Wat is Agile (methode) en wat is het verschil tussen scrum & Agile?

blog

Wat is Agile (de Agile methode)?

In onze eerste blog binnen de scrum serie vertelden we al kort wat Agile betekent. Letterlijk vertaald staat Agile voor lenig, flexibel en wendbaar. Wanneer je ‘Agile werkt’, werk je volgens een set van principes. In ons werkveld is het een manier van denken die ervoor zorgt dat organisaties snel en effectief kunnen inspelen op veranderingen. 

We onderscheiden grofweg 4 kenmerken die een organisatie Agile maken...

  1. 1

    Korte cycli in vaste ritmes

    Bij E-sites werken we in sprints van 1 tot maximaal 2 weken. Daarna is er bij ons altijd ruimte voor feedback en begint het proces weer van voor af aan. Daardoor kunnen we snel inspelen op veranderingen. 

  2. 2

    Transparantie tussen team en klant, en binnen het team

    We hebben inzicht in de doelen van de klant en alle informatie is voor iedereen beschikbaar om het beste resultaat mogelijk te behalen.

  3. 3

    Duidelijk doel, flexibele strategie

    Samen met de klant zetten we een duidelijke stip op de horizon. Een mooi doel. Maar hoe we daar komen? Dat ligt volledig open en laten we aan onze experts over.

  4. 4

    Zelfstandig werkende teams

    Alle teams zijn zelfsturend. Ze zijn verantwoordelijk voor het proces van a tot z en behalen zo op de meest efficiënte manier de vastgestelde doelen.  

De kenmerken hierboven geven het al een beetje weg. Je ziet dat Agile geen methode is, maar een gedachtegoed. Een mindset. Dat resulteert zich in bepaald gedrag.

Het verschil tussen Agile en scrum?

Scrum versus Agile. Hoe verhouden die twee zich tot elkaar? Zie Agile als een gedachtegoed of gedrag. Agile gedrag stimuleert het doorvoeren van verbeteringen, stimuleert samenwerking en stimuleert het delen van successen. Scrum is een methode: een werkwijze om de Agile principes in te zetten en optimaal te benutten. Naast scrum bestaan er volgens het Agile gedachtengoed ook nog methodes zoals Kanban en SAFe. Die methodes laten we in deze blogserie buiten beschouwing. 

Scrum bestaat uit richtlijnen die passen bij Agile gedrag. Die richtlijnen kunnen in iedere organisatie anders zijn, maar leiden altijd tot het opleveren van (deel)producten, bevatten geen tot in detail uitgeschreven plannen en spelen flexibel in op de wensen van de klant. Wil alles weten over scrum? Lees dan de eerste blog.  

Dus, het verschil?
Agile is een mindset, scrum de methode om die mindset in het werk te brengen.

Scrum methode

De drie grote voordelen van Agile

Maar waarom Agile? Wij noemen de grootste drie voordelen om deze mindset in jouw organisatie te gebruiken. 

1. Betrokkenheid

Een van de kenmerken die ik hierboven al noemde, is ook direct een van de grootste voordelen van Agile werken. Het stimuleert betrokkenheid. Alle informatie is voor iedereen beschikbaar en het einddoel is voor iedereen duidelijk. Samen met onze klanten bepalen we dus de richting, maar onze teams krijgen de ruimte en het vertrouwen over het ‘hoe’. En niets vinden onze collega’s toffer dan meedenken over hoe hun oplossingen bijdragen aan het einddoel en daarmee de klant verrassen en blij maken. Je kan je voorstellen dat dit betrokkenheid aan zowel klantzijde als teamzijde enorm stimuleert.

2. Efficiëntie

Dubbel en dwars bewezen: Agile werken is efficiënt. Een sprint van twee weken en vervolgens twee weken ‘rust’: tijd om te testen, feedback te geven en een nieuwe sprint klaar te zetten. Een prettig constant ritme, een proces tot in detail geoptimaliseerd door onze ervaring en een goede voorbereiding. Jarenlang op deze manier werken leerde ons hoeveel tijd we voor bepaalde taken kwijt zijn, wat we daarvoor nodig hebben, wanneer we input wensen en hoe we het maximale uit het budget halen. Daarnaast is het belangrijk voor de efficiëntie om een duidelijk einddoel en helder omschreven user stories voor ogen te hebben. 

Ook onze dagelijkse stand-ups - waarin het team met elkaar afstemt wat ze gedaan hebben, wat ze gaan doen en waar ze tegenaan lopen - helpen mee. Klanten hierbij betrekken is cruciaal en dat doen we dan ook altijd. Door hun betrokkenheid kijken ze direct mee tijdens sprints en stand-ups, zodat waar nodig direct keuzes gemaakt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er geen tijd verloren gaat.

3. First time right

Door de hoge betrokkenheid, goede voorbereiding en het dagelijkse overleg gaat er geen kostbare tijd verloren aan het bouwen van onnodige features. Klanten hebben bij ons een hoge mate van ownership over wat we gaan bouwen en sturen tussentijds bij. Dit zorgt ervoor dat we direct al het juiste en gewenste product bouwen. Bij andere methodieken zie je vaak dat tussentijds overleg - tussen de klant en het team - tijdens de bouw van een digitaal product volledig ontbreekt, waardoor er naderhand vaak een mismatch is in verwachtingen en het uiteindelijke resultaat.

Scrum in jouw organisatie…

Inmiddels weet je heel wat over Agile en scrum  en heb je gelezen dat we graag met deze denkwijze en methode werken. Nog niet overtuigd? Of ben je gewoon benieuwd waarom scrum misschien voor jouw organisatie the-way-to-go is? Houd dan onze blog in de gaten. In de volgende blog vertellen we je namelijk 6 grootste voordelen over werken met scrum. Als eerste de nieuwe blog in je mailbox ontvangen? Meld je hieronder aan…

Belangrijk bij scrum methode

En nu?

Scrum klinkt nu misschien heel simpel, in de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Precies daarom hebben we deze serie blogs over scrum gemaakt. Om jou mee te nemen langs elementen die we wel en niet toepassen en je zo door een voor ons effectieve toepassing van scrum heen te leiden. Wellicht helpt het je (of jouw organisatie) in je dagelijkse werk omdat jullie ook plannen hebben om scrum te integreren. Of misschien werk je (binnenkort) samen met E-sites. 

Onze blogs nemen je stap voor stap mee in het proces en bieden relevante informatie ter voorbereiding op het ontwikkeltraject. Neem gerust contact op wanneer je vragen of opmerkingen hebt, of gewoon eens wil sparren. Dat vinden we alleen maar leuk.
 

Als eerste de nieuwe blog ontvangen?

Meld je hier aan!