Creëer jouw medewerker van de toekomst

blog

Automatisering in verschillende industrieën is tegenwoordig niet ongewoon. Zo worden er dagelijks werkzaamheden met behulp van software vereenvoudigd, waardoor sommige werknemers vervangen of zelfs overbodig worden1. En in andere gevallen worden fysieke handelingen helemaal overgenomen door robots. De verschillende typen robots van tegenwoordig nemen simpele, repeterende taken namelijk met gemak over. 

Daarom gaan we het in deze blog hebben over de medewerker van de toekomst. Want bij E-sites houden we ons niet alleen bezig met automatisering middels software, maar onhubtdekken we juist met plezier talloze digitale mogelijkheden. En dat delen we graag met jullie. Niet alleen om te inspireren, maar ook om je te verwonderen over alle huidige technologische mogelijkheden. Die zijn door de actuele ontwikkelingen in de wereld vanwege COVID-19 handiger en wellicht dichterbij dan je denkt. Is de wereld toe aan digitale medewerkers die jou en je collega’s ondersteunen?

Tip: Lees ook de Hyperpersonalisatie blog!

Een E-robot bouwen

Hoe komen we aan een digitale medewerker? En waar zet je die voor in? Heb je al eens gedacht aan een digitale host die de gastheer of -vrouw van jouw organisatie kan ondersteunen? Er zijn op dit moment zelfs al verschillende kant-en-klare soorten te vinden. Bij E-sites maken we graag zelf dingen, dus vroegen we ons af: ‘Waarom bouwen we er zelf geen?’ Zo gezegd, zo gedaan. Met een 3D-printer, een beetje lijm, een paar schroeven en een mooi uitgetekend open-source-3D-ontwerp van de Franse beeldhouwer en ontwerper Gael Langevin, begonnen we eind 2019 letterlijk aan een levensgroot project: InMoov.

Een E-robot bouwen

Leren over robots: een toegankelijk leerplatform voor iedereen 

Langevin had in 2011 het idee om een levensgrote humanoid robot (een machine die een lichaamsvorm heeft die lijkt op dat van een mens) te creëren die met een 3D-printer gemaakt kan worden. Zo zette hij een open-source-leerplatform op voor het ontwikkelen van en het leren over robots. Doordat de meeste onderdelen geprint kunnen worden, zijn de kosten van het maken van een dergelijke robot relatief laag, waardoor dit project voor velen toegankelijk is. In 2012 werden zijn eerste designs vrijgegeven onder de Creative Commons licentie op de website www.thingiverse.com, een site waar open-source-3D-ontwerpen gedeeld worden. Iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer met een bouwoppervlakte van 12cmx12cm, kan onderdelen van de robot printen.

Wordt de InMoov robot onze nieuwe collega?

Het duurt nog een tijdje voordat de InMoov robot zijn eerste werkdag bij E-sites heeft. Het ontwerp van de InMoov robot heeft namelijk een groot aantal mogelijkheden. Bijvoorbeeld de eenendertig (!) verschillende servo motors die 
vrije bewegingen mogelijk maken voor bijna alle ledematen (vanaf de torso naar boven). En met speakers en een microfoon in bepaalde mate communiceren met de InMoov. Daarnaast zorgen verschillende camera’s ervoor dat de InMoov zijn omgeving kan analyseren en herkennen. Door de vingers uit te rusten met druksensoren kan de robot objecten zelfs oppakken. Functionaliteiten die onze collega wel kan gebruiken.

Dat maakt het een uitgebreid en lichtelijk complex project, maar ook heel leuk. Bij E-sites zijn we er nog wel even zoet mee. Zodra onze nieuwe collega, de InMoov-robot, af is, stellen we hem netjes aan je voor! En misschien krijg je zelfs de kans om de robot in real-life te ontmoeten, want samen met onze gastvrouwen Maaike en Angela staat hij dan klaar om je in ontvangst te nemen bij ons Handpicked House of Wonder! Hieronder zie je vast een sneak peak...

De foto's zijn eind 2019 gemaakt. 

Wordt de InMoov robot onze nieuwe collega?

Zelf aan de slag?!

Bij E-sites houden we van techniek en we hopen je dan ook geïnspireerd te hebben met de eindeloze mogelijkheden van technologie. Ben je geïnteresseerd in het maken van je eigen robot? Dan raden we je zeker aan om aan de slag te gaan! Onze tip: zoek een aantal collega’s die het leuk vinden om het project op te pakken en plan structureel, bijvoorbeeld elke twee weken, een moment in om samen aan de robot te werken. Zo kan je elke twee weken een klein werkend onderdeel aan de robot toevoegen en zie je jouw collega van de toekomst vanzelf levensecht (en -groot) worden!