Thetford: iNDUS app

case

Passie voor kamperen en reizen

Zo omschrijven we onze partner Thetford. Dé innovatieve wereldleider in mobiele sanitaire systemen, koelkasten, kookapparatuur en toiletaddiviteven. Misschien heb je het product waar Thetford bekend en groot mee is geworden (vroeger) wel gebruikt? De beroemde Porta Potti... 

Zoals elke wereldleider is Thetford continu bezig met onderzoek, ontwikkelingen en innovaties. Uit marktonderzoek naar ervaringen van kampeerders bleek dat een aantal factoren de vrijheid van campergebruikers beperkt. Thetford bedacht daar een innovatieve oplossing voor: iNDUS. En samen werkten wij aan dit revolutionaire slimme sanitaire systeem.   

Passie voor kamperen en reizen | showreal Thetford

Revolutionair idee en de zoektocht naar een perfecte partner 

De vrijheid van campergebruikers is beperkt. Ze kunnen bijvoorbeeld maar twee à drie dagen “off-grid” blijven (niet gebruik makend van nutsvoorzieningen) door het beperkte volume van hun vuilwatertank. Soms denken campergebruikers dat de tank vol is of weten ze niet welke afvoerfaciliteiten ze de komende dagen tegen zullen komen. Kortom, campergebruikers zijn te vaak en teveel bezig met (het legen van) hun vuilwatertanks en ervaren daarbij vaker dan nodig diverse ongemakken, zoals minder vrijheid en hygiëne door vervelende geuren, het risico van spetters tijdens het legen van de vuilwatertank en de geur van het vervuilde water.

Daarom ging Thetford naar de tekentafel om een oplossing te bedenken en ontwerpen die de reiziger meer vrijheid kan bieden. Een slim sanitair systeem bleek een revolutionaire oplossing in de camperwereld. Om het idee te kunnen realiseren had Thetford wel de perfecte partner nodig. Vanwege de innovatie en gevoelige informatie van het project, nodigde Thetford E-sites uit om een ‘dummy’-opdracht te pitchen. De daadwerkelijke opdracht bleef tijdens onze pitch geheim, maar onze expertise en werkwijze zorgde voor een goede klik en samen gingen we aan de slag. De daadwerkelijke opdracht werd onthuld: iNDUS…   

Revolutionair idee en de zoektocht naar een perfecte partner

De app voor het revolutionaire slimme sanitaire systeem iNDUS is het resultaat van een prettige en zeer intensieve samenwerking tussen de ontwikkelaars van E-sites en Thetford.

Mitchell van de Sande
Product Manager IoT / Digital

De oplossing: slim sanitair systeem iNDUS

We bouwden een succesvolle app die het hele slimme systeem kan managen. De iNDUS applicatie. De spin in het web die reizigers voorziet van realtime informatie tijdens het reizen én alle onderdelen van iNDUS verbindt op één plek: 

 • iNDUS additieven doseermodule
 • iNDUS geïntegreerde grijs-, zwart- en verswatertanks
 • iNDUS intuïtief macerator (vuilwaterpomp die afval vermaalt) toilet
 • iNDUS afvoerapparaat

De iNDUS app communiceert via Bluetooth met firmware-chips die in de leidingen en tanks van het systeem zitten. De firmware meet en doseert precieze standen van het vers, grijs en zwart water en additieven en communiceert deze met de app. Additieven maken het grijs water “schoon” om te hergebruiken voor het doorspoelen van het toilet en neutraliseren het zwarte water van nare geurtjes. Bekijk het filmpje en ontdek hoe dit fijne systeem werkt.

De voordelen van de iNDUS app

 1. 1

  Meer vrijheid

  Campergebruikers doen langer met dezelfde hoeveelheid water en hoeven hun tanks slechts één keer per week te legen in plaats van eens in de twee dagen.

 2. 2

  Meer gemak

  Campergebruikers zien in de app een compleet realtime statusoverzicht van hun tanks en additieven en ontvangen pushnotificaties wanneer additievencartridges vervangen moeten worden of de (afval)watertanks moeten worden geleegd of bijgevuld. Ook de locatie van dichtsbijzijnde loosplekken zijn zichtbaar in de app.

 3. 3

  Meer hygiëne

  Door het afvoerapparaat wordt de grijs- en zwartwatertank in één keer geleegd, in plaats van elke tank apart en hoef je de tank niet meer aan te raken. Vieze luchtjes en spetters zijn verleden tijd.

De iNDUS applicatie en het systeem werd met veel plezier door medewerkers van Thetford uitvoerig getest. Zij gingen als allereerste met het nieuwe systeem in een camper op pad en ervoeren de voordelen die de iNDUS app met zich meebrengt. Volgens de testers is de iNDUS app gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en heel handig.

Ook meer vrijheid voor ontwerp campers

Niet alleen de vrijheid van campergebruikers was voor de komst van het slimme sanitaire systeem iNDUS beperkt. Ook de andere kant van de camperwereld kent zijn beperkingen. Campers en caravans kunnen namelijk maar op een beperkt aantal manieren worden ingericht. Door het huidige systeem kan het keukenblok bijvoorbeeld maar op een paar plekken staan. Dat is vervolgens bepalend voor de rest van de indeling van de camper, terwijl consumenten tegenwoordig veel meer ruimte willen om persoonlijke wensen door te voeren.

Het integreren van de iNDUS applicatie en technologie gaf Thetford de kans om het chassis aan te kunnen passen. Dit geeft tekenaars veel meer flexibiliteit. Waar campers voorheen een standaard inrichting hadden, ontstaan nu mogelijkheden om de inrichting te personaliseren.  

iNDUS: één digitale oplossing voor meer vrijheid, gemak en hygiëne!

Ook meer vrijheid voor ontwerp campers

Finetunen en doorontwikkelen

Niets zo belangrijk als continue ontwikkeling van applicaties. Zo hebben de firm- en hardware van iNDUS een update gehad en er zijn nieuwe features toegevoegd. Er is onder andere een verbetering doorgevoerd, waardoor de app zelfs op afstand een firmware update kan triggeren.

EOL app

Inmiddels hebben we een tweede app ontwikkeld voor Thetford: de End of Line App (EOL). De EOL App wordt gebruikt door Original Equiment Manufacturers. OEM zijn fabrikanten die Thetford onderdelen en producten produceren en leveren aan Thetford. De fabrikanten sturen via de app terugkoppelingen over de geproduceerde producten naar Thetford. Zo monitort de app als het ware of alle iNDUS systemen functioneren naar behoren. Op deze wijze worden eventuele problemen met het iNDUS systeem ondervangen, zodat eindgebruikers hier niet door gehinderd worden. 

De uitdaging voor E-sites? De installatie van de EOL app op de Zebra toestellen - merk van veelgebruikte hardware in de supply chain - van de fabrikanten. Het werken met Bluetooth communicatie op deze toestellen ging lastig, waardoor de juiste koppelingen maken een knap staaltje werk vergde.    

Thetford is, net als E-sites, een nuchtere Brabantse partij die houdt van een pragmatische aanpak. Een goede basis voor een fijne en actieve samenwerking aan een gaaf project!

Roy Niemantsverdriet
Head of sales & marketing