Zekerheid voor continuïteit van je software met een escrow-overeenkomst

blog

Extra zekerheid voor de continuïteit van je software kan prettig zijn, begrijpen we bij E-sites. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als E-sites ophoudt te bestaan? Of als er een geschil ontstaat, waardoor de samenwerking stopt? Dit zijn uiteraard extreme voorbeelden die niet voor de hand liggen, maar we zien wel vaker bij klanten dat er behoefte is aan een soort verzekering. Zeker wanneer (primaire) business-processen afhankelijk zijn van de software die wij voor ze ontwikkelen. Zo’n verzekering noemen we een escrow-overeenkomst. 

In dit artikel leg ik je uit waarom het afsluiten van zo’n overeenkomst slim kan zijn, zodat je een goede keuze maakt voor jouw situatie.

 

Wat is een escrow-overeenkomst?

Es-what? Wat is escrow precies? Misschien heb je nog nooit eerder van deze term gehoord. Vandaar een beetje uitleg. 

Escrow staat (letterlijk vertaald uit het Engels) voor ‘borg’. En als we kijken naar de oorsprong van escrow, komt deze overeenkomst-vorm uit de financiële wereld. Een (deel)bedrag wordt dan door een onafhankelijke derde partij apart gehouden en bewaard (geborgen, tadaa: de Engelse vertaling!), tot het uitgekeerd mag worden. Je kunt het vergelijken met een notaris, die de tussenpartij is voor bijvoorbeeld de overwaarde van een huis. In onze digitale wereld is het min of meer hetzelfde, maar gaat het om software en broncodes. De derde partij is dan een escrow-agent, die de laatste versie van de broncode van je software in een online depot bewaart en vrijgeeft bij bijvoorbeeld faillissement van de software-ontwikkelaar. 

Escrow-cloud-safe-data-online-storage

Wanneer is een escrow-overeenkomst afsluiten interessant? 

In de volgende situaties is het interessant om een escrow-overeenkomst af te sluiten:

  • Wanneer je business sterk afhankelijk is van de door E-sites ontwikkelde software.

  • Wanneer je door uitval van de software te maken krijgt met imagoschade of omzetverlies.

  • Wanneer je jouw investering in bijvoorbeeld licenties, ontwikkelwerk en training wil waarborgen. 

Escrow-overeenkomst-data-storage-digital-contract

Software-escrow bij E-sites

Om extra zekerheid te creëren voor de continuïteit van software, bieden we klanten dus graag de mogelijkheid om een escrow-overeenkomst af te sluiten. Het gaat hier om afspraken tussen jouw organisatie, E-sites en een onafhankelijke escrow-partij. De laatstgenoemde ziet erop toe dat de software en code altijd beschikbaar blijven. Doordat ook de hostingpartij betrokken wordt bij de overeenkomst, kan er zelfs gegarandeerd worden dat ook de hostingomgeving(en) beschikbaar blijven. 

Om dit waar te kunnen maken, creëren we bij E-sites periodiek een zogenaamd depot die we aanleveren bij de escrow-partij. Dit online depot bestaat uit de meest recente broncode, productiedata en technische documentatie van de software. De escrow-partij zorgt er vervolgens voor dat het veilig wordt bewaard. Maar ook dat het vakkundig wordt gecontroleerd en getoetst. Je hebt daarmee dus bij onvoorziene omstandigheden vanuit de kant van E-sites altijd beschikking over de broncode van de meest up-to-date versie van je software en omgevingen. Een garantie dus, dat alles gewoon door kan blijven draaien. 

 

Voordelen escrow-overeenkomst

Tot slot nog even de voordelen van een escrow-overeenkomst op een rij: 

  • Je software blijft altijd online en beschikbaar bij onvoorziene omstandigheden vanuit E-sites.
  • Je investering in software wordt veiliggesteld, doordat je altijd zelf de beschikking hebt over de broncode.
  • Je blijft altijd beschikking hebben over de projectdocumentatie. Zoals ontwerpbestanden, technische architectuur weergaven, het technisch ontwerp, backlogs en jira documentatie. 
 
Online-overeenkomst-digital-contract-Escrow-voordelen