iets Italiaans zagen zetten, vervolgden we ons pad om aan het eind van de avond een demonstreerbaar product te hebben. Wat uiteindelijk resulteerde in een app die alles deed naar verwachting. Met daarbij een webservice die gegevens op en neer stuurt én een tv-scherm dat informatie toont en daarvoor gevoed wordt vanuit diezelfde webservice. Missie geslaagd!
The E-sites experience

De iBeacons en deze app zullen op korte termijn worden ingezet in het E-sites pand. Zo geven we onze bezoekers een authentieke E-sites ervaring en komen ze tegelijkertijd in aanraking met nieuwe technologieën. Om dus al vooraf aan een meeting, demo of gesprek geïnspireerd te raken door ons enthousiasme en onze liefde voor het vak. Houd voor het vervolg onze site, twitter en facebook goed in de gaten!

De rol van Bitcoin in e-commerce

Door E-sites

Op 22 mei 2010 kocht Laszlo Hanyecz, een programmeur uit Florida, een pizza en betaalde deze met Bitcoins. De ongeveer €18,- kostende…

Lees verder