Meer doen met data in recruitment - hoe pak je dit aan?

Blog

De juiste sollicitanten werven is een vak apart. Bovendien moet je goed en snel zijn om de beste kandidaten uit de markt te vissen. Extra handig om zoveel mogelijk te weten over je ideale kandidaten door middel van data. Maar op dit moment zijn het nog altijd (vooral) de grote organisaties die profijt halen uit data. Terwijl het juist zo’n grote rol kan spelen bij het recruiten en aannemen van geschikte medewerkers. Slim dus, om kansen te grijpen uit data-inzichten. Door jouw aanpak erop aan te passen voor een effectiever wervingsproces. Maar ook doordat voorspellingen mogelijk worden.  

Hoe handig is het bijvoorbeeld, als je vooraf weet welke kandidaten goed bij de functie en bij je organisatie passen? Start dus met analyseren. Hoe zoekt jouw doelgroep naar passende banen? Via welke devices wordt gezocht naar vacatures? En wat gebeurt er als bezoekers je website bezoeken? Waar spenderen ze hun tijd? En ook: waarom haken ze af?

Informatie (voorspellend) benutten

Je hebt als recruiter een hoop informatie tot je beschikking die met speciale (gebouwde) software goed te benutten is. Met behulp van intelligente gegevensanalyse en zelflerende algoritmes zijn uit beschikbare data steeds meer verbanden te leggen. Dit maakt het mogelijk om te vergelijken en conclusies te trekken die relevant zijn voor de werving van nieuwe medewerkers. Zo zijn er tools waarmee voorspeld wordt wanneer een afdeling welke medewerkers nodig heeft. Maar ook in welk team er een lage ontevredenheid is. Of hoeveel sollicitanten er nodig zijn om een vacature succesvol te vervullen. Op deze kennis is aan- of bij te sturen. Recruitment wordt zo efficiënter en effectiever. Voorspellingen doen op basis van data, wordt steeds belangrijker.

Informatie (voorspellend) benutten

Uit je data valt nog veel meer te halen. Bijvoorbeeld in combinatie met een onderzoek onder je huidige personeel. Of een soort competentietest. Daarmee ben je in staat om een duidelijk profiel te schetsen over het type medewerker per functie. Met die informatie weet je wat je zoekt in nieuwe mensen en dat vergroot de kans op langdurig dienstverband. Maar ook stelt dit je in staat om in je huidige database gerichter te zoeken naar passende matches.

Recruitmentprocessen verbeteren

Data is ook goed in te zetten voor verbetering van je wervingsproces. Als recruiter ken je de markt, je weet wat kandidaten beweegt, motiveert of juist tegenhoudt. Interessante informatie om te bewaren, en daaruit inzichtelijk te maken waar verbeterpunten zitten. 

Met het verzamelen en gaandeweg verrijken van die kandidaten-data anticipeer je op de toekomst. Denk hierbij ook aan nieuwe data uit bijvoorbeeld webgedrag en getoonde interesses (door kliks op vacaturepagina, blogs of vacatures).

Het idee is dus dat je jouw doelgroep steeds beter leert kennen, waardoor je in staat bent veel gerichter en relevanter te communiceren. In je e-mailmarketing bijvoorbeeld. Of op de vacaturepagina’s. Je talenten-database wordt kwalitatiever doordat het je steeds meer informatie geeft, die inzetbaar is bij toekomstige vacatures. Je sluit nog beter aan op je doelgroep, en dat betekent: meer conversie. Je bouwt op deze manier aan je langetermijnsucces.

 

Recruitmentprocessen verbeteren

Investeren in data

Door het benutten van data wordt het werk van recruiters en je HR-afdeling efficiënter en effectiever. Kost dat tijd? Ja. Vergt dat een investering in wellicht digitale oplossingen? Ja. Betaalt het zich terug? Dubbel en dwars. Je bespaart niet alleen kostbare tijd, maar je HR-afdeling kan zich focussen door minder tijd met administratieve zaken bezig te zijn en meer gericht te zijn op wat nu belangrijk is: het aantrekken van (potentiële) medewerkers.

Benieuwd welke stappen in jouw aanpak om meer en betere sollicitanten aan te trekken nog meer belangrijk zijn? Check de whitepaper personeelstekort in de zorg!

Versterk je werving met deze digitale aanpak

De taak om personeel te werven is alles behalve eenvoudig. Beschikbare kandidaten zijn schaars en de vraag blijft stijgen. Heb je het gevoel dat je al veel geprobeerd hebt? Maar onvoldoende mensen aantrekt voor je vacatures? Dan is deze whitepaper voor jou. Om je te inspireren met extra mogelijkheden die gecreëerd worden door de toepassing van digitale technologie. Investeringen, soms in tijd soms in geld, die zichzelf terugverdienen. Omdat je er goede nieuwe collega’s mee aantrekt. 

In de whitepaper lees je meer over:

  • het juiste podium creëren voor je vacatures;
  • je candidate journey optimaliseren;
  • meer doen met data;
  • nieuwe technologieën inzetten.

Vul het formulier in en ontvang de whitepaper gratis en vrijblijvend in je mailbox!

Vraag de gratis whitepaper aan!