Een vacatureplatform voor je vacatures - het werkt!

blog

Hoe trek jij de beste kandidaten aan voor je vacatures? Misschien nog heel traditioneel via jobboards? Misschien via LinkedIn? Maar heb je ook weleens gedacht aan een geoptimaliseerd vacatureplatform (of ook wel: recruitmentsite of vacaturesite genoemd), waarmee je perfect in staat bent verschil te maken met je uitstraling en secundaire arbeidsvoorwaarden? 

Want dat laatste is essentieel. Meer dan ooit zien we dat er behoefte is om goede (schaarse) kandidaten aan te trekken voor het toenemende aantal vacatures. Of in het bijzonder onder andere functies in IT, beveiliging en de zorg, waar maar zeer moeilijk kandidaten voor te vinden zijn. In veel functies en branches staat functie-inhoud en CAO al vast. Hoe onderscheid je je als organisatie dan? Met een vacatureplatform kun je bijzonder veel. Het is als middel, zeker in de eerder genoemde branches, nog vaak ondergeschikt en onbenut. Terwijl we juist zien hoe effectief het kan zijn, als je de juiste aanpak kiest. Een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. 

In dit artikel leg ik je graag uit waarom. En van welke voordelen je profiteert met een eigen vacatureplatform. 

Vacatures vervullen met eigen vacatureplatform 

Met een goed platform voor al je vacatures, ben je in staat een goede ‘candidate journey’ te faciliteren. Oftewel; het proces waarmee je een sollicitant (of zelfs latent werkzoekenden) door je wervings- en sollicitatieproces meeneemt en overtuigt. Precies dat draagt bij aan meer sollicitanten. En nog belangrijker: een betere kwaliteit sollicitanten. 

Zeker als CAO en functies al vaststaan, ben je genoodzaakt kandidaten te overtuigen van de voordelen en de aantrekkelijkheid van werken bij jouw organisatie. Je uitstraling als werkgever, je secundaire arbeidsvoorwaarden, hoe je met je doelgroep omgaat. Daar moet je slim mee omgaan in je communicatie. Een vacaturepagina kent hierin vaak beperkingen. En al deze informatie in een vacature proppen, zorgt voor een lange brei aan tekst die mogelijk al niet eens meer gelezen wordt. Een vacatureplatform daarentegen, biedt je volop mogelijkheden. 

Krijg jij ook maar moeizaam sollicitanten binnen? Of die belangrijke functies maar niet vervuld met de juiste kandidaat? 

Dan is het tijd voor een andere aanpak. En je kansen op waardevol menselijk kapitaal te vergroten. Een markt met schaarste vraagt erom je best te doen. Is het niet om simpelweg meer sollicitanten aan te trekken, dan is het wel om te zorgen dat die ene sollicitant een goede match wordt. 

Verschil met standaard platformen als Afas en Homerun

Jouw organisatie maakt er misschien ook gebruik van, vacaturesystemen als Afas, Connexis, Recruiti of Homerun? In de basis werken ze uitstekend. Maar ‘standaard’ is niet wat je zoekt, als je het verschil wil maken. Toch? 

Om te zorgen dat je jouw aantrekkingskracht voor (latent) werkzoekenden vergroot, mag je zoals eerder gezegd je best doen. Een aantal punten zijn hierbij belangrijk. Zaken die je bij een ‘gewone’ vacaturepagina op je website niet altijd goed voor elkaar krijgt, maar bij een eigen vacatureplatform wel!

 1. 1

  Goed vindbaar voor zoekmachines

  Potentiële werknemers laten kennismaken met je organisatie als aantrekkelijke werkgever en passende vacatures, is natuurlijk een belangrijk begin. Maar hoe komen ze bij jou terecht? Onder andere met zoekmachine optimalisatie (SEO). Wanneer je via zoekmachines niet gevonden wordt, komen potentiële medewerkers ook niet op jouw website. Een vacatureplatform is effectief in te richten voor SEO, waardoor je vacatures goed gevonden worden. 

 2. 2

  Een aantrekkelijke eerste indruk

  De voorkant van je pagina of platform (UX-design) speelt een belangrijke rol. Zie het als die o zo belangrijke eerste indruk. Denk aan je uitstraling als werkgever, de overzichtelijkheid van je vacatures en de aantrekkelijkheid ervan. Het bepaalt of iemand zin heeft zijn (kostbare) tijd op jouw website te spenderen.

 3. 3

  Veel content-mogelijkheden

  Ook content, de inhoud van je platform, is zeer belangrijk. Echte mensen, echte verhalen. En echte beelden. Wie zijn jullie? Wat doen jullie? Hoe is het om bij jullie organisatie te werken? En natuurlijk ook belangrijk; wie zoeken jullie precies? Bezoekers willen dit lezen, zien of horen. En een gevoel krijgen bij werken voor jouw organisatie. Video’s werken hiervoor altijd goed. Die zijn tenslotte erg geschikt om een sfeer over te brengen. 

 4. 4

  De juiste pagina-opbouw

  De opbouw van je pagina’s doet er zeker ook toe. Met een goede structuur maak je het bezoekers makkelijk, om te zien welke vacatures er zijn en wat de pluspunten zijn van werken bij jouw organisatie. Denk hierbij vooral aan helderheid; een goede functietitel, de belangrijkste informatie bovenaan en duidelijkheid over de sollicitatieprocedure. Klinkt logisch misschien, maar toch ontbreekt het op veel vacaturepagina’s. 

 5. 5

  Een optimale candidate journey

  Denk goed na over je candidate journey; de stappen die een kandidaat doorloopt als hij solliciteert. Van bewustwording tot aan de onboarding. Welke contactmomenten zijn er? Ontbreekt er iets? Of zijn er verbeterpunten? Zorg dat verwachtingen van kandidaten worden waargemaakt of zelfs worden overtroffen. Natuurlijk, dit vraagt om aandacht. Aandacht voor je kandidaat, en daarmee: aandacht voor details. Tips voor een optimaal proces, gaven we in een eerder artikel over het optimaliseren van je candidate journey.

 6. 6

  Speciale functionaliteiten

  Tot slot: overweeg speciale functionaliteiten te integreren in je vacatureplatform. Bij speciale functionaliteiten kun je bijvoorbeeld denken aan een jobalert. Kandidaten kunnen zich dan aanmelden met e-mailadres om op de hoogte te blijven van (nieuwe) vacatures. Het is een slimme manier om contact te houden met geïnteresseerden, ook als er geen vacature is. Dit proces kan geheel automatisch gebeuren. Kostbaar? Soms. Maar als jij er net wél die juiste kandidaat door bereikt en mee binnentrekt, is dat het wel waard. De effectiviteit maakt deze functionaliteit al snel rendabel.

  Bij speciale functionaliteiten kun je ook denken aan bijvoorbeeld een chatbot of mogelijkheden tot video-recruitment. Of een geavanceerde zoekfilter. Zeker als het aantal vacatures groot is, is een goede, intuïtieve zoekfilter een must-have. 

De juiste kandidaat mag best wat kosten?

Tenminste, zo ervaren wij het op dit moment. In de huidige markt, heb je tenslotte weinig keuze. Achter de feiten aanlopen is fataal. Daarom is het slim om goed uit te zoeken welke mogelijkheden en budgetten er zijn, voor je eigen vacatureplatform content(creatie), speciale functies en andere verbeteringen in contactmomenten/candidate journey. Want daarmee maak je het verschil. 

Wij zijn wel benieuwd: hoe investeer jij in het aantrekken van personeel?

Ga voor een andere aanpak! 

Heb je te maken met personeelsschaarste? Excelleer dan in wie je bent als werkgever. Laat jezelf zien en ‘verkoop’ je organisatie als werkgever. En omarm de juiste doelgroep, door het faciliteren van een perfecte candidate journey. Je opent nieuwe deuren met je eigen eigen vacatureplatform.

Bekijk ook eens de E-sites case over vacatureplatformen.

Versterk je werving met deze digitale aanpak

De taak om personeel te werven is in de huidige arbeidsmarkt alles behalve eenvoudig. Beschikbare kandidaten zijn schaars en de vraag blijft stijgen. Heb je het gevoel dat je al veel geprobeerd hebt? Maar onvoldoende mensen aantrekt voor je vacatures? Dan is deze whitepaper voor jou. Om je te inspireren met extra mogelijkheden die gecreëerd worden door de toepassing van digitale technologie. Investeringen, soms in tijd soms in geld, die zichzelf terugverdienen. Omdat je er goede nieuwe collega’s mee aantrekt. 

In de whitepaper lees je meer over:

 • het juiste podium creëren voor je vacatures;
 • je candidate journey optimaliseren;
 • meer doen met data;
 • nieuwe technologieën inzetten.

Vul het formulier in en ontvang de whitepaper gratis en vrijblijvend in je mailbox!

Gratis whitepaper