Innovatietraject Android Auto met partner XXImo succesvol

nieuws

Nieuwe technieken op de voet volgen, experimenteren en innoveren. Dat vinden we bij E-sites ontzettend belangrijk én daar zijn we ook nog eens graag mee bezig. Nog leuker vinden we het als we samen met onze klanten innoveren. Na vier jaar samenwerken startten we samen met onze partner XXImo een innovatietraject voor Android Auto. Want hoe tof zou het zijn als je de Milo app van XXImo niet alleen via je telefoon kan bedienen, maar ook via het dashboard van het besturingssysteem van je auto?  

Milo app

XXImo is bij velen bekend als pionier in het ontwikkelen van nieuwe en unieke mobiliteits- en administratieve oplossingen voor de zakelijke reiziger. Kortom, zakelijk reizen zonder gedoe met de Milo app. Deze app en het bijbehorend platform werd aan het begin van onze samenwerking met XXImo door E-sites ontwikkeld. De hele case lees je hier.      

Met de Milo app kunnen zakelijke reizigers onder andere zorgeloos tanken bij de aangesloten tankstations, hun auto elektrisch laden en parkeren. De app laat precies zien waar de dichtstbijzijnde gecontracteerde tankstations zich bevinden en navigeert je daarnaartoe. Dankzij de integratie met ParkMobile parkeer je via de Milo app jouw auto in recordtempo, doordat je direct de juiste zone of parkeergarage ziet. Ook het parkeren faciliteren voor klanten is geen probleem. Voer het kenteken in en voilà. 

Innovatie voor nog meer gemak én veiligheid

XXImo deelde ons enthousiasme om iets compleet nieuws te proberen. Met veel enthousiasme gingen de developers en product owner van E-sites en de product owner van XXImo aan de slag met Android Auto. Nog niet eerder werd er bij E-sites gewerkt aan een applicatie voor Android Auto. Een uitdaging dus, maar wel een leuke. Stijn, product owner bij E-sites, en de product owner van XXImo konden tijdens deze pilot voorzien in de benodigde data en meedenken over de functionaliteiten. Collega’s Tirza en Tijs namen de technische kant voor hun rekening en ontwikkelden de app.

Ontwikkeling

Tijdens dit innovatietraject hielden we focus op twee elementen: parkeren en Points of Interest (POI’s: aangesloten tankstations, laadpalen, etc.) zoeken en daar naartoe navigeren via Android Auto. De applicatie die onze developers ontwikkelen is als het ware een uitbreiding van de Milo app. De app wordt namelijk niet op het besturingssysteem van de auto geplaatst, maar het systeem synchroniseert de Milo app via de smartphone waarmee de auto in verbinding staat. Functionaliteiten in Milo moeten worden gebouwd naar de regels van Android Auto. Daardoor wordt het mogelijk om de app via het dashboardscherm van de Android auto te bedienen en de functionaliteiten gebruiken. 

Testen, testen, testen... 

Eindelijk was de app klaar om getest te worden. Tirza, Tijs en Stijn draaiden eerst een pilot in een simulator. Na de geslaagde simulator test waren ze klaar voor het echte werk en stapten ze in een Android auto om de app te testen op het Android Auto besturingssysteem. 
Tijdens de testrit werd er getest met het zoeken en navigeren naar POI’s en het starten en stoppen van verschillende parkeertransacties. Zoals je hieronder ziet is het design clean, strak en duidelijk. Zo blijft de app overzichtelijk en leidt deze de bestuurder van de auto niet af. 

Het was heel leuk om weer eens iets nieuws uit te proberen. Android Auto heeft een hele andere invalshoek dan een normale app. Er zijn veel meer restricties en guidelines waar je je aan moet houden, omdat het om een hele andere gebruikerservaring gaat. Doordat je zowel stilstaande als rijdende gebruikers bedient, kun je helaas geen fancy design doorvoeren, want die leiden mogelijk af.

Tirza Nanlohy
Mobile developer E-sites

Innovatietraject geslaagd: Milo app komt naar jouw autoscherm 

Na de succesvolle tests hebben we bij XXImo een demo gegeven met de resultaten. We konden precies laten zien hoe de applicatie werkt en hoe die er in de praktijk uitziet. Ook bij XXImo zagen ze direct hoe interessant deze mogelijkheid is voor de Milo app. Daarom gaan we samen een vervolg geven aan dit innovatietraject en deze functionaliteiten verder ontwikkelen en implementeren. 

We kijken ernaar uit om samen met XXImo verder te werken aan dit mooie project. Samen gaan we de zakelijke reiziger nóg beter, veiliger en sneller van A naar B begeleiden. De Milo app is in de toekomst te vinden op het scherm van jouw Android auto! 
We houden je op de hoogte van dit toffe project!