Sprint 0: een vliegende start voor jouw digitale project

blog

Een goede voorbereiding is het halve werk. Cliché, maar waar. En al helemaal als je scrum werkt. Wil jij een vliegende start voor jouw digitale project? Dan is een sprint 0 - ook wel voorbereidingsfase genoemd - een must! En niet zonder reden. Deze allereerste fase van een digitaal project zorgt ervoor dat alle voorbereidingen tot in de puntjes geregeld zijn, zodat het team een vliegende start kan maken tijdens sprint 1. Je kunt zowel één sprint 0 draaien voor het gehele project, maar ook voor elke afzonderlijke sprint. De invulling en grootte van de sprint 0 varieert daarom enorm. Wat je doet in een sprint 0, hoe je de sprint 0 het beste in kan delen en hoe je zorgt voor een succesvolle sprint 0, dat legt collega Shirley je haarfijn uit in deze blog. Ze zette de belangrijkste elementen van de meest cruciale sprint voor je op een rijtje.  

Waarom een sprint 0?

Het doel van een sprint 0 is om alle informatie en afhankelijkheden - (externe) factoren die van invloed zijn op het project, zoals bijvoorbeeld design of online marketing - duidelijk voor ogen te krijgen voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de ontwikkeling van het digitale product. Door deze aspecten uitgebreid te bespreken staan alle neuzen dezelfde kant op. Dit voorkomt verkeerde aannames en onduidelijkheden die uiteindelijk onverhoopt voor vertraging zouden kunnen zorgen. 

Hoe ziet een sprint 0 eruit?

Hoe krijg je tijdens de sprint 0 alle belangrijke informatie boven tafel? Welke stappen volg je daarvoor? Ik bespreek het uitgebreid met je. 

  1. De product owner zoekt uit wat de functionele requirements zijn. De functionele requirements zijn alle elementen die je terug wil laten komen in jouw digitale product. Heb je weinig ervaring als product owner en weet je niet waar je moet beginnen? Geen nood, onze agile coach staat voor je klaar op je te begeleiden.   
  2. Vervolgens werkt de product owner de functionele requirements uit middels een korte omschrijving: de user story. Is je requirement uitgebreid of beslaat het een combinatie van meerdere onderdelen? Maak dan een user story per onderdeel van de requirement.
  3. Belangrijk is om aan de hand van de functionele requirements de afhankelijkheden te bepalen, zoals eerder genoemd het design, online marketing, externe tools, deadlines et cetera. Dat doen we samen. Werken we met veel diverse partijen samen? Dan organiseren we een “Big Room Day” waarin we alle afhankelijkheden en risico’s in kaart brengen op een levensgrote tijdlijn. 
  4. Samen brengen we in kaart wat de verwachtingen en risico’s van en binnen het project. 
  5. Het team bespreekt tijdens een aparte backlog refinement meeting de user stories met de opdrachtgever en schatten de benodigde tijd per user story in. (We vertellen je alles over de backlog refinement meeting in de volgende blog).

Een hoop uitzoekwerk dus. Bovenstaande stappen resulteren in een uitgebreide backlog met functionaliteiten, gesorteerd op prioriteit. Zo weten we precies met welke belangrijkste stories we tijdens sprint 1 mee aan de slag kunnen gaan. 

Eventueel kunnen er aan het einde van de sprint 0 nog fasen uitgewerkt worden of technische documentatie opgesteld worden. Het belangrijkste van de sprint 0 is in ieder geval dat het ‘uitzoekwerk’ is afgerond, zodat het team bij aanvang van de eerste sprint direct aan de slag kan met de backlog. Dit haalt risico’s op vertragingen weg en zorgt ervoor dat het team tijdens de sprint door kan blijven werken. 

Voorbeelden van belangrijke zaken

Bespreek je zaken echt tot in detail? En bereid je alles voor? Nee, want scrum betekent ook voortschrijdend inzicht. Hoewel we wel degelijk een goede voorbereiding treffen, is de backlog een globale opsomming van requirements. De backlog verfijn je per sprint, zodat er ook ruimte is zaken te wijzigen of anders te doen door opgedane kennis in eerdere sprints bijvoorbeeld. Een ander voordeel van een goede voorbereiding is dat het je een hoop werk en vertraging scheelt als je vóór de start van de eerste of tweede sprint erachter komt dat juiste technische documentatie ontbreekt of de designs niet kloppen dan tijdens de sprint zelf. Een aantal voorbeelden van zaken om te bespreken vind je hieronder:

  • We gaan een koppeling maken met een extern systeem waar we nog niet eerder mee hebben gewerkt. In de sprint 0 zorgen we dat we om tafel hebben gezeten met de partij waarmee we gaan koppelen, hebben we toegang tot het testsysteem en hun documentatie. Ook zorgen we ervoor dat we minimaal 1x verbinding hebben gemaakt.
  • We gaan een koppeling maken met een Bluetooth apparaat. Het is extreem belangrijk dat we het apparaat (of een prototype ervan) al in huis hebben voordat we een start maken met het project. Vaak zetten we al een proof-of-concept op - een test om te kijken of dat wat we willen doen, ook echt werkt - om te kijken hoe het werkt en wat we nodig hebben om het werkend te maken. Ook in deze situatie hebben we vooraf alles juist afgestemd met de partij die het apparaat heeft gemaakt. 
  • Inventarisatie van de technische architectuur. Hoe gaan we dit project opzetten, welke systemen gaan we hiervoor inzetten en hoe gaan we die zo optimaal mogelijk inzetten en benutten?

Resultaat van een sprint 0

Zoals je kunt lezen, betreft de sprint 0 een hoop voorbereiding. Maar die voorbereiding is zeker niet voor niets. Het resultaat van een succesvolle sprint 0 is namelijk goed zichtbaar. Zo heb je na deze voorbereidende sprint namelijk een geaccordeerde backlog om überhaupt te kunnen gaan sprinten, een concrete budgetverdeling - bijvoorbeeld tussen design, development en online marketing - én een concrete planning. Heb je nog vragen over de sprint 0? Of een digitaal project waar je mee wil starten? Wij denken graag met je mee! Twijfel dus niet en neem contact met ons op.

Wil je alles weten over de backlog refinement of tips voor een leuke retrospective? Meld je hier aan en ontvang als eerste de nieuwe scrum blog in je mailbox! 

Als eerste de nieuwste scrum blog ontvangen?