De zes voordelen van scrummen in webdevelopment

blog

Inmiddels weet je heel wat over Agile en scrum en heb je gelezen dat we graag met deze denkwijze en methode werken. Het is namelijk uitermate geschikt voor (digitale) productontwikkeling. Met een multidisciplinair team werk je in etappes van meestal 1 of 2  weken - ofwel sprints - naar een werkend digitaal (deel)product. Elke sprint wordt het werkende product completer. Het doel van scrum werken? Meer waarde toevoegen aan het eindproduct. 

We zien dat steeds meer teams en organisaties overstappen op de scrum werkwijze. De een volgt de methode strikter dan de ander. Doe vooral wat bij jouw organisatie past. Ben jij nog niet overtuigd? Of ben je gewoon benieuwd waarom scrum misschien voor jouw organisatie the-way-to-go is? Lees snel verder, want in deze blog vertellen we je de zes grootste voordelen over werken met scrum. 

De zes belangrijkste voordelen van scrum

1. De betrokkenheid leidt tot een beter product

In onze eerste blog haalden we het al aan: scrum zorgt ervoor dat klanten nauw betrokken zijn bij hun eigen project. Dat resulteert in een nauwe samenwerking met alle stakeholders en een eindproduct waar iedereen achter staat. Het gehele team zit bovenop het ontwikkelproces en is erbij om belangrijke keuzes te maken en verschillende functionaliteiten te prioriteren. Voorafgaand wordt er veel aandacht besteed aan alle wensen, behoeften en vereisten. Alle neuzen staan dezelfde kant op voor we beginnen. Op deze manier werken we aan een eindproduct dat zoveel mogelijk waarde toevoegt, binnen het beschikbare budget. 

2. Altijd ruimte voor aanpassingen

Gaandeweg het ontwikkelproces gebeuren dingen en zien en horen we van alles. Interessant, want met scrum kunnen we hier iets mee. Voortschrijdend inzicht, noemen we dat. Het maakt duidelijk dat een andere richting misschien toch slimmer is. Of dat we andere keuzes moeten maken. Geen enkel probleem! Bij een scrum project niet in ieder geval. 

Bij scrum werken is er continu ruimte om wensen die ontstaan uit voortschrijdend inzicht mee te nemen tijdens de ontwikkeling, doordat steeds in korte periodes aan geprioriteerde onderdelen wordt gewerkt. En doordat op vaste momenten ruimte wordt ingelast voor tests en feedback. We zijn hierdoor in staat heel snel te schakelen en nieuwe inzichten kunnen meteen tijdens de volgende sprint doorgevoerd worden. Zo bouwen we iets dat echt relevant is én beter wordt dan je vooraf had bedacht.

3. Scrum zorgt voor ritme en optimale productiviteit

De toepassing van scrum zorgt voor een vast stramien in het werkproces. Een proces dat zich telkens herhaalt, waardoor voor zowel het team als alle betrokken stakeholders een vast ritme ontstaat en iedereen genoeg ruimte heeft om zijn werk goed te doen. Het bevordert de productiviteit.

Een cyclus binnen scrum bevat de volgende elementen: 

  1. Backlog refinement
  2. Pokersessie
  3. Sprint planning
  4. Sprint
  5. Sprint review
  6. Retrospective
  7. Testen
  8. Terug naar stap 1.

4. Het biedt grip op het project

Op dagelijkse basis krijg je updates en zie je waar het digitale product staat. Hierdoor zijn we in staat snel bij te sturen en efficiënter aan het product te werken. Na elke sprint wordt een stuk werkende software opgeleverd, daardoor zie je direct resultaat en wat je op dat moment hebt. Dit kan ook direct getoetst worden bij de eindgebruiker.

5. We voorkomen overbodige features

Doordat we user stories - korte omschrijving van de behoeftes van de eindgebruiker -  prioriteren bouwen we enkel wat van meeste waarde is voor de eindgebruikers. Alles wat niet het belangrijkste is of minder waarde toevoegt, komt laag op de backlog en wordt als laatste of zelfs helemaal niet ontwikkeld. Op die manier komen er geen overbodige features in het product.

6. Altijd een realistische en duidelijke planning

Het aantal uren - of ‘punten’ - dat in een sprint weggedraaid kan worden, staat vast. Er passen dus maar een X aantal userstories in een sprint. Dat zorgt ervoor dat de sprintplanning altijd realistisch en duidelijk is. 

Een effectieve toepassing van scrum

Scrum klinkt nu misschien heel simpel, in de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Precies daarom hebben we deze serie blogs over scrum gemaakt. Om jou mee te nemen langs elementen die we wel en niet toepassen en je zo door een voor ons effectieve toepassing van scrum heen te leiden. Wellicht helpt het je (of jouw organisatie) in je dagelijkse werk omdat jullie ook plannen hebben om scrum te integreren. Of misschien werk je (binnenkort) samen met E-sites. 

Onze blogs nemen je stap voor stap mee in het proces en bieden relevante informatie ter voorbereiding op het ontwikkeltraject. Neem gerust contact op wanneer je vragen of opmerkingen hebt, of gewoon eens wil sparren. Dat vinden we alleen maar leuk.

Als eerste de nieuwe blog ontvangen?

Meld je hier aan!