Wat is de scrum methode?

blog

Scrum is een bijzondere werkmethodiek. Eentje die werkt. In elk geval voor ons. We zetten het inmiddels al heel wat jaren in. Ben jij nog niet zo bekend met de scrum methode en wil je er meer over weten? Of bereid je jezelf of je organisatie voor op werken volgens deze methode? Dan zit je goed. Want in onze nieuwe serie blogs lees je alles wat je moet weten over scrum en de toepassing ervan op app- en webprojecten. Van voorbeelden over scrum tot scrummen in de zorg. In deze uitgebreide en interessante serie komt het allemaal aan bod, zodat jij over een paar weken alles weet over scrum. 

Wat is scrum?

Scrum is een veelgebruikte methode binnen een manier van werken en een denkwijze, die Agile wordt genoemd. Agile staat voor wendbaarheid en flexibiliteit. Over de hele wereld gebruiken zowel grote als kleine organisaties in verschillende branches scrum, in diverse vormen. De methodiek is oorspronkelijk ontstaan in de IT-wereld en dus erg geschikt voor web- en appdevelopment.

Scrum is dus een werkwijze die uitermate geschikt is voor productontwikkeling. Met een multidisciplinair team werk je in etappes van meestal 1 of 2  weken, ook wel sprints genoemd, naar een werkend digitaal (deel)product. Elke sprint wordt het werkende product completer. Het doel van deze flexibele manier van werken is meer waarde toevoegen aan het eindproduct. Bijna alle digitale bureaus die webprojecten realiseren, gebruiken een vorm van scrum.  Sommige bureaus volgen de methode heel strikt, andere bureaus pakken er een aantal elementen uit en integreren die in hun eigen werkwijze. Lees hier ook de zes voordelen van scrummen in webdevelopment.

Scrum methode | E-sites Digital Agency

Scrummen op je eigen manier

Bij E-sites is scrum de basis van ons dagelijkse werk. Maar wat betekent scrummen bij E-sites? Ook wij scrummen op een eigen manier. Het merendeel van onze werkwijze is afgeleid van de scrum methode, al hebben we er een eigen draai aan gegeven. Waarom? Om de methode nóg beter aan te laten sluiten bij onze organisatie en zo efficiënt mogelijk met onze klanten te kunnen werken.

Bij een methodiek of toepassing ervan gaat het vaak om het ‘’waarom’’. En die is bij scrum ontzettend simpel: het meeste uit je budget halen. Dat lukt heel goed met scrum, omdat alle requirements (functionaliteiten) van een digitaal product altijd vooraf worden geprioriteerd. We beginnen daardoor altijd met het ontwikkelen van de belangrijkste functionaliteiten die het meeste waarde toevoegen aan het digitale product. 

Wat moet je weten over scrum?

Het belangrijkste om te weten is dat de scrum methode ervoor zorgt klanten nauw betrokken zijn bij hun eigen project. Na elke sprint wordt er een werkend (deel)product opgeleverd. Vanaf de eerste sprint ontstaat er al een product met de belangrijkste functionaliteiten. De opdrachtgever is dan direct in de gelegenheid om feedback te geven en onderdelen te testen. Deze werkwijze geeft heel veel ruimte voor onderlinge samenwerking omdat de klant in een vroeg stadium feedback kan geven. Dit biedt ook ruimte voor voortschrijdend inzicht. 

Gaandeweg wordt het product in de volgende sprints verder uitgebreid tot er een compleet geheel ontstaat. Door het continu testen en waar nodig bijsturen, is het resultaat altijd een product waar iedereen écht tevreden over is en dat voldoet aan de wensen van de klant. En het mooiste? Het budget is optimaal besteed. 

Belangrijk bij scrum methode

En nu?

Scrum klinkt nu misschien heel simpel, in de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Precies daarom hebben we deze serie blogs over scrum gemaakt. Om jou mee te nemen langs elementen die we wel en niet toepassen en je zo door een voor ons effectieve toepassing van scrum heen te leiden. Wellicht helpt het je (of jouw organisatie) in je dagelijkse werk omdat jullie ook plannen hebben om scrum te integreren. Of misschien werk je (binnenkort) samen met E-sites. 

Onze blogs nemen je stap voor stap mee in het proces en bieden relevante informatie ter voorbereiding op het ontwikkeltraject. Neem gerust contact op wanneer je vragen of opmerkingen hebt, of gewoon eens wil sparren. Dat vinden we alleen maar leuk.
 

Als eerste de nieuwe blog ontvangen?

Meld je hier aan!