De Slangentoren in Breda komt tot leven tijdens de Cultuurnacht

Nieuwsartikel - Geplaatst op maandag 18 januari 2016

Aanstaande vrijdag is het zover, tijdens de Bredase Cultuurnacht. Dan brengen wij de Slangentoren tot leven met een interactief lichtproject. De toren gaat 4 weken ‘aan’ en reflecteert wat er leeft in Breda. Een uniek lichtproject op de Triple O Campus, powered by E-sites.

Kom dat zien

Al tijdens Koningsdag afgelopen jaar toonden we een voorproefje van dit speciale project, de toren kleurde toen oranje. Tijdends de Cultuurnacht aanstaande vrijdag zetten we de toren werkelijk 'aan'. 

Verschillende deelnemers van ‘Cultuurnacht Verlicht’ voegen deze avond hun creativiteit samen bij de oude brandweertoren, op de Triple O Campus in Breda. Onder de Slangentoren dansen professionele dansers van Jdance en het Markenhage college een modern dansstuk onder begeleiding van choreografe Judith van de Ven in samenwerking met een grote sambaband, Maisquenada. Met een interactieve licht-show vanuit de Slangentoren verrijken wij deze dans. De toren ‘danst’ mee door te verlichten op het ritme van de muziek. Al met al een spectaculair geheel, dat door Cultuurnacht extra op de kaart is gezet als één van de ‘bijzondere locaties’ die via een opgezette route met de speciale Cultuurnacht-bus te bereiken is.

Communiceer zelf met de toren

Je hebt als toeschouwer zelf ook de mogelijkheid om met de Slangentoren te communiceren, via Twittter. Tussen de optredens door is het mogelijk om de toren van kleur te laten veranderen. Door een tweet met hashtag en de gewenste kleur (bijvoorbeeld #rood) te sturen naar @slangentoren, transformeert de toren op jouw commando naar de gewenste kleur.

De Slangentoren blijft 4 weken ‘aan’

De Cultuurnacht is voor ons meteen het startpunt van het werkelijk ‘aan zetten’ van de toren, vanuit ons oorspronkelijke idee om de online activiteit in en over Breda te reflecteren. We gebruiken data van online kanalen als Instagram en Twitter, om via het licht te tonen hoe levendig Breda is. Hoe meer berichten er over Breda verschijnen online, hoe meer de toren tot leven komt. Ook zal te toren herkenbaar mee kleuren op bijzondere momenten.

En daar zijn er wel wat van in aantocht. Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijden van NAC, bij elke goal verlicht de toren in de kleuren van de voetbalclub. Maar ook is Beatrix jarig aankomende maand, komt Valentijnsdag er weer aan en de carnaval natuurlijk. Je zal zien dat er op deze momenten iets bijzonders gebeurt met de toren.

Slangentoren by Night

Creatieve innovatie kenmerkend voor E-sites

E-sites is gevestigd schuin tegenover de Slangentoren op de Bredase Campus, een bewust gekozen locatie voor ons bureau. Op de Campus komen creativiteit, technologie en ondernemerschap samen. En dat past goed bij E-sites. We doen veel meer dan het ontwikkelen van hoogwaardige sites en apps. We experimenteren om te kunnen innoveren. Nieuwe toepassingen van technologie creëren nieuwe mogelijkheden en dus kansen. Uit die vernieuwingsdrang komen vaak leuke ideeën voort, zoals ook dit lichtproject.

Het idee is ontstaan en uitgewerkt met eigen mensen en stagiairs. We werken samen met Grosfeld van der Velde Architecten, de eigenaar van de toren en Livingprojects voor de Led verlichting bovenin de toren, die door onze software wordt aangestuurd. We beschouwen het als een project van en voor Breda, waarbij we graag de nabije omgeving en alle Bredanaars willen betrekken omdat ze bijdragen aan het project.

De Slangentoren in de gaten houden op afstand

De Slangentoren reikt boven gebouwen in de nabije omgeving uit, waardoor de speciale lichteffecten op aanzienlijke afstand te zien zijn. Niet in de buurt en toch nieuwsgierig? Op slangentoren.com is de status van de toren realtime in de gaten te houden.

Cultuurnacht Breda: het avontuur lonkt

Kom ook een kijkje nemen op de Campus vrijdag! Het dansstuk en de lichtshow is elke 30 minuten te zien, tussen 19:00 en 00:00 uur. Voor meer informatie over de Cultuurnacht: cultuurnachtbreda.nl

UX trends 2016

Door E-sites

Een heel nieuw UX jaar ligt voor ons. Tijd om een blik te werpen op de trends en ontwikkelingen die verwacht worden in 2016 op het gebied van UX…

Lees verder